№ 3 (24050)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 22:12

Несподівані обійми

Активісти, об’єднані у групу Project PeyeV, провели у Львові соціальний експеримент під назвою Free hugs & kisses, повідомляє life.pravda.com.ua. Його суть полягала в тому, щоб зафільмувати реакцію перехожих на запрошення дівчини обійняти та поцілувати її і реакцію перехожих на таке ж запрошення хлопця. Ролик знімали впродовж двох днів у центральній частині міста на площі Ринок і в одному з гіпермаркетів.
За словами ініціатора соціального експерименту Віталія Пересади, на дівчину львів’яни реагували краще і підходили до неї частіше. Їй достатньо було лише всміхнутися, а до хлопця була певна пересторога, йому доводилося пояснювати, для чого це, проявляти більшу активність. Але частина львів’ян доволі скута. Вони або не розуміють, про що йдеться, або не можуть проявити свої позитивні емоції на людях, і це сумно, зазначив він.
Започаткували традицію обіймів американці. Найчастіше вони влаштовують подібні флешмоби, щоб дарувати позитивні емоції до новорічних і різдвяних свят.

Published in Розмаїття

В Івано-Франківську оголосили новий рекорд України у номінації про найбільшу кількість пам’ятників Шевченку в одній області, повідомляє Укрінформ. Сертифікат рекордсмена отримало Прикарпаття за 211 пам’ятників Кобзарю.
Керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова зазначила, що Прикарпаття може стати рекордсменом ще й у номінації «Найперший пам’ятник Шевченку у світі» — для цього краєзнавці вже збирають докази, адже сам пам’ятник не зберігся. Втім, дослідники не мають сумніву в тому, що перший пам’ятник Кобзарю поставили на Прикарпатті, де Шевченко ніколи не був, але після смерті поета виник справжній культ Тараса.
Відомо, що на Прикарпатті до 200-ліття поета звели 9 пам’ятників Кобзареві, у приміщенні обласного товариства «Просвіта» відкрили Музей шани Тараса Шевченка.
Загалом у світі налічують близько 1300 пам’ятників Шевченкові, з них 128 — поза межами України.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 16 Сiчень 2015 21:57

Найдовша снігова композиція

На стадіоні Київського національного університету будівництва та архітектури зареєстрували національний рекорд України, повідомляє kiev.pravda.com.ua.
У номінації «Найдовша снігова композиція» перемогла скульптура завдовжки 26 м 40 см. Це майже на два з половиною метри довше за попередній рекорд. Композиція складається з двох скульптор лицарів, порталу та двох міфічних істот — дракона і грифона.
Щоб витесати фігури, знадобилося 700 тонн штучного снігу. Працювали скульптори по 12 годин щодня протягом трьох діб.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 16 Сiчень 2015 21:55

Теплі вуличні перила

У Києві виник цікавий арт-об’єкт, який називається «Теплі перила». Його автори мають на меті замінити пішохідні перила, розташовані вздовж крутих сходів і тротуару по правій стороні вулиці Івана Франка, повідомляє kyiv.ridna.ua. Нові перила виготовлено зі сталі, на них лазерним гравіюванням нанесуть оповідання і вірші українських прозаїків і поетів. Перила підігріватимуть (температура нагріву — 28°С). Наступного року обіцяють замінити другу частину перил, розташовану по лівій стороні вулиці.
Автор проекту — архітектор Іван Мельничук. Загальна протяжність перил — 112 м. У майбутньому кожен, хто підніматиметься цією крутою вулицею, зможе зігріти від холоду руки. Допитливим буде цікаво прочитати вірші й короткі оповідання українських письменників, нанесені на перила. Перила обладнають датчиком, який відключатиме підігрів перил уночі, коли на вулиці нікого немає.

Published in Розмаїття

У виставковій залі пам’ятки архітектури XVIII ст. Софійська Трапезна (Тепла Софія) Національного заповідника «Софія Київська» відкрилася виставка «Два метри в глиб історії», повідомляє i-pro.kiev.ua. Експозицію присвячено новітнім матеріалам розкопок на території Софійського заповідника, які впродовж 2013–2014 років проводять археологи заповідника спільно з науковцями Інституту археології НАН України.
Ці дослідження здійснювались із метою з’ясування стану збереженості культурного шару на території садиби Софійського собору в Києві та перспектив подальших археологічних розкопок і музеєфікації залишків давньоруського храму ХІ ст., відкритого ще у 1909–1910 рр. на території Митрополичого саду.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 16 Сiчень 2015 21:21

Німецький біатлонний фестиваль

Про­тя­гом двох остан­ніх тиж­нів го­лов­ні по­дії у сві­то­во­му бі­ат­ло­ні від­бу­ваю­ть­ся в Ні­меч­чи­ні. Ми­ну­ло­го тиж­ня лиж­ни­ки-стріль­ці гос­тю­ва­ли в Обер­го­фі, цьо­го тиж­ня п’я­тий етап Куб­ка сві­ту при­ймає Ру­поль­динг. Але ні­мець­кий бі­ат­лон­ний фес­ти­валь стар­ту­вав ра­ні­ше— ко­ли ще свят­ку­ва­ли Різд­во, в Гель­зен­кір­хе­ні від­бу­ло­ся го­лов­не шоу-зма­ган­ня су­час­но­го бі­ат­ло­ну— Гон­ка чем­піо­нів. Са­ме з неї вар­то роз­по­ча­ти ог­ляд, бо ук­ра­їн­ський ду­ет ви­явив­ся най­кра­щим се­ред 10 пар кон­ку­рен­тів.

У перенасиченому футболом світі українського вболівальника зимовим видам спорту відведено небагато місця. На високому рівні по суті і вболівати немає за кого — навіть хокей, який кілька років відроджувався завдяки насамперед зусиллям Бориса Колесникова, нині зі зрозумілих причин знову повернувся до свого напівпрофесійного стану.
Хокейний клуб «Донбас», який готовий був ставити перед собою амбітні завдання у Континентальній хокейній лізі, взяв паузу, яка може затягнутися назавжди. Та й насправді важко уявити зараз зустріч української команди з російською — у тому ж футболі, де в єврокубках такі поєдинки теоретично можливі, Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) вирішив під час жеребкування розводити таких суперників.

Щоб мозок людини тривалий час зберігав свої пізнавальні здібності, треба протягом усього життя дотримуватися нескладних правил, твердять провідні фахівці Массачусетського технологічного інституту і Гарвардської медичної школи (США).
Першою умовою є правильний раціон харчування. Дієта повинна бути збалансованою і здоровою, що забезпечує організм усіма необхідними вітамінами і мінералами. Для хорошої функціональності мозку і поліпшення пам’яті дуже важливі фолієва кислота (В9) і вітаміни Е і В12.
Для когнітивного здоров’я людського мозку також необхідний повноцінний сон. Під час сну відбуваються складні біологічні нейронні процеси й обробка отриманої нової інформації. Тому людина повинна забезпечити собі 7 або 8 годин на добу спокійного і міцного сну. Це є другою важливою умовою підтримки мозкових функцій у здоровому стані до самої старості.

Факт: у ті­лі лю­ди­ни пе­ре­бу­ває ве­ли­чез­на кіль­кість бак­те­рій, що в 10 ра­зів пе­ре­ви­щує кіль­кість клі­тин са­мо­го ор­га­ніз­му.

Нещодавно вчені з’ясували, що ці мікроби в ході еволюції виробили механізм, запрограмований на знищення людей похилого віку. Найцікавіше, що вони ж сприяють збільшенню тривалості дитинства і вивільненню ресурсів для дітей, регулюючи таким чином виживання людей.
Мікробіоми, що живуть у межах людського організму, впливають на масу тіла, настрій і навіть когнітивні функції. А завдяки останнім дослідженням стало відомо, що вони причетні і до процесу старіння. Яскравий тому приклад — бактерії Helicobacter pylori, що живуть у кишечнику десятки років, не завдаючи шкоди людині. Але іноді вони стають винуватцями виразкового захворювання або раку шлунка. Причому чим старша людина — тим вищий ризик.
Це дало біологам привід припустити, що мікроби контролюють баланс популяції, підтримуючи життя в молодому організмі і руйнуючи здоров’я старіючого. Це підтвердило і математичне моделювання, побудоване на імітації стародавнього товариства мисливців-збирачів.

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 21:09

Як уникнути старечого недоумства

Хто не чув по­ши­ре­но­го ви­сло­ву «ста­ре­чий ма­разм»? Він ля­кає не тіль­ки літ­ніх, але й лю­дей се­ред­ньо­го ві­ку. За твер­джен­ням фа­хів­ців, пер­ші дзві­ноч­ки лу­на­ють, ко­ли вам ще не­має й со­ро­ка. Що ж ро­би­ти, аби уник­ну­ти в май­бут­ньо­му ста­ре­чо­го ма­раз­му? Про це ми по­про­си­ли роз­по­віс­ти фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та На­та­лію Кар­ваць­ку.

— Все, що не працює, відмирає. Мозок — не виняток. Якщо ви його не використовуєте, то втрачаєте. І одного разу може настати момент, коли слово «маразм» стане не фігурою мови, а гіркою реальністю. Однак неприємних сюрпризів можна уникнути. Тільки починати працювати над собою варто ще тоді, коли з головою у вас усе в повному порядку.
— Прийнято вважати, що погіршення пам’яті та зниження інтелекту з віком — звичайна справа. Чи це так?
— Дослідження у сфері старіння мозку свідчать, що погіршення пам’яті та інтелектуальних можливостей у середині життя не можна вважати нормальним. І все ж таки це трапляється практично з кожним. Для багатьох із нас перші симптоми проявляються ще задовго до виходу на пенсію.

П'ятниця, 16 Сiчень 2015 21:06

Зміцнюємо імунітет дитини

Під­си­ли­ти за­хис­ні влас­ти­во­сті ди­тя­чо­го ор­га­ніз­му в пе­рі­од за­гос­трен­ня рес­пі­ра­тор­них за­хво­рю­вань мож­ли­во, як­що ви­ко­ну­ва­ти ре­ко­мен­да­ції фа­хів­ців.

Нехай діти більше рухаються. На жаль, у багатьох сім’ях традиція робити ранкову зарядку вже стала немодною. І даремно, адже всього 10–15 хвилин фізичної активності після пробудження активізують опірність організму перед вірусами. Звичайно, краще робити її разом із дітьми. Вправи необхідно час від часу міняти, як і музичний супровід. Отже, тоді гімнастика не буде для малюка як обов’язковість, він зможе отримати від занять не лише фізичну користь, але й емоційну.
Погодьтеся, йти в дитячий садок чи до школи з усмішкою і гарним настроєм приємніше, ніж сонним і безрадісним. Деякі експерти, до речі, стверджують, що усмішка сама по собі є потужним імунощитом від ОРВІ, ОРЗ, грипу та інших вірусних інфекційних захворювань.
Використовуйте фітотерапію. З настанням періоду епідемій слід забезпечити дитині підвищене вживання вітаміну С. Цього можна досягти за допомогою фітотерапії. Підійде для зміцнення імунітету чай із лимоном, ехінацеєю та медом. Їх можна чергувати з імбиром.

Сторiнка 1 iз 4

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».