№ 49 (24044)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Грудень 2014 20:02

Найдовший стрибок вантажівки

Компанія EMC разом з британською командою Формули-1 Лотус потрапили до Книги рекордів Гіннесса за виконання неймовірно небезпечного трюку, повідомляє tsn.ua. Відчайдухи здійснили найдовший стрибок у вантажівці, що сягнув понад двадцяти п’яти з половиною метрів у довжину. «Гостроти» трюку додало те, що довжелезна фура пролетіла над болідом Формули-1 з гонщиком за кермом.
Професійний каскадер Майк Райян керував вантажівкою у той час, як у кабіні боліду сидів Мартін Іванов. Гонщики раніше виконували складні трюки для фільмів «Форсаж», «Ідентифікація Борна» та кіноепопеї про Джеймса Бонда.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 05 Грудень 2014 19:59

Спогади про Майдан

До першої річниці початку Євромайдану Український інститут національної пам’яті запрошує всіх охочих узяти участь в акції «Запиши найцікавіший спогад про Майдан», повідомляє i-pro.kiev.ua. Для участі в акції необхідно зняти коротке відео (до п’яти хвилин) з учасником подій зими 2013–2014 рр. або ж записати свою розповідь із найцікавішим, на вашу думку, спогадом про Майдан. Відео слід надіслати в Український інститут національної пам’яті.
«Майдан: усна історія» — проект Українського інституту національної пам’яті, що має на меті зібрати відео- та аудіосвідчення активістів Євромайдану про події зими 2013–2014 рр. Для того, щоб зафіксувати суб’єктивний досвід громадян, співробітники УІНП беруть розгорнуті інтерв’ю в активістів із різних середовищ Євромайдану та записують їх на аудіо- та відеотехніку.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 05 Грудень 2014 19:56

Мобільна бібліотека у метро

Інноваційна «Мобільна бібліотека» розпочала свою роботу в холі харківської станції метро «Пушкінська», повідомляє i-pro.kiev.ua. На корінцях книг, намальованих на книжкових полицях, розміщені спеціальні QR-коди, за допомогою яких книги можна безплатно завантажити в електронних форматах на смартфони або планшети через Wi-Fi.
У мобільній бібліотеці представлено понад 500 книг українською, російською та англійською мовами різних жанрів. Як зазначила начальник відділу зі зв’язків з громадськістю компанії «МТС Україна» Вікторія Рубан, чимало з представлених книг завантажити безплатно в Інтернеті досить проблематично, але їх вільно можна отримати в мобільній бібліотеці, оскільки компанія купила права на ці твори.
Поруч зі стелажами якийсь час працюватимуть бібліотекарі, які допоможуть усім охочим налаштувати їхні гаджети, і покажуть, як завантажувати книги. Також інструкцію із завантаження можна прочитати на стелажах.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 05 Грудень 2014 19:53

Головна резиденція Святого Миколая

На «Мамаєвій Слободі» 8 грудня вшосте офіційно відкриється «Головна резиденція Святого Миколая», повідомляє ridna.ua. Козаки з «Мамаєвої Слободи» підпишуть зі Святим Миколаєм «Глейт» (охоронну грамоту) щодо продовження діяльності «Головної резиденції Святого Миколая» на «Мамаєвій Слободі» та оборони його добрих справ упродовж наступного року.
Сучасне українське козацтво запропонувало громаді новий еталон свята. Український Святий Миколай не схожий на зарубіжних, він одягнений у священичі ризи та підбитий бобровим хутром шляхетський кунтуш, на голові має гетьманську шапку. Це — добра, щира, привітна людина, котра у гостинній атмосфері традиційної наддніпрянської хати, оздобленої рушниками, божниками та іншим хатнім начинням, виконує на старосвітській лірі канти XVII-XVІІІ ст. Разом із дітьми він випікає в печі справжні печатні пряники-медівники, які називають «миколайчиками».

Published in Розмаїття
П'ятниця, 05 Грудень 2014 19:48

«Динамо» приєдналося до «шахтаря»

Слі­дом за чин­ни­ми чем­піо­на­ми Ук­раї­ни з фут­бо­лу, які, по­при по­раз­ку у Льво­ві, офор­ми­ли пу­ті­вку до на­ступ­ної Лі­ги чем­піо­нів, ки­їв­ські ди­на­мів­ці за тур до фі­ні­шу гру­по­во­го тур­ні­ру Лі­ги Єв­ро­пи ста­ли учас­ни­ка­ми плей-оф. На від­мі­ну від «Шах­та­ря», «бі­ло-си­ні» до­кла­ли чи­ма­ло зу­силь і здо­ла­ли не­по­ступ­ли­во­го су­пер­ни­ка.

Португальський «Ріу Аве», який у першому турі на своєму полі зазнав розгромної поразки від динамівців (0:3), ще перед матчем у Києві втратив усі шанси на вихід до 1/16 фіналу. Логічним з огляду на це (а також з огляду на поєдинок проти «Порту» в національному чемпіонаті, який відбувся за кілька днів) виглядає, що тренерський штаб португальського клубу надав можливість виступити в Лізі Європи напіврезервному складу команди. Але й ці футболісти до певного часу зберігали почесні для себе нулі на табло НСК «Олімпійський».
Особливо варто відзначити другого воротаря «Ріу Аве» Едерсона, який незліченну кількість разів рятував свою команду від пропущеного м’яча і, напевне, особливо запам’ятався форварду киян Андрієві Кравцю — він змарнував кілька виходів сам на сам.

Published in Футбол
П'ятниця, 05 Грудень 2014 19:45

Біатлон: «срібло» замість «дерева»

Українські біатлоністи не гаяли часу в міжсезоння — вже у двох стартових гонках першого етапу Кубка світу в шведському Остерсунді вони показали високі результати. І якщо в змішаній естафеті, яка відкривала сезон, «синьо-жовті» стали четвертими (за це місце іронічно «нагороджують» «дерев’яною» медаллю), то в індивідуальній гонці серед чоловіків Сергій Семенов пропустив уперед лише норвежця Еміля Еґле Свендсена.
Утамувати спрагу біатлонних уболівальників після більш як восьмимісячної перерви організатори змагань в Остерсунді вирішили спершу наймолодшим видом — змішаною естафетою. За відсутності Олени Підгрушної (пішла у декретну відпустку) та Віти Семеренко (у неї травма) в жіночій половині української команди вийшли Наталія Бурдига і Валя Семеренко. У них все більш-менш вдало склалося на дистанції, але на вогневих рубежах (особливо у «стійці») дівчата змусили нервувати вболівальників, використовуючи весь запас додаткових патронів. Тому Валя передала естафету чоловікам з відставанням 33 с, хоч перед другою стрільбою йшла поруч із лідерами.

П'ятниця, 05 Грудень 2014 19:41

Втрачені позиції «Дніпра»

Дніп­ро­пет­ров­ський «Дніп­ро» з лі­де­ра чем­піо­на­ту Ук­раї­ни за чо­ти­ри ту­ри ско­тив­ся на тре­тю схо­дин­ку тур­нір­ної таб­ли­ці. Піс­ля ні­чиєї в мат­чі 14-го ту­ру з до­нець­ким «Ме­та­лур­гом» під­опіч­ні Ми­ро­на Мер­ке­ви­ча вже не ма­ють фо­ри з «Шах­та­рем» і від­ста­ють від ки­їв­сько­го «Ди­на­мо» на п’ять очок. На­то­мість го­лов­ні кон­ку­рен­ти дніп­ро­пет­ров­ців — «Ди­на­мо» та «Шах­тар» у звіт­но­му ту­рі впев­не­но пе­ре­мог­ли сво­їх опо­не­нтів.

Через снігопад футболісти «Шахтаря» не змогли вчасно дістатися до Запоріжжя. Аеропорт не зміг прийняти літак, і їм довелося летіти до Харкова, де й провели ніч. А вже в день матчу команда зуміла прибути до місця призначення. Незважаючи на втому та безсонну ніч, «Шахтар» упевнено переграв свого суперника. Донеччани могли забезпечити комфортний рахунок ще у першому таймі, але вдало діяв голкіпер запоріжців Євген Боровик, який кілька разів рятував свою команду. Після цього господарям вдалося перевести гру у спокійне русло. Запорожці навіть забили, але Платон зробив це з офсайду, а так би інтрига могла закрутитися.

Published in Футбол

Британський учений, професор медицини Мартін Філіш різко критикує тих своїх колег, які перестаралися, залякуючи людей наслідками впливу на шкіру ультрафіолетових променів. Повна ізоляція від сонця не менш небезпечна, ніж надмірна інсоляція.
У медичній пропаганді тема шкоди від перебування на сонці і відвідування соляріїв за кількістю публікацій поступається лише «вічній» темі наслідків куріння. Величезна кількість жителів планети вже давно і чітко засвоїла головний «месидж» такої пропаганди: ультрафіолетові промені — неймовірне зло, оскільки їх вплив підвищує ризик розвитку різних форм раку шкіри, зокрема найбільш небезпечну з них — меланому.
А ось професор Мартін Філіш з університету англійського міста Саутгемптон виступив нещодавно на престижному міжнародному конгресі з доповіддю, основна ідея якої йде врозріз із домінуючим зараз у медицині ставленням до ультрафіолету, засмаги і соляріїв.

Виявляється, у людей із залежністю пошкоджена зона мозку, що відповідає за самоконтроль. Про це пише The Daily Mail.
Чим більше людина п’є, тим серйозніше ушкодження. Експерти провели дослідження на прикладі тих, хто пив упродовж 25 років і які стримувалися приблизно 5 років, і контрольної групи.
Сканування мозку колишніх алкоголіків виявило ушкодження білої речовини в лобових долях головного мозку. А ця зона важлива для відстежування самопочуття, планування, винесення судження, мислення, засвоєння нових схем поведінки. Але вчених особливо цікавило ушкодження точки самоконтролю. Насправді, навіть у нехронічних алкоголіків були проблеми з цією зоною.

Наявність вірусного гепатиту С пов’язана з багаторазовим збільшенням ризику розвитку таких захворювань, як цироз печінки та рак цього органу. При цьому чим більший «стаж» хвороби, тим вищий ризик появи смертельно небезпечних наслідків вірусного гепатиту.
Однак голландські дослідники встановили, що після лікування (а нині гепатит С повністю виліковний у багатьох випадках) очікувана тривалість життя хворих стає такою ж, як у всього населення країни в цілому. Отже, сучасні методи лікування цього захворювання здатні різко зменшити не тільки ризик розвитку цирозу і раку печінки, а й загальний ризик смерті.
Співробітники медичного центру університету Еразма в голландському місті Роттердам протягом більш як 10 років спостерігали групу хворих на хронічну форму вірусного гепатиту С чисельністю 530 осіб (середній вік хворих до початку дослідження становив 48 років).
У всіх учасників дослідження вже були ураження печінки, викликані руйнівним впливом вірусу, в тому числі цироз.

Сторiнка 1 iз 4

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».