№ 52 (24047)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Грудень 2014 18:54

Наймолодша балерина

На сцені Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва зафіксовано нове досягнення у Книзі рекордів України, повідомляє i-pro.kiev.uа. Сертифікат про встановлення рекорду вручено Олександрі Черненко як наймолодшій в країні артистці балету, котра виконує головну роль у репертуарній виставі на професійній сцені.
Уперше в історії театру для виконання головної ролі у виставі залучено восьмирічну дівчинку, котра своєю дитячою щирістю виконання та відмінною професійною підготовкою внесла нові барви у виставу «Карнавал тварин» на музику Каміля Сен-Санса. Досі цю роль виконувала доросла балерина.

Published in Розмаїття

Завершився Міжнародний конкурс «Вікі любить Землю», в рамках якого українська світлина виду з Говерли на Карпатський національний парк Дмитра Балховітіна посіла перше місце, повідомляє Укрінформ. Завдання фотоконкурсу «Вікі любить Землю» полягає у створенні якісних вільноліцензованих світлин якомога більшої кількості пам’яток природи.
Світлини із видами українських пам’яток природи посіли ще чотири місця: скеля Шаан-Кая в Ялтинському гірсько-лісовому природному заповіднику — четверте; вид на ботанічний заказник «Новий Світ» з мису Капчик у Криму — сьоме. Фото регіонального ландшафтного парку «Зуївський» на Донеччині здобуло восьме місце, а гори Кукуль у Карпатському національному природному парку — одинадцяте.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 26 Грудень 2014 18:46

Посада вислизає з-під Конькова

Черговому Конгресу Федерації футболу України у стінах Будинку футболу передувало екстрене засідання виконкому, де вирішувалася подальша доля президентського крісла. На момент засідання 32 колективні члени Федерації з 47 були проти нинішнього очільника Анатолія Конькова і виступали за скликання в недалекому майбутньому позачергового Конгресу, де вже й хотіли відправити чинного президента у відставку.
Загалом же нинішній Конгрес став майже повною копією такого самого зібрання 2010 року. Тоді, у цій залі Будинку футболу, намагалися змістити з посади Григорія Суркіса, та Суркіс відстояв свою посаду і допрацював до кінця Євро-2012, а потім віддав крісло Анатолію Конькову тихо і мирно. І хоча вже пройшло чотири роки, а методи переворотів в українському футболі не змінилися.
Так сталося, що нинішній керівник Федерації втратив усіх своїх союзників. Андрій Павелко вже кілька місяців, як грає у власну гру, головна мета якої — це посада президента ФФУ. Перший-віце президент Анатолій Попов за тиждень до Конгресу несподівано захворів. І, нарешті, не підтримав свого протеже Рінат Ахметов. Крім того, діяльністю ФФУ зацікавилися правоохоронні органи, відбувається аудит УЄФА, який також має показати недоліки діяльності керівництва.

Published in Футбол
П'ятниця, 26 Грудень 2014 18:45

«Королі» підкорюють світ

Мад­рид­ський «Ре­ал» за­во­ював тро­фей, яко­го ще у сво­їй іс­то­рії не здо­бу­вав. За­вдя­ки м’ячам Сер­хіо Ра­мо­са та Га­ре­та Бей­ла пе­ре­міг із ра­хун­ком 2:0 ар­ген­тин­ську коман­ду «Сан-Ло­рен­со» у фі­на­лі клуб­но­го чем­піо­на­ту сві­ту, що про­хо­див в Мар­ра­ке­ші. Ця пе­ре­мо­га ста­ла для коман­ди Кар­ло Ан­че­лот­ті 22-ю по­спіль у всіх тур­ні­рах.

Натхненний півфінальною перемогою над мексиканським «Крус Асуль» з рахунком 4:0 «Реал» почав вирішальний матч дуже впевнено і міг вийти вперед вже на третій хвилині, коли Тоні Кроос знайшов на лівому фланзі Кріштіану Роналду, проте передача португальця на Каріма Бензема виявилася неточною. Потім Роналду відмінно виконав штрафний удар, але Себастьян Торріко не врятував аргентинську команду, як і в епізоді зі стрімкою контратакою Бейла.
Утім, і він був безсилий на десятій хвилині, коли Рамос, визнаний найкращим гравцем турніру, замкнув подачу Крооса з кутового. На п’ятій хвилині другого тайму Бейл подвоїв перевагу «вершкових», чітко пробивши низом повз голкіпера. Валлійський півзахисник відзначився вже в третьому фіналі — до цього колишній футболіст «Тоттенхема» забивав у вирішальних матчах Кубка Іспанії та Ліги чемпіонів УЄФА.

Published in Футбол
П'ятниця, 26 Грудень 2014 18:40

Йду на рекорд

Аме­ри­кан­ський бок­сер мо­же от­ри­ма­ти най­біль­ший го­но­рар в іс­то­рії сві­то­во­го спор­ту. Ін­вес­ти­цій­на гру­па з Об’­єд­на­них Араб­ських Емі­ра­тів збіль­ши­ла го­но­рар, за­про­по­но­ва­ний аме­ри­кан­сько­му бок­се­ро­ві Флой­ду Мей­ве­зе­ру-мо­лод­шо­му за бій з фі­ліп­пін­цем Мен­ні Пакь­яо, до 120 міль­йо­нів до­ла­рів.

«Інформаційні джерела повідомляють, що ми підвищили пропозицію на десять мільйонів доларів — до 120, і вони мають рацію. Це найбільший гонорар в історії спорту для людини за один захід. Якщо бій відбудеться в Абу-Дабі, це буде по-справжньому глобальною подією», — заявив один із керівників інвестиційної групи Акбар Мухаммад. Один із найбільш очікуваних боїв у світі боксу в напівсередній ваговій категорії може відбутися навесні 2015 року.
Зараз сторони ведуть переговори. На кону стоятимуть чемпіонські пояси за версіями Всесвітньої боксерської організації (WBO), Всесвітньої боксерської асоціації (WBA) і Всесвітньої боксерської ради (WBC).

Published in Бокс
П'ятниця, 26 Грудень 2014 18:35

Семеренко краща за Домрачеву

Пер­ший три­местр бі­ат­лон­но­го се­зо­ну лі­дер ук­ра­їн­ської жі­но­чої збір­ної Ва­ля Се­ме­рен­ко за­вер­ши­ла на дру­гій по­зи­ції в за­галь­но­му за­лі­ку Куб­ка сві­ту. По­пе­ре­ду ли­ше Кай­са Ма­ка­ряй­нен, якій не­має рів­них за швид­кіс­тю, — шан­си у кон­ку­рен­ток з’яв­ляю­ть­ся ли­ше то­ді, ко­ли пруд­ко­но­га фін­ка за­над­то ба­га­то хи­бить на стріль­бі.

Водночас інша прима світового біатлону, яка на початку сезону сприймалася як головна конкурентка Макаряйнен, аж надто пригальмувала і пропустила вперед українку, котра демонструє стабільно високі результати. Чи не головною невдахою грудневої частини сезону варто визнати білоруску Дарію Домрачеву (а конкуренції з фінською біатлоністкою чекали саме від неї).
21 грудня Валя Семеренко стала п’ятою в гонці з масовим стартом, яка завершила жіночу програму змагань на третьому етапі Кубка світу з біатлону в словенській Поклюці. Піднятися вище лідерові «синьо-жовтих» завадила неідеальна стрільба (одна незакрита мішень із 20) і посередня порівняно з конкурентками швидкість.
Перемогла ж, як і слід було чекати, недосяжна Макаряйнен, якій два промахи не завадили випередити на останньому колі французьку снайперку Анес Бескон. Третьою стала Надія Скардіно, яка підсолодила білоруським шанувальникам біатлону розчарування від невдачі лідера команди — Дарії Домрачевої. Головна конкурентка Валі Семеренко у боротьбі за другу позицію в загальному заліку зіштовхнулася на виході з першого вогневого рубежу з іншою біатлоністкою, впала, пошкодила зброю і не змогла далі змагатися.

П'ятниця, 26 Грудень 2014 18:33

Цікавий спосіб захисту від вірусів

Ученим з університету Карнегі-Меллон вдалося встановити, що фізичний контакт з близькою людиною, який проявляється у вигляді обіймів, може поліпшити психологічний стан.
Крім того, за словами фахівців, така дія сприяє активізації захисних реакцій організму — тіло буде краще боротися з різними захворюваннями і несприятливими зовнішніми факторами, такими, як інфекція. Повідомляється, що результати своїх лабораторних випробувань експерти оприлюднили в журналі під назвою Psychological Science.
Як стверджують науковці, у дослідженні взяли участь 404 респонденти. Перед початком експерименту всі добровольці заповнювали спеціальні анкети, які містять низку запитань про їхні взаємини з оточуючими. Також випробовувані розповіли про те, як часто їх обіймають близькі люди. Після завершення опитування фахівці спробували інфікувати респондентів певним вірусом застуди.
Підсумки лабораторних експериментів засвідчили, що чоловіки і жінки, які більше від інших обіймаються з друзями та родичами, менше піддаються ризику розвитку респіраторної недуги. А якщо й хворіють, то перебіг інфекції має не такий тяжкий характер, як в інших людей. Лікарі пояснюють подібне явище кількістю «обіймашок». Науково доведено: фізичні дотики покращують емоційний стан людини, що сприяє зміцненню загального стану здоров’я.

Група американських фахівців після проведення дослідження дійшла висновку, що коли відкласти початок робочого дня на годину, то це може позитивно вплинути на працездатність працівників.
У рамках дослідження науковцями з університету Пенсільванії був проведений повний аналіз графіка роботи близько 120 тисяч американців, що займаються різною діяльністю. Водночас дослідниками були враховані години роботи і сну учасників експерименту.
Під час дослідження вони зробили висновок, що у людей, які починають робочий день раніше, приблизно о 6-й ранку, працездатність набагато нижча, ніж у працівників, які починають працювати не раніше 10-ї ранку.
На думку вчених, подібні тенденції обумовлені тривалістю сну добровольців. Так, випробовувані, які починали працювати о 6-й ранку, сплять близько 6-ти годин на добу, тоді як співробітники, що розпочинали «пізно» працювати, сплять близько 7,5 години на добу.

Товстуни мають менш чутливі смакові рецептори, ніж люди з нормальною вагою. Однак баріатрична хірургія може підвищити їх смакову чутливість і допомогти скинути зайві кілограми, вважають учені зі Стенфордського університету.
У дослідженні взяли участь 88 пацієнтів з ожирінням, середній вік яких становив 49 років. Автор дослідження Джон М. Мортон помітив, що багато пацієнтів повідомили про зміни в сприйнятті смаку після баріатричної хірургії. Це дозволило також знизити зайву вагу і підтримувати її після операції.
Баріатрія — розділ медицини з лікування ожиріння. Хоча в цілому термін «баріатрія» можна правомірно використовувати щодо будь-яких способів зниження зайвої ваги (наприклад, дієтологія, медикаментозні способи лікування), проте вже склалося так, що коли говорять про баріатричні методики, перш за все мають на увазі хірургію зайвої ваги.
Експерти повідомили, що підвищення чутливості смакових відчуттів дозволяє позбавитися більшої кількості зайвих кілограмів і підтримувати результат тривалий час.

Свят­ко­вий стіл — не­від’­єм­на час­ти­на будь-яко­го свя­та, а вже у Но­вий рік і на Різд­во кож­на гос­по­ди­ня вва­жає сво­їм обо­в’яз­ком по­ста­ви­ти на стіл най­смач­ні­ші стра­ви, біль­шість яких мож­на оха­рак­те­ри­зу­ва­ти, як гос­трі, жир­ні, тяж­кі. Тож свят­ко­ві за­стіл­ля мо­жуть ста­ти сер­йоз­ним ви­про­бу­ван­ням для шлун­ка, пе­чін­ки, ни­рок і на­віть сер­ця.
Щоб свя­то за­пам’­ята­ло­ся вам тіль­ки при­єм­ни­ми мо­мен­та­ми, слід обо­в’яз­ко­во під­го­ту­ва­ти до за­стіл­ля свій ор­га­нізм. А як це зро­би­ти, роз­пи­та­ємо лі­ка­ря-гас­тро­ен­те­ро­ло­га — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та На­та­лію Міх­ньо­ву.

— Наталіє Миколаївно, чого перед застіллям робити не варто?
— Багато хто впевнений, що перед застіллям треба цілий день нічого не їсти (адже попереду на нас чекає стільки смакоти!), а перед Новорічно-Різдвяними святами й поготів не завадило б посидіти на дієті.
У день перед застіллям не можна обмежувати себе в їжі. Це потрібно для того, щоб не переїсти на святі, адже наслідком цього стануть не тільки зайві жирові відкладення на вашому тілі, а й проблеми з печінкою, котра навряд чи впорається з великою кількістю їжі, змішаної з не меншою кількістю алкоголю.

Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».