№ 19 (24222)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Травень 2019 16:38

"Шахтар": золотий вік в Екзилі

Минулої неділі сталась історична подія в українському клубному футболі. «Шахтар» достроково виграв чемпіонат сезону-2018/19, оформив золотий дубль (чемпіонство + Кубок) і обійшов «Динамо» за кількістю трофеїв за часи незалежної України.

У «Шахтаря» стало 34 трофеї, у киян залишилося 33. Левову частку перемог гірники здобули в останнє десятиліття, що і свідчить про їхнє цілковите домінування в останні роки.

Published in Футбол

Шахи є одним із видів спорту, який зазвичай приносить славу Україні. Й хоча на сьогоднішній момент у шахістів-чоловіків справи йдуть не так добре, проте жінки, як завжди, борються за індивідуальну шахову корону, а також за найвищі місця в командних змаганнях.
Нинішній наш гість — головний тренер збірної України з шахів гросмейстер Олександр Сулипа. Він розкаже про перспективи української збірної, про її провідних гросмейстерів.

П'ятниця, 24 Травень 2019 16:33

Скільки калорій у пляшці пива

Втрата ваги особливо популярна з наближенням літа. Плани дієти для схуднення вимагають ретельного обмірковування, і дуже важливо уникати продуктів та напоїв, які можуть зашкодити прогресу у втраті зайвої ваги.
Так, при обмеженні деяких страв особливо важливо відмовитись і від деяких напоїв, зокрема алкогольних, які дуже калорійні. Серед інших у першу чергу слід уникати і дуже популярного пива.

Полуниця смачна та корисна, водночас очолює перелік найзабрудненіших продуктів через обробку її фунгіцидами та інсектицидами.

Про це застерігає МОЗ.
«У полуниці багато вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. Вісім полуниць містять більше вітаміну С, ніж цілий апельсин зі шкіркою. Його вміст не зменшується, якщо зірвані полуниці зберігати в холодильнику.
Полуниці містять також вітамін К та фолієву кислоту. У полуниці багато калію та магнію — мікроелементів, яких багатьом бракує.

П'ятниця, 24 Травень 2019 16:26

Головний авіаконструктор XX сторічча

6 ЧЕРВ­НЯ — 130 РО­КІВ ВІД ДНЯ НА­РО­ДЖЕН­НЯ ІГО­РЯ ІВА­НО­ВИ­ЧА СІ­КОР­СЬКО­ГО (1889–1972), АМЕ­РИ­КАН­СЬКО­ГО АВІА­КОНС­ТРУК­ТО­РА
І АВІА­БУ­ДІВ­НИ­КА УК­РА­ЇН­СЬКО­ГО ПО­ХО­ДЖЕН­НЯ, ПІД­ПРИ­ЄМ­ЦЯ

Майбутній авіаконструктор народився у Києві в родині Івана Олексійовича Сікорського, професора кафедри неврології та психіатрії медичного факультету Київського університету. Дівоче прізвище матері авіаконструктора Марії (Зінаїди) Стефанівни — Темрюк-Черкасова.

Спочатку Ігор Сікорський закінчив Морський кадетський корпус (1903–1906 роки) у Петербурзі. Цікаво, що про кадета Ігоря Сікорського після другого року навчання одним із висновків екзаменаційної комісії було: «Не має військової виправки».

Published in Особистість

27 ТРАВ­НЯ — 90 РО­КІВ ВІД ДНЯ НА­РО­ДЖЕН­НЯ РО­МА­НА ІВА­НО­ВИ­ЧА ІВА­НИ­ЧУ­КА (1929–2016), УК­РА­ЇН­СЬКО­ГО ПИСЬ­МЕН­НИ­КА, ПЕ­ДА­ГО­ГА, ГЕ­РОЯ УК­РАЇ­НИ

Народився Роман Іваничук 27 травня 1929 року в сім’ї учителя в селі Трач, тепер Косівський район Івано-Франківської області. Його дядько — Михайло Іваничук, учений-геоморфолог, вояк Легіону УСС та УГА. Вдома у батька була велика бібліотека, тому з дитинства Роман багато читав.

Навчався хлопець у початковій школі в селі Трач, а від 1942 року — в Коломийській гімназії, перетвореній після більшовицької окупації на Коломийську СШ № 1, яку й закінчив майбутній письменник 1947 року.

Published in Особистість

Перший соціальний англомовний театр ветеранів та волонтерів АТО «Project «W» 30-го та 31 травня покаже в Києві прем’єру вистави Шекспіра «Дванадцята ніч, або Що захочете» англійською мовою.
Про це Укрінформу повідомив режисер постановки, заслужений артист України Олексій Гнатковський.
«Це — вистава про перемогу. Перемогу сили духу над страхом, перемогу віри над сумнівами, перемогу щирості над фальшем, зрештою — про перемогу життя над смертю.
Це — вистава про перемогу любові! Я захоплююся цими «ненормальними», які взялися за, здавалося б, неможливе! Вони ніколи не грали на сцені, вони не знають англійської, вони все роблять вперше. Але вони взялися зіграти Шекспіра «12 ніч» мовою оригіналу!» — розповів Гнатковський.

Published in Культура

В Україні є музеї, назви яких відразу викликають усмішки на обличчях, але відвідувачів від цього не меншає.

До них, безумовно, належить і Музей сала, який розташований у Львові. Його ще називають і візитною карткою України, зважаючи на популярність цього продукту серед українців. До уваги відвідувачів тут представлено 30 унікальних і їстівних скульптур, фотографій, які можна спробувати.
А ось у Вінниці всі охочі можуть відвідати Музей... сміття! Зауважимо, що експонати для нього збирали самі вінничани. Найцінніший серед них — бритва, якій більше 300 років.

Published in Культура
П'ятниця, 24 Травень 2019 14:44

Одеське весілля у ... Києві

За кілька днів, а точніше, в чотири останніх дні травня, Київський академічний театр «Колесо» запрошує на прем’єру — музичну комедію «Одеса. Шалене кохання». Режисер-постановник — Марія Грунічева.
Виставу поставлено за п’єсою відомих одеситів Іллі Ільфа та Євгена Петрова — авторів відомої дилогії про харизматичного комбінатора Остапа Бендера.

Улюблені романси і шансон, запальні танці, курйозні і майже анекдотичні повороти сюжету. Глядачі відчуватимуть себе безпосередніми гостями свята, оскільки вистава відбуватиметься у кафе.

Published in Культура

В усьому цивілізованому світі алкоголізм визнано великим злом не тільки для кожної окремої особи, а й соціальною та економічною небезпекою для суспільства.
Ця страшна недуга, яка за поширеністю посідає третє місце після серцево-судинних та ракових захворювань, в Україні є ще й однією з основних складових демографічної кризи і другим після трудової міграції фактором катастрофічного спаду кількості населення.

Хвороба... за власним бажанням
Однак у нас чомусь ця проблема скоріше особиста, ніж суспільна. Скільки в країні алкоголіків, достеменно не знає ніхто. Статистика різниться: одні називають 700 тис., інші кажуть, що їх у рази більше. Останнім часом щось не оприлюднюють і кількість спиртного, яка припадає на душу населення.

Published in Проблема
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».