№ 7 (24002)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Арт-проект «Засліплені красою», що триватиме до 28 лютого в Інституті проблем сучасного мистецтва, продемонструє роботи визнаних українських сучасних митців у галузі скульптури, живопису, фотографії, відео, графіки та інсталяції, повідомляє i-pro.kiev.ua. На виручені від продажу творів кошти будуть надруковані книжки для сліпих дітей шрифтом Брайля. 

На виставці представлені роботи: Арсена Савадова, Олега Тистола, Віктора Сидоренка, Олександра Ройтбурда, Тіберія Сильваші, Наталії Шульте, Анатолія Бєлова, Влада Ралка, Ільї Чичкана, Юрія Соломка, Олександра Бабака, Назарія Білика, Антона Логова, Микити Кравцова, Зої Орлової, Костянтина Павлишина, Ганни Міронової, Миколи Толмачова, Івана Светличного, Тараса Каменного, Данила Галкіна та ін. Експозиція покликана порушити питання розуміння і сприйняття краси, ставлення до неї, а також у новій формі — за посередництвом сучасного мистецтва — привернути увагу до гострої соціальної проблеми освіти сліпих дітей та до ініціативи «Читати на рівних».

Published in Розмаїття

«Як не одна, то інша. Коли ніхто, то команда», — такий принцип виступу жіночої біатлонної збірної задекларував не так давно один із тренерів «синьо-жовтих». Саме цей вислів згадався після завершення першої жіночої гонки Олімпіади в Сочі — спринту. Таке собі сучасне прочитання мушкетерського «один за всіх і всі за одного». 

Не витримала психологічного навантаження дебютантка Олімпійських ігор Юлія Джима — три промахи на стрільбі і додаткові 450 метрів дистанції відкинули її на початок п’ятого десятка у підсумковому протоколі.
Вочевидь, ще не до кінця відновилася від січневих хвороб капітан збірної Олена Підгрушна, і з одним промахом вона фінішувала тільки 26-ю.

П'ятниця, 14 Лютий 2014 02:00

Не лікувати гайморит небезпечно!

Гайморит — це запалення верхньощелепних (гайморових) біляносових пазух. Це — форма синуситу, яка зустрічається найчастіше. Багато людей знають, що при цій хворобі часто роблять досить неприємний прокол (пункцію), більше знають лише ті, хто її переніс.
На що ж насамперед необхідно звертати увагу при появі симптомів запалення носоглотки, особливо у випадку з гайморитом, щоб почати своєчасно лікувати захворювання? Про це розповість доцент кафедри отоларингології Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця, кандидат медичних наук Юлія Деєва. 
— Що ж є причинами гаймориту?
— Це — інфікування вірусами (при ГРВІ), бактеріями (стрептококи, стафілококи, хламідії), грибками (аспергілами).

Письменниця Людмила Гнатюк вирізняється багатьма своїми гранями, бо пише для дорослих і дітей, а також є сценаристом, редактором, піснярем, громадським діячем.
Людмила Гнатюк цікава нам як глибока співрозмовниця та порадниця в царині літератури. 

— Паню Людмило, у Вас дуже поширене прізвище — Гнатюк. На пам’ять одразу спадають співаки Дмитро і Микола. Ви до них маєте відношення?
— Ні. Прізвище по чоловікові. Гнатюків від Західної до Східної України — море. По бабці я Ясинська, вона — полька. До речі, у Києві на Лук’янівці в тодішньому Народному домі, який ми знаємо як Клуб трамвайників, грала аматорські вистави українських класиків із самим Гнатом Юрою! Там і з дідусем моїм познайомилася — Віктором Кузьміним-Караваєвим, який товаришував із Миколою Щорсом і Олександром Боженком. Я — корінна киянка у бозна-якому коліні.

Published in Вітальня

У Колонному залі ім. Миколи Лисенка Національної філармонії України (Володимирський узвіз, 2) відбувся ювілейний XXV концерт «Маестро Вівальді та італійська музика з Нотної колекції Розумовських» із Міжнародного концертного циклу «Елітні вечори камерної музики Євгенії Басалаєвої».
Народна артистка України Євгенія Басалаєва традиційно організовує та проводить такі благодійні заходи, спрямовані на підтримку творчої молоді, у рамках Міжнародного фестивалю мистецтв «Діалоги культур». Цього разу фестиваль відбувся вже увосьме. 
Шанувальники високої музики зібралися ще й з нагоди ювілейних дат: 325-річчя геніального італійського композитора Антоніо Вівальді та 285-річчя видатного політичного діяча, останнього українського гетьмана Кирила Розумовського.

Published in Культура
П'ятниця, 14 Лютий 2014 02:00

Двадцять років доброго гумору

Більшість спектаклів, які з’являються на афіші Київського академічного театру «Колесо», йдуть на сцені багато років. Але є й такі, що живуть не лише роки, а десятиліття. Так, минулоріч виповнилося 25 років, як репертуар театру поповнили вистави «Ліка», «Триптих для двох» і «Любити, палати і бути таким, як раніше...» 

А нещодавно тут відзначили 20-річчя від дня прем’єри детективно-ексцентричної комедії «Випадок у готелі «Дю Комерс», постановку якої здійснила народна артистка України Ірина Кліщевська за п’єсою Франсіса Вебера «Контракт».
«Вистава — це живий організм, і її не можна вбити. Постановки-ювіляри — це живі вистави, тут порушуються проблеми, які не втратили своєї актуальності за роки, що минули після їхньої появи на сцені нашого театру. А спектакль «Випадок у готелі «Дю Комерс» неначе поставлений узагалі вчора», — розповіла Ірина Яківна.

Published in Культура
П'ятниця, 14 Лютий 2014 02:00

Таїнство шлюбу і ритуал

Вирішивши поєднати свої долі, наречені зазвичай бажають, щоб цей день запам’ятався їм назавжди. Дедалі більш популярним стає одруження за всіма правилами релігійного обряду. Напевно, не тому, що люди стали настільки релігійними. Тих, хто вірить щиро, серед них, мабуть, не так уже й багато.
Для переважної більшості, на жаль, це лише данина моді, адже кількість розлучень у країні не зменшилася, а, навпаки, досягла рекордної цифри — 60%. І хоча насправді шлюби укладаються на небесах і в серці людському, обряд посвячення одне одному відіграє також не останню роль, особливо якщо ставитися до цього дійства серйозно.
Для тих, хто хоче одружитися за всіма правилами релігійних традицій, ця інформація, без сумніву, буде цікавою. 

Анекдот у тему:
— Це швидка? Хутчіш приїжджайте! Моя дитина проковтнула ручку!
— Добре. Замовлення прийнято. Машина буде через три години.
— А що нам робити ці три години?
— Пишіть поки олівцем... 

Почувши від онука, який гуляв Інтернетом, цей анекдот, 86-річна Тамара Петрівна невесело посміхнулася. Вона кілька років важко хворіє: до ліжка, на щастя, не прикута, але й за поріг квартири вийти пенсіонерці вже несила. У районній лікарні її, застарілого гіпертоніка, давно включили до списку хронічних хворих, яких наглядає сімейний лікар.

Published in Проблема

Напевне, більшості наших співгромадян доводилося хоч раз у житті продавати чи купувати квартиру, будинок, дачу, оформлювати спадок чи права на землю. На жаль, усі ці процедури забирали чимало часу, грошей і нервів. На початку 2013-го функції з реєстрації нерухомості перейшли від БТІ до Державної реєстраційної служби. А з 1 липня вона отримала право реєструвати й бізнес — юридичних та фізичних осіб-підприємців. 

Спочатку й на роботу цієї служби було чимало нарікань. Нині вона стабілізувалась, удосконалилась, працює в нормальному режимі, пишається певними досягненнями, планує майбутні перспективи, запевняє голова Укрдержреєстру Дмитро Ворона. Впродовж минулого року, який був для служби роком випробувань, нелегким і значущим, її фахівці здійснили близько 9,3 млн реєстраційних дій. Більше половини з них (4,8 млн) — у сфері реєстрації речових прав на нерухоме майно. Це майже вдвічі більше, ніж обсяги послуг у 2012 році.

Published in Економіка

Протягом 14 років існування Державної виконавчої служби (ДВС) законодавці не докладали зусиль для модернізації її діяльності, натомість ходили по колу. Тож ситуація з примусовим виконанням судових рішень є катастрофічною, і без радикальних кроків з її вдосконалення не обійтись. 
Розірваний ланцюг
У Франції працюють 90 державних виконавців, у нашій країні — близько семи тисяч. Французькі виконавці працюють так, щоб не виникло думок про збільшення їхньої кількості, адже це призведе до розмивання ринку, а відтак і до скорочення їхніх доходів. В Україні, як не раз говорили навіть із високих трибун, протягом останніх семи років виконується тільки кожне третє рішення.
У середньому в органах ДВС щороку перебуває 8,5–9,5 млн проваджень, тобто на кожного виконавця їх припадає близько 1200. Якщо проаналізувати співвідношення проваджень до кількості населення нашої країни, то виходить, що клієнтами ДВС є майже кожен п’ятий її мешканець, включаючи новонароджених.

Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».