№ 18 (24168)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

«Не­має по­віс­ті сум­ні­шої на сві­ті, ніж по­вість про»... ме­дич­ну ре­фор­му в Ук­раї­ні. Та­ки­ми сло­ва­ми кла­си­ка сві­то­вої лі­те­ра­ту­ри сьо­го­дні мож­на оха­рак­те­ри­зу­ва­ти пер­ші спро­би ре­алі­зу­ва­ти на прак­ти­ці по­ло­жен­ня ме­дич­ної ре­фор­ми, яку ду­же не­од­но­знач­но оці­ню­ють у су­спіль­стві.
Зок­ре­ма, її по­ло­жен­ня, що сто­сую­ть­ся пра­ва об­ра­ти кож­ним укра­їн­цем со­бі сі­мей­но­го лі­ка­ря, з яким во­ни ма­ють під­пи­са­ти де­кла­ра­цію про ме­дич­не об­слу­го­ву­ван­ня. Тут уже ста­ло зро­зу­мі­лим, що тео­рія і прак­ти­ка ду­же різ­нять­ся...

Published in Точка зору

Аритмії змушують серце битися занадто швидко, повільно або нерівномірно, і багато лікарів радять пацієнтам із передсердною або шлуночковою аритмією уникати напоїв із кофеїном.
Тепер виявилося, що кофеїну не варто побоюватися. Нові дослідження вчених знову доводять, що кофеїн може допомогти людям. Зокрема, зменшити ризик розвитку серцевих аритмій та аномальних серцевих ритмів.

Цей продукт улюблений багатьма, проте з ним науковці пов’язують симптоми серйозних станів організму — рак, діабет 2-го типу, серцево-судинні захворювання.
До цього списку додалися ще й безалкогольна жирова печінка і резистентність (несприйнятливість) до інсуліну.
Йдеться про червоне оброблене м’ясо, яке негативно впливає на здоров’я.

П'ятниця, 27 Квiтень 2018 19:46

Люди продовжують еволюціонувати

Генетики з Університету Квінсленда в Австралії знайшли в людському геномі докази того, що функції нашого організму змінюються.
Дослідники вивчили геномні дані 126545 осіб, щоб показати еволюційні відмінності між поколіннями, пише Science Alert.
Природний відбір включає в себе повільні зміни, які займають покоління, і ці зміни часто настільки тонкі, що ми навіть не помічаємо.

П'ятниця, 27 Квiтень 2018 19:41

Кліщі: як уберегтися від паразитів?

На­ста­ло дов­го­очі­ку­ва­не теп­ло. Усе час­ті­ше ми від­по­чи­ва­ємо на при­ро­ді, бі­ля во­до­ймищ, в лі­сі чи пар­ку. Але не вар­то за­бу­ва­ти про не­без­пе­ку, яка чи­гає на нас. Од­на з них — це клі­щі.
На дум­ку фа­хів­ців, най­не­без­печ­ні­ше те, що клі­щі — це «ре­зер­ву­ар» та­ких за­хво­рю­вань, як клі­що­вий ві­рус­ний ен­це­фа­літ або клі­що­вий сис­тем­ний бо­ре­лі­оз (хво­ро­ба Лай­ма).
Які са­ме за­гро­зи не­суть клі­щі? Як убе­рег­ти­ся від уку­сів па­ра­зи­тів та їх на­слід­ків? Про це ми роз­пи­та­ли фа­хів­ця — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук Окса­ну СЕ­МЕ­НИ­ШИН.

Сьогодні важко уявити, аби якийсь тренер затримався у топ-клубі більше трьох-чотирьох сезонів.
Арсен Венгер пропрацював у лондонському «Арсеналі» 22 роки! Це неймовірне досягнення з огляду на те, що французький тренер увесь час був під пресингом вимогливих уболівальників, безжальних англійських ЗМІ та меркантильних зірок.
Як йому це вдалося? Можливо, головна таємниця Венгера в ідеальному поєднанні професійних та людських якостей.
У 1996 році Венгера запросили в «Арсенал» для того, щоб він вигравав. Чим більше, тим краще. У канонірів дуже вибаглива публіка. Француз справдив очікування, здобувши 17 трофеїв.

Published in Футбол

Перший півфінальний матч Ліги чемпіонів УЄФА, в якому «Ліверпуль» приймав римську «Рому», завершився перемогою господарів арени «Енфілд» — 5:2.
Успіх «Ліверпулю» принесли дублі єгипетського хавбека Мохамеда Саллаха, бразильського форварда Роберто Фірміно, а також гол сенегальського півзахисника Садіо Мане, на що «Рома» відповіла влучними ударами боснійця Едіна Джеко та аргентинця Дієго Перотті, повідомляє Укрінформ.

Published in Футбол

Сергій Ребров завершив співпрацю з аравійським футбольним клубом «Аль-Ахлі».

19 квітня на сторінці «Аль-Ахлі» у Твіттері заявили про звільнення головного тренера команди Сергія Реброва. Особисто представники клубу не повідомили українському тренеру про розірвання контракту, як заявив пізніше сам Ребров.
В інтерв’ю для zbirna.com агент українського спеціаліста заявив, що на руках ніякого офіційного підтвердження цього рішення вони нині не мають.
Звільнення тренера команди, яка ще не завершила виступ у деяких турнірах сезону, виглядає дещо дивно. Невже робота Реброва настільки не задовольняє керівництво «Аль-Ахлі»?

Published in Футбол

4 ТРАВНЯ — 130 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МИКОЛИ ОЛЕКСІЙОВИЧА ГРІНЧЕНКА (1888–1942), УКРАЇНСЬКОГО ФОЛЬКЛОРИСТА, МИСТЕЦТВОЗНАВЦЯ

Коли згадується прізвище «Грінченко», то насамперед зринає у пам’яті кожного постать автора Тлумачного словника української мови, просвітителя й захисника рідного слова. Втім, внесок іншого Грінченка — Миколи Олексійовича — у розвиток національної музичної культури й історичної пам’яті теж важко переоцінити. Адже Микола Грінченко — видатний український музикознавець і фольклорист був удостоєний звання «заслужений діяч мистецтв УРСР» ще у далекому 1941-му. А впродовж 1925–1928 років і геть був ректором Музично-драматичного інституту в Києві, згодом працював професором Київської консерваторії.

Published in Культура

Знайомтеся — Ольга Мельничук, 15-літня вокалістка. Торік стала володаркою Гран-прі Всеукраїнського телевізійного дитячого пісенного фестивалю-конкурсу «Соловейко України», засновником якого є Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна».
На початку березня цього року здобула чергову перемогу у Всеукраїнському конкурсі вокального мистецтва «Пісенна скарбничка». А у Міжнародний день щастя в Музеї Миколи Лисенка відбувся її перший сольний концерт «Солов’їний романс».

Published in Культура
Сторiнка 1 iз 4

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».