№ 17 (24220)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Недiля, 12 Травень 2019 11:02

Суто англійські справи

У повторному півфінальному матчі Ліги чемпіонів «Ліверпуль» обіграв на своєму полі «Барселону» 4:0 і став першим фіналістом турніру.
Зважаючи на кадрові втрати «Ліверпуля» (через травми не грали Салах і Фірміно), у реванш команди Юргена Клоппа після поразки з рахунком 0:3 мало хто вірив. Однак уже на 56-й хвилині господарі відіграли всі три м’ячі, які вони пропустили тиждень тому в Барселоні.
Орігі відкрив рахунок на 7-й хвилині. А Вейналдум двічі забив на початку другого тайму. На 79-й хвилині Орігі зробив рахунок 4:0 на користь «Ліверпуля». Ця перемога дозволила «Ліверпулю» пройти «Барселону» і вийти у фінал.

Published in Футбол

На турнірі в Таллінні збірна України виконала програму-мінімум — зберегла прописку в Дивізіоні IB. Можна підбивати остаточні підсумки першості.

Хороші хлопці і хороші хокеїсти
Останнім матчем за календарем була поставлена гра Естонія — Україна. Але перш ніж дійти до фіналу чемпіонату, хочеться згадати саме його початок.
Коли я отримував акредитацію, один зі співробітників прес-центру на ім’я Райно особливо привітно відреагував на появу українського журналіста. Слово за слово, обмінялися думками про наші збірні.

Published in Хоккей

Їжа і напої, що містять фенольні кислоти, можуть захистити жінок у постменопаузальний період від раку молочної залози. Згідно з новими дослідженнями ті, хто вживає каву, червоне вино, фрукти й овочі, а також цільнозернові продукти, отримують із них ці необхідні кислоти, чим захищають себе від хвороби.
Дослідження проводила команда з Університетів Наварри і Хаєн в Іспанії.
Крім кави і червоного вина, до багатих джерел фенольних кислот належать — малина, чорниця, яблука, цитрусові, сливи, цибуля, какао, цільнозернове борошно, рис, кукурудза й овес.

За даними системи охорони здоров’я, рак легенів є одним із найбільш поширених видів раку, діагностованих у світі. Його зараховують також до одного із найсерйозніших видів онкології, оскільки його зазвичай важко виявити, поки він не вразив інших частин тіла.
Ознаки захворювання мають тенденцію проявлятися тільки після того, як рак поширився.
Симптоми раку легенів включають наявність тривалого кашлю, який довго не минає, незрозумілу втрату ваги і сильний біль у грудях. Однак, на думку фахівців, є ще одна прихована ознака хвороби: людина перебуває під ризиком захворювання, якщо її очі мають незвичний колір.

Високий кров’яний тиск може не викликати будь-яких безпосередніх проблем на ранніх стадіях, але якщо на них не звертати уваги, це загрожує деякими серйозними ускладненнями для здоров’я.
Тим часом артеріальний тиск, який вражає мільйони людей, можна знизити різними способами. Наприклад, контролювати показники вдається дотриманням здорової збалансованої дієти, в якій багато продуктів з калієм, вітамінів, але мало солі.

Як відомо, якісна гігієна порожнини рота дозволяє уникнути багатьох проблем.
Про те, як правильно доглядати за зубами, які вибрати засоби по догляду і навіщо потрібні спеціальні пристосування, ми поговорили з фахівцем — лікарем-стоматологом Григорієм Сергійовичем ЮРКОВИМ.

14 ТРАВ­НЯ — 150 РО­КІВ ВІД ДНЯ НА­РО­ДЖЕН­НЯ ОЛЕК­САН­ДРА ВА­СИ­ЛЬО­ВИ­ЧА ФО­МІ­НА (1869–1935), УК­РА­ЇН­СЬКО­ГО БО­ТА­НІ­КА

Народився Олександр Васильович у селі Єрмоловці Петровського повіту Саратовської губернії. Середню освіту він отримав у гімназії в Пензі в 1888 році, після закінчення якої вступив до природничого відділу фізико-математичного факультету Московського університету.

У 1898 році Олександр Васильович здійснює першу експедицію на Кавказ, і ця екскурсія була поворотним моментом у його науковій роботі. Після того він щороку подорожує на Кавказ за дорученнями Дерптського університету, Російського географічного товариства та Російської академії наук, а в 1902 році переїжджає до Тифліса (нині Тбілісі), займаючи в Тифліському ботанічному саду посаду головного ботаніка.

Published in Особистість

Народний артист України Іван Гамкало, диригент Національної опери України імені Тараса Шевченка 1 травня відзначив своє 80-річчя.
Музикознавець. Професор. Педагог. Член-кореспондент Національної академії мистецтв, член Європейської академії музичного театру (Відень), трьох Національних спілок України.
Гортаємо сторінки науково-довідкового видання «Іван-Ярослав Дмитрович Гамкало». Згадуємо фрагменти з життя разом у затишній київській квартирі.

Published in Особистість
Недiля, 12 Травень 2019 10:21

Повернення легендарної вистави

Напевне, у наш непростий час українському глядачеві дуже не вистачає добрих і життєстверджуючих комедій. Саме тому для багатьох театралів справжнім подарунком буде вистава «Різдвяні марення» за п’єсою Надії Птушкіної «Поки вона помирала».
Цей спектакль поповнив репертуар Національного академічного театру російської драми ім. Лесі Українки. До речі, це вже не перше звернення театру до цього твору.

— Буває так, що театр повертається до вистав, які з тих чи інших причин зняли з репертуару, — розповіла режисер Ірина Дука. — Кілька років тому пішла з життя чудова актриса, виконавиця ролі Софії Іванівни у виставі «Різдвяні марення», народна артистка України Олександра Захарівна Смолярова.

Published in Культура

Про одну з найбільших катастроф в історії людства згадали у галереї мистецтв Деснянського району столиці. Тут відкрили виставку «Чорнобиль», присвячену 33-й річниці аварії на ЧАЕС. Велику зустріч митців організував народний художник України, лауреат Шевченківської премії Валерій Франчук.

Серед учасників цієї групи — Володимир Зирянов, який був ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС. Нині мешкає у Деснянському районі. На виставці представив свої пейзажі. Поруч — роботи скульптора Василя Бика.
Ще один митець — заслужений художник України Анатолій Буртовий, досліджує у своїх роботах історію України, зокрема добу Трипілля. Також представлено роботи лауреата багатьох конкурсів, скульптора Михайла Горлового.

Published in Культура
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».