№ 39 (24189)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Жовтень 2018 11:23

Хто очолив шахове королівство?

Всесвітня шахова федерація існує з 1924 року, тобто майже 100 років. І за весь цей час було лише шестеро президентів. Олександр Рюб (Голландія, був на чолі організації з 1924-го по 1949-й), Фольке Рогард (Швеція, 1949—1970), Макс Ейве (Голландія, 1970—1978), Фрідрік Олафссон (Ісландія, 1978—1982), Флоренсо Кампоманес (Філіппіни, 1982—1995), Кірсан Ілюмжинов (Росія, з 1995-го — 3 жовтня 2018-го).

Якщо перші четверо керманичів — це солідні поважні люди із Західної Європи, то останні двоє такої бездоганної репутації вже не мали. Проте на користь Ілюмжинова можна сказати, що створена ним нокаут-система боротьби за першість світу заслуговує на повагу.

П'ятниця, 05 Жовтень 2018 11:16

Втратити все за три хвилини

У другому турі Ліги чемпіонів донецький «Шахтар» не зміг утримати перевагу у два м’ячі над французьким «Ліоном». На дубль Мораеса господарі відповіли голами Дембеле і Дюбуа — 2:2. Чемпіон України знову завершив матч унічию і набрав два очки після двох поєдинків.

З перших хвилин «Шахтар», як і обіцяв Паулу Фонсека, намагався нав’язати «Ліону» свою атакуючу гру. Непогано працював лівий фланг, на якому запалювали Ісмаїлі і Тайсон.
Єдине, що псувало картинку, — порожній стадіон у Ліоні. Враження було гнітючим. Так, ніби команди грали спаринг десь на зимовому зборі в Туреччині.

Published in Футбол
П'ятниця, 05 Жовтень 2018 11:12

«Головні ліки» для людини

Науковці Гарвардського університету стверджують, що самотність небезпечна для здоров’я, тому людей, які нас оточують, слід вважати «ліками» один для одного.

Аналіз проблеми продиктований тим, що майже половина американців скаржиться на самотність. Недарма один із фахівців оголосив самотність «епідемією». Соціальна ізоляція пов’язана з більш високим ризиком смерті, хвороб серця та інсультів.
З розвитком медичних технологій учені можуть краще бачити і вимірювати те, що відбувається в мозку самотніх людей. Значна кількість досліджень установила зв’язок між самотністю і ризиками практично кожного захворювання. Вони виявили вищі показники смертності, хвороб, травм, куріння, ожиріння і високого кров’яного тиску в самотніх людей, тому соціальну ізоляцію назвали фактором ризику.
Незважаючи на всі наші онлайн-спілкування, темпи самотності подвоїлися з 1980-х років, вважають експерти. Професор психіатрії Гарвардського університету Чарльз Баллок роз’яснив, що з мозком і гормональною системою робить самотність.
Так, соціальна активність стимулює різні частини мозку. Як і м’язи, мозок повинен бути активним, щоб залишатись у формі. Коли ми самотні та ізольовані, відбувається атрофія декількох ключових ділянок. Ми починаємо втрачати сіру мозкову речовину у ділянках, які дозволяють читати міміку, тони і рухи інших людей, і це дозволяє нам уявити, що відбувається у свідомості іншої людини.
Отримання таких соціальних сигналів є механізмом виживання. Тим часом на тлі самотності квітнуть ділянки болю, і вчені бачать їх активність у цих частинах мозку, коли люди самотні. Вони також спостерігали сплеск активності та хаосу в мигдалині, яка регулює емоції й емоційні реакції.
По-іншому поводиться і гормональна система. Так, гормон стресу кортизол сигналізує, коли треба боротись або тікати. Він є ключовим для багатьох біологічних процесів.
Антидотом до високих показників кортизолу є окситоцин. Його виробництво зростає, щоб винагородити наші соціальні взаємодії. Він згадується як соціальний гормон або гормон любові й відповідає за приємні теплі почуття, які ми отримуємо від проведення часу в колі друзів і близьких.
Підтримка балансу між стресом і соціальними гормонами є ключем до відчуття рівноваги.
Інша хімія ендокринної системи, або нейротрофічний фактор мозку (BDNF), допомагає нашому мозку залишатися пластичним і гнучким, щоб ми могли зберігати минулі спогади і створювати нові. У соціально ізольованих людей маємо нестачу цієї речовини.
Доктор Баллок каже, що антидепресантами для самотньої людини є інші люди. Навіть віддалена їхня присутність, наприклад у бібліотеці або місці для читання, може надихнути мозок на вироблення окситоцину.
Опитування показало, що навіть один близький зв’язок з іншою людиною може зменшити самотність і фактори ризику.
Люди — це соціальні істоти. Вони формують усілякі складні союзи, прихильність, любов і ненависть. Якщо ці сполуки руйнуються, індивідуум ризикує зруйнувати своє здоров’я, додав Чарльз Баллок.

П'ятниця, 05 Жовтень 2018 11:10

Ефективне лікування простатиту

З кожним роком усе більше чоловіків стикаються з поширеним захворюванням — простатитом. Ще донедавна вважалося, що ця проблема виникає тільки у людей похилого віку, але за останні десятиліття кількість зовсім молодих чоловіків, у яких спостерігаються ознаки запального ураження передміхурової залози, істотно зросла.
Давайте спробуємо розібратися, що це за хвороба, які її симптоми, методи діагностики, методи ефективного лікування. У цьому нам погодився допомогти фахівець — лікаруролог Михайло ПАДАЛКА.

Останній день вересня — найчитабельніший день року. 20 років тому Президент України підписав Указ про відзначення Всеукраїнського дня бібліотек. Минулої неділі приймали вітання з професійним святом бібліотекарі.
І навіть не намагайтеся заперечувати й стверджувати, що бібліотеки — це минуле століття. Звісно, зараз можна завантажити книжку чи купити через мережу Інтернет. Але ж усіх книг не купиш, а в бібліотеці до того ж їх можна взяти абсолютно безкоштовно.
А ще в бібліотеці якась чарівна, особлива книжкова атмосфера. До речі, Всеукраїнський день бібліотек і був приводом поспілкуватися з Жанною Кручиніною — директором Бориспільської міської централізованої бібліотечної системи.

Published in Вітальня
П'ятниця, 05 Жовтень 2018 11:04

Пісня завжди буде поміж нас

В останній день вересня у Товаристві «Знання» України стартував новий проект — розпочало роботу комунікативне кафе. На першому засіданні відбулася зустрічдискусія «Пісня об’єднала нас».

На зустріч прийшли: ініціаторка створення Музею української пісні заслужена артистка України Руслана Лоцман, народна артистка України Валентина Ковальська, члени розмовного клубу «Українські посиденьки», представниці клубу «Співуча родина», лауреатки міжнародних і всеукраїнських конкурсів сестри Галина і Людмила Турчак.

Published in Культура

Житомирський академічний український музично-драматичний театр імені Івана Кочерги відкриває 75-й ювілейний сезон прем’єрою — психологічною драмою Show must go on.
Про це розповіли учасники прес-конференції до відкриття театрального сезону, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Для мене ця вистава передовсім є психологічною драмою. Вона не про війну, але про неї обов’язково згадаємо, вона про кохання і життя. У ній цікаво поєднані жіноче та чоловіче начала. Ви бачите сцену без декорацій — і у виставі вона буде такою ж.

Published in Культура
П'ятниця, 05 Жовтень 2018 11:02

Помер Роман Карцев

Відомий артист Роман Карцев помер у вівторок, 2 жовтня, на 80-му році життя. У Московському театрі мініатюр під керівництвом Михайла Жванецького уточнили, що Карцев помер у лікарні після тривалої хвороби.
Роман Карцев (справжнє прізвище Кац) народився 20 травня 1939 року в Одесі. У 1960 році він отримав запрошення в самодіяльний студентський театр «Парнас-2» при Одеському інституті інженерів морського флоту.

Published in Культура
П'ятниця, 05 Жовтень 2018 11:00

Шлях до добра і співчуття

Київський академічний Молодий театр продовжує творчі пошуки. Нова експериментальна вистава театру — «Фантомні болі», яку на мікросцені Молодого поставила Марі Акопян.

Автор однойменної п’єси, яка лягла в основу спектаклю, Василь Сигарєв — вважається одним із лідерів нової драми. Його твори ставлять у Лондоні, Гамбурзі, багатьох театрах України та Росії. І всюди вони викликають бурхливу полеміку. Деякі п’єси через скандальність навіть знімають із репертуару.
Дія, як завжди у Сигарєва, відбувається «на дні», в екстремальних умовах.

Published in Культура

Товариство сприяння обороні України є однією з багатьох громадських організацій України. Воно вирізняється чітко вираженою державною позицією, а також плідною співпрацею зі Збройними Силами України, іншими військовими формуваннями. Більш детально про це розповідає голова ТСО України Сергій Кошин.

— Починаючи з 1991 року, тобто після проголошення Україною незалежності, між Товариством і Збройними Силами склалися партнерські відносини, — говорить Сергій Мефодійович.
На базі наших автошкіл, спортивно-технічних клубів для українського війська було підготовлено десятки тисяч водіїв та інших спеціалістів. Але через об’єктивні причини цей процес призупинився.

Published in Суспільство
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».