№ 47 (24042)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Листопад 2014 19:14

Скульптор врятував тополі

Тернопільський скульптор Юрій Плисюк вирішив урятувати в місцевому парку «Топільче» тополі, які мали намір зрізати, повідомляє radiokultura.org. Відтак за місяць майстер перетворив два старечих стовбури на енеїдівських козаків. Дирекція парку таку ініціативу схвалила. Тож нині скульптор перечитує старовинні казки й легенди, аби створювати нові шедеври.
Юрій Плисюк займається дерев’яною скульптурою вже понад 40 років. Зазвичай майстер оздоблює церкви й сквери.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 21 Листопад 2014 19:11

Коренепластика Любомира Калиневича

Казкові персонажі, різноманітні тварини і птахи, вази, помережені узорами палиці — близько 30 робіт, створених майстром Любомиром Калиневичем із коренів, гілок, наростів дерев, можна побачити у Шевченковому гаю у Львові, повідомляє prostir.museum.
Така лісова скульптура називається коренепластикою. Це — особливий вид мистецтва, що відрізняється від традиційних. У будь-якого виробу, виконаного в цьому стилі, два автори — природа і людина. Природа створює початковий матеріал (найчастіше це коренева частина дерева з незвичайними, зігнутими формами і химерними наростами), а майстер формує з цього матеріалу конкретний виріб, сюжет, а то й цілу композицію.

Published in ART-мозаїка
П'ятниця, 21 Листопад 2014 19:08

Найбільша виставка про Елвіса Преслі

У Лондоні відкриється найбільша виставка, присвячена життю і творчості легендарного короля рок-н-ролу Елвіса Преслі, повідомляє i-pro.kiev.ua. Всього експозиція налічує понад 300 експонатів, які зберігаються в музеї-архіві Елвіса Преслі в його маєтку в Гейсленді (штат Мемфіс, США).
Зокрема, відвідувачі виставки зможуть побачити знаменитий рожевий Cadillac Fleetwood 1955 року, перстень із діамантами у вигляді букв TCB (Taking Care of Business), гаманець із фотографією дворічної доньки Лізи-Марії, сценічні костюми, гітари та інші особисті речі музиканта.

Published in Це – цікаво

У столичній галереї «Худграф» відкрилася персональна виставка Аскольда Кучери — львівського художника та лікаря, що створює роботи на УЗД-пристроях, повідомляє kyiv.ridna.ua. На виставці Scientia perfecta мистецтво УЗД представлено у вигляді відеоарту, лайтбоксів, надрукованих скріншотів.
Куратор проекту Яніна Пруденко зазначила, що нині вітчизняний медіаарт представлено великою кількістю жанрів та імен, однак Аскольд Кучера займає в ньому особливе місце. До появи його ультразвукової графіки в Україні не існувало художників, які б працювали у жанрі science art.
Science art (або bio art) існує у світовій художній практиці досить давно завдяки доступу художників до наукових лабораторій або через цікавість науковців до художньої творчості, бажання винести прекрасні образи науки у споглядальний простір мистецтва.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 21 Листопад 2014 19:01

3D-тур по Києво-Печерській Лаврі

Оновлено версію віртуального 3D-туру по Києво-Печерській лаврі, повідомляє kyiv.ridna.ua. Відвідувачам офіційного сайта lavra.ua тепер доступні для перегляду: панорами осінньої Лаври, включаючи мальовничий вид із Великої лаврської дзвіниці, вид із вулиць і оглядових майданчиків, а також із саду митрополії та лаврського саду; внутрішні панорами вівтарів кожного з нині діючих наземних храмів; збільшена кількість точок для перегляду в Ближніх і Дальніх печерах, включаючи келії преподобних Антонія й Феодосія, гроб преподобного Феодосія, печерну трапезну, лабіринти печер; вид у середині Київської духовної академії і семінарії; виставковий зал майстерні при Києво-Печерській лаврі.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 21 Листопад 2014 18:58

Галерея у підземному переході

У центрі Києва стіни підземного переходу під Європейською площею перетворили на своєрідну галерею, повідомляє moemisto.com.ua. Митці кількох творчих груп, об’єднані в ініціативу «Арт-інсталяція», розмалювали перехід патріотичними малюнками, серед яких зображення козака Мамая та Марусі Чурай.
«Ми залишили вільним трохи простору у підземному переході, щоб інші митці могли долучитися до нашого проекту. Наша мета — це, по-перше, подарувати малюнки в українському народному стилі столиці України. А по-друге, ми хочемо, щоб у середмісті Києва під землею з’явилася така народна художня галерея, куди приходитимуть серед інших учасники АТО і передаватимуть свої емоції через картини», — розповіла координатор групи «Арт-інсталяція» Анна Мовенко.
Крім учасників АТО, до творчого проекту мають намір залучити також переселенців із Криму і Донбасу.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 21 Листопад 2014 18:53

Крапку ставити зарано

На­при­кін­ці ми­ну­ло­го тиж­ня ФІ­ФА спро­бу­ва­ла по­ста­ви­ти крап­ку в іс­то­рії з ко­руп­цією що­до ви­бо­рів гос­по­да­рів двох май­бут­ніх чем­піо­на­тів сві­ту, од­нак за­мість цьо­го от­ри­ма­ла но­вий шквал кри­ти­ки на свою ад­ре­су.

В офіційному звіті Міжнародної федерації футболу під керівництвом німецького юриста Ганса-Йоахіма Еккерта зазначено, що незалежні експерти виявили численні порушення морального та юридичного характеру. Але жодне з них не було настільки суттєвим, що могло б потягнути за собою санкції.
Нагадаємо, після численної критики та регулярних звинувачень у корупції у ФІФА таки погодилися провести розслідування з питання правомірності виборів країн — господарок чемпіонатів світу 2018-го і 2022 років. Упродовж року було опитано понад 75 свідків, зібрано аудіозаписи опитувань. Усього в рамках розслідування назбиралося близько 200 тисяч сторінок матеріалу. Однак увесь цей обсяг було переполовинено ще до офіційного оголошення результатів.

Published in Футбол
П'ятниця, 21 Листопад 2014 18:49

Перемога над «коброю»

Во­ло­ди­мир Клич­ко зно­ву до­вів, що піс­ля пе­ре­хо­ду стар­шо­го бра­та Ві­та­лія до ін­шої, по­лі­тич­ної «ва­го­вої ка­те­го­рії» у сві­ті бок­су рів­них ук­ра­їн­сько­му чем­піо­ну не­має. Чер­го­вою жер­твою Во­ло­ди­ми­ра став бол­гар­ський ат­лет Куб­рат Пу­лєв на пріз­ви­сько «Коб­ра».

На відміну від багатьох опонентів Кличка-молодшого, Пулєв не став виснажувати суперника, а з перших секунд пішов в атаку і навіть влучив у Володимира, але за це заплатив двома нокдаунами вже у першій трихвилинці.
У наступних раундах сценарій був схожий — активність Пулєва на старті і перемога досвіду Кличка ближче до завершення чергового акту боксерської вистави.
Бій закінчився у п’ятому раунді. Українець добре призвичаївся до тактики Пулєва і на 50-й секунді лівим боковим ударом відправив болгарина на підлогу рингу. Це був нокаут, і рефері не дозволив Пулєву продовжити бій.

Published in Бокс
П'ятниця, 21 Листопад 2014 18:42

Три очки і хет-трик

Остан­ній цьо­го ро­ку по­єди­нок від­бір­но­го тур­ні­ру чем­піо­на­ту Єв­ро­пи 2016 ро­ку фут­боль­на збір­на Ук­раї­ни про­ве­ла в Люк­сем­бур­зі. На від­мі­ну від бок­су, де у важ­кій ва­зі на­віть аут­сай­дер мо­же спо­ді­ва­ти­ся на шанс но­ка­уте­ра, «си­ньо-жов­ті» ма­ли хі­ба що тре­ну­ван­ня з під­ви­ще­ною від­по­ві­даль­ніс­тю.

У Люксембурзі підопічні Михайла Фоменка екзаменували місцеву збірну, яка традиційно пасе задніх в європейському футболі. Не став винятком і звітний поєдинок — Андрій Ярмоленко відзначився хет-триком, українці виграли — 3:0. Але є й тривожні сигнали — попри свою позірну слабкість господарі створили кілька нагод, одного разу від гола врятували лише досвід і реакція голкіпера Андрія П’ятова.

Published in Футбол
П'ятниця, 21 Листопад 2014 18:32

І знову Верняєв

Дру­гий рік по­спіль на по­мо­сті Му­ні­ци­паль­но­го олім­пій­сько­го спор­тив­но­го цен­тру Бар­се­ло­ни не­має рів­них Оле­гу Вер­ня­єву. Го­лов­ний тро­фей Ме­мо­рі­алу Йо­акі­ма Блю­ма за пе­ре­мо­гу у гім­нас­тич­но­му ба­га­то­бор­стві, який ви­бо­рю­ва­ли 25 спортс­ме­нів із 20 кра­їн сві­ту, зно­ву при­їхав до Ук­раї­ни. Олег став єди­ним се­ред усіх учас­ни­ків тур­ні­ру, хто за су­мою шес­ти ви­дів пе­ре­т­нув грос­мей­стер­ський ру­біж у 90 ба­лів (90,400).

Найближчі переслідувачі підопічного Геннадія Сартинського — бразилець Серджіу Сасакі-молодший (88,250) та білорус Андрій Ліховіцький (87,150) — складністю програм поступалися донеччанину й могли сподіватися на перемогу, лише якщо Верняєв подарує її сам. Та дива не сталося: Олег не дав суддям приводу засумніватися.

Сторiнка 1 iз 4

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».