№ 11 (24214)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

2 березня цього року у Києві відсвяткували подвійний ювілей: 160-річчя від дня народження видатного єврейського письменника Шолом-Алейхема та 10-річчя від заснування Музею Шолом-Алейхема — філії Музею історії Києва.

Київ завжди посідав особливе місце у серці письменника, вабив його своєю чарівною красою і культурним життям. Тому й нестримно тягнуло його сюди у юні літа та й на схилі віку, на чужині, у Нью-Йорку, коли висловив побажання він, уже тяжко хворий, бути похованим у київській землі.

Published in Культура
П'ятниця, 22 Березень 2019 11:35

Про любов і ненависть

Вперше в Україні відбулася прем’єра вистави за п’єсою «Фальшива нота». Це майже детективна історія, де герої тримають зал у напрузі протягом усього сценічного дійства.

Цього разу генерального директора — художнього керівника Національного академічного театру російської драми ім. Лесі Українки та режисера і актора театру Кирила Кашлікова зацікавила творчість Дідьє Карона, який у Франції вважається одним із найвідоміших режисерів, акторів і драматургів.
З 2008 року Д. Карон керує одним із найпопулярніших театрів Парижа — Театром «Мішель». У репертуарі якого нині дві його п’єси — «Фальшива нота» і «Сон Альфонса», що користуються у глядачів великим успіхом.

Published in Культура
П'ятниця, 22 Березень 2019 11:34

Не бути стороннім

Чимало театралів із нетерпінням чекають нових постановок Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка. Нещодавно тут на Камерній сцені ім. Сергія Данченка відомий український режисер Петро Ільченко поставив виставу «Сторонні серед нас» за п’єсою сучасного канадського драматурга Аарона Бушковськи.

Це — перше прочитання твору на українській сцені. Переклад із мови оригіналу здійснив Сергій Борщевський.
А. Бушковськи, до творчості якого нині звернулися франківці, написав понад 20 п’єс, більшість з яких були поставлені у США, Канаді та Європі, включаючи останню «Прощай, моє кохання», яка з успіхом іде у Ванкуверському театрі Arts Club. А його кіносценарії були неодноразово успішно реалізовані.

Published in Культура
П'ятниця, 22 Березень 2019 11:32

Весняне загострення хронічних хвороб

Весняне загострення, на думку експертів, характерне практично для всіх хронічних хвороб. Причини зрозумілі: після зими організм ослаблений, фрукти й овочі до цього часу втрачають вітаміни та енергетичну цінність, до того ж хорошому самопочуттю не сприяють різкі коливання атмосферного тиску та посилення сонячної радіації.
Тому стежити за здоров’ям у цей час потрібно особливо ретельно. Але є недуги, які особливо часто поглиблюються з приходом весняного тепла. І важливо вчасно почати їх лікування, щоб воно стало посправжньому ефективним, або подбати про профілактичні заходи, щоб звести загострення симптомів хронічних захворювань до мінімуму.
Що це за недуги і яких заходів слід вжити, щоб не дати шансів хворобі? Про це ми розпитали фахівця — сімейного лікаря Галину Марківну ГРУДІНІНУ.

П'ятниця, 22 Березень 2019 11:26

Антарктична естафета триває

НА СТАРТІ — 24-а УКРАЇНСЬКА ЕКСПЕДИЦІЯ

У завершальну фазу вступила підготовка до старту зимівників 24-ї української антарктичної експедиції. Вони, як планується, 26-го чи 27 березня нинішнього року мають вирушити з Києва у подорож за багатотисячокілометровим комбінованим маршрутом.
Спочатку повітрям на рейсових авіалайнерах, а згодом океанськими просторами на судні — до розташованої на острові Галіндез, що у Західній Антарктиці, нашої станції «Академік Вернадський».

Published in Наука

Зарегульованість усього й усіх не на користь ні бізнесу, ні споживачу, ні державі. Однак і раптова відмова від неї часто до добра не доводить. Можливо, тому, що в Україні рідко вдаються до практики перехідних періодів або пілотних проектів у тій чи іншій галузі. Найчастіше рубають з плеча і будь що буде.

Ось і цього разу Кабінет Міністрів одразу скасував майже півтори сотні застарілих нормативних документів заради полегшення життя бізнесу. Щоправда, в уряді обіцяють через певний період часу проаналізувати зміни і відмовлятися від неефективних заходів.

Published in Економіка

Серед благодійників-волонтерів, які допомогли 5 років тому українському війську зупинити повзучу російську агресію і продовжують його підтримувати й сьогодні, є як прості громадяни, так і відомі українці.

Зайвою допомога ніколи і нікому не буває...
Плануючи вторгнення в Україну, кремлівські «стратеги», мабуть, прораховували наслідки цього «походу». Наприклад, знаючи про той катастрофічний стан, в якому перебували Збройні Сили, інші військові формування, вони розраховували швидко створити так звану Новоросію.
Та не так сталося, як гадалося: українському війську, голодному і роздягненому, почала допомагати вся країна. Серед тих, хто простягнув нашим захисникам руку допомоги, були як поважні бізнесмени, так і звичайні бюджетники і навіть пенсіонери зі своїми мізерними зарплатами та пенсіями.

Published in Iншi роздiли
П'ятниця, 22 Березень 2019 11:13

Ні живим, ні мертвим...

Історія, яку днями розповів редакції «ДУ» житель Полтави Борис Шестопал, почалася для його родини ще 2011 року. Правда, за час, що минув відтоді, з пам’яті 77-річного пенсіонера дещо вже стерлося. Крім болю, що й нині ятрить серце ветерана військової служби, коли той укотре намагається розібратися в перипетіях «свого» діла.
І доходить невтішного висновку, що держава не тільки ладна залишити сам на сам зі своїми проблемами таких, як він, «маленьких українців», але дуже часто імітує в лиці своїх чиновників бурхливу діяльність. Утім, безрезультатну, яка не приносить користі тим, задля блага яких ті начебто працюють...

П'ятниця, 22 Березень 2019 11:10

У лещатах корупції

Антикорупційна політика в Україні належно не сформована і не відповідає запитам суспільства. Свідченням цього є те, що політична воля до боротьби з корупцією у основних політичних гравців надзвичайно слабка чи взагалі відсутня, як і антикорупційна стратегія й програма дій уряду на її виконання на 2019-й і наступні роки.

Такого висновку дійшли автори альтернативного звіту з оцінки ефективності впровадження державної антикорупційної політики. Дослідження охопило 2017–2018 роки за чотирма напрямками: антикорупційна політика; запобігання корупції; криміналізація корупції й правоохоронна діяльність; міжнародне співробітництво.
Авторами звіту стали громадські експерти, які тривалий час спеціалізуються на питаннях запобігання корупції. Вони дослідили участь громадянського суспільства й бізнесу у виробленні антикорупційної політики та у її моніторингу. На жаль, їхню допомогу й бажання співпрацювати спеціально уповноважені інституції з питань антикорупційної політики часто ігнорують.

Published in Проблема

Кабінет Міністрів вирішив з 1 квітня ввести доплати багатодітним сім’ям у розмірі 1629 грн на дитину, а з 1 липня — 1699 грн.
«Кожна багатодітна сім’я отримає на третю, четверту, п’яту і кожну наступну дитину до 6-річного віку щомісячну допомогу від держави в розмірі прожиткового мінімуму до шести років.

Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».