№ 43 (24246)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Це можна зробити за допомогою аналізу крові, який визначає імунну відповідь організму на речовини, що виробляються пухлинними клітинами, згідно з новим дослідженням, представленим на конференції з раку NCRI 2019 року.
Ракові клітини виробляють білки, так звані антигени, які змушують організм виробляти антитіла проти них — аутоантитіла. Дослідники з Університету Ноттінгема (Велика Британія) виявили, що ці антигени, асоційовані з пухлиною (TAA), є хорошими індикаторами раку.

П'ятниця, 15 Листопад 2019 14:11

Інсульт тепер нам не страшний!

За інформацією ЗМІ, установи спеціалізованої медичної допомоги з квітня 2020 року отримуватимуть кошти з національного бюджету за контрактом із НСЗУ.
Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька у зв’язку з цим, зокрема, зазначила: «Ми запланували 113,3 млрд грн на медицину у державному бюджеті наступного року, з яких майже 64% підуть на програму медичних гарантій. Ця програма гарантує, зокрема, безкоштовні пологи, лікування інсультів, інфарктів і неонатальну допомогу».
Отже, інсульт нам відтепер не страшний? Чи так це? Розпитаємо у фахівця — лікаря-невролога Михайла Васильовича КУРНОСОВА.

П'ятниця, 15 Листопад 2019 14:08

О котрій годині краще пити воду

На 60% людське тіло складається з води, тому її достатня кількість є незаперечно важливою для здоров’я. Існує думка, що випита вранці вода підвищує свою доброчинну дію.
Тим часом деякі дослідження стверджують, що пити воду важливо у будьякий час протягом дня, оскільки регідратація, втрата ваги, підвищення розумової працездатності, детоксикація відбуваються завжди.

Більш нові дослідження пов’язують тихі мізки з довголіттям. Менш активна ЦНС використовує менше енергії тіла.
Експерти стверджують, що є кілька способів заспокоїти мозок, включаючи медитацію, активне слухання й усвідомлене харчування.
Кожен хоче залишатися дотепним у міру дорослішання — і зрозуміло, що один зі способів зробити це — підтримувати активне мислення.

Коли мова заходить про кращі овочі для зниження кров’яного тиску, науковці відзначають позитивний ефект томатного соку або томатів. Саме помідори містять велику кількість антиоксидантів, вітамінів і мінералів, у тому числі калію і вітаміну С, чим і допомагають впоратись із гіпертонією.
Томатний сік також знижує рівень холестерину у людей із ризиком серцевих захворювань.
Нові дослідження стверджують, що випивати склянку томатного соку без солі щодня — це простий спосіб боротьби з високим тиском і ризиком серцевих захворювань.

«Четверо дітей захворіли на гепатит А в Одеській області. Симптоми жовтяниці у них помітили ще минулого тижня, однак зараз діагноз підтверджено лабораторно. У Харківській області — 9 інфікованих. Тим часом стало відомо, звідки хвороба Боткіна взялася в чернігівській школі — її джерелом стала працівниця харчоблоку. Тепер у Чернігові вже 20 хворих на Боткіна».
Це — тривожні повідомлення з інформаційних стрічок українських агентств новин. Невже гепатит А знову навідався до України? Що й до чого, ми вирішили розпитати фахівця — лікаря-інфекціоніста Григорія Михайловича СИДОРЕНКА.

У Дніпрі розпочався Четвертий міжнародний фестиваль лялькових театрів «Дніпро Паппет Фест». Цьогоріч він проходить у новому форматі: вистави йтимуть протягом усього театрального сезону 2019–2020.
Про це повідомляє прес-служба Дніпровської міської ради.
Відкрила Фестиваль вистава «Гамлет» Харківського державного академічного театру ляльок ім. В. А. Афанасьєва. Вона пройшла у Палаці дітей та юнацтва з аншлагом: глядачі заповнили навіть проходи до сцени.

Published in Культура

Журі Всеукраїнського конкурсу «Краща книга України» визначило переможців 2019 року — Гранпрі конкурсу отримало ілюстроване видання творів Тараса Шевченка «Кобзар», здійснене ПП «Емма».
Про це повідомляє Держкомтелерадіо.
«Гранпрі конкурсу присуджено ПП «Емма» за повне видання поезій та поетичних драматичних творів Тараса Шевченка «Кобзар», в оформленні якого використано малюнки видатного українського художника Амвросія Ждахи»,— йдеться у повідомленні.
Зазначається, що у номінації «Моя країна» перемогу здобула книга С. Андрющенко та С. Железняк «Звичаї нашого роду.

Published in Культура

В Україні вперше відбудеться Кіноклубний фестиваль «Українське дитяче кіно». Покази триватимуть з листопада по 20 грудня 2019 року.

Про це повідомляє компанія «Артхаус Трафік».
«Фестиваль проводиться задля популяризації національних фільмів серед дітей та підлітків, його орієнтовано на широку глядацьку аудиторію — у тому числі в невеликих містах та селах, де немає можливості влаштовувати кінотеатральні покази. Для участі запрошуються всі охочі — для цього необхідно заповнити заявку на сайті «Кіноклуб. Всеукраїнська мережа», — ідеться в повідомленні.

Published in Культура

В обласному центрі на Ворсклі тривають заходи з нагоди 250-річчя від дня народження всесвітньо відомого земляка полтавців, класика української літератури І. П. Котляревського.
Безмежну шану автору невмирущих «Енеїди» і «Наталки Полтавки», зачинателю нової епохи української літератури віддають не тільки творчі колективи та організатори численних культурно-просвітницьких заходів за участю сотень полтавців і гостей міста, але й активісти різних самодіяльних об’єднань.

Розповісти про свого славетного земляка виразною мовою поштових марок вирішили й учасники Полтавського обласного товариства філателістів.

Published in Культура
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».