№ 38 (24085)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Вересень 2015 11:47

Розминка для лідерів

У сьо­мо­му ту­рі чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу у Прем’­єр-лі­зі фа­во­ри­ти пер­шо­сті здо­бу­ли пе­ре­мо­ги. При­чо­му всі три коман­ди — «Шах­тар», «Ди­на­мо» та «Дніп­ро» обі­гра­ли сво­їх су­пер­ни­ків із роз­гром­ним ра­хун­ком.

До звітного туру «Металіст» та «Шахтар» підходили у різному настрої. Підопічні Мірчи Луческу певною мірою через цей матч готувалися до майбутнього матчу Ліги чемпіонів з «Реалом», а «Металіст» вирішував проблеми у внутрішній першості. За донецьку команду не зміг зіграти дискваліфікований Срна, а за харківський клуб не зіграли одразу п’ять основних гравців, які належать донеччанам: Едуард Соболь, В’ячеслав Чурко, Рустам Худжамов, Олексій Полянський та Валерій Грішин.
«Шахтар» зі стартових хвилин захопив ініціативу, однак створити щось за першу половину тайму підопічним Луческу не вдалося. Господарі надійно діяли в обороні, навіть інколи проводили контратаки, однак якихось проблем П’ятову також не «подарували».

Published in Футбол
П'ятниця, 18 Вересень 2015 11:27

Нова королева американського харду

У Нью-Йорку завершився останній у сезоні тенісний турнір найпрестижнішої серії Grand Slam — відкритий чемпіонат Сполучених Штатів. Головна його сенсація сталася на півфінальній стадії жіночого змагання — італійка Роберта Вінчі здобула перемогу над головною фавориткою турніру, переможницею трьох останніх US Open (а загалом — шести таких змагань) американкою Сереною Вільямс.
У тому матчі ще в першому сеті ніщо не віщувало сенсації — 33-річна перша ракетка світу виграла партію — 6:2. Але згодом у грі стався злам, і два наступні сети з однаковим рахунком 6:4 взяла Вінчі.
У фіналі вийшло італійське дербі, бо в іншому півфінальному протистоянні Флавія Пеннетта (26-та сіяна у Нью-Йорку) перемогла другу ракетку світу румунку Сімону Халеп — 6:1, 6:3.

Published in Тенiс
П'ятниця, 18 Вересень 2015 11:23

Буяльський рятує «ДИНАМО»

Не­од­но­знач­ним ви­явив­ся стар­то­вий тиж­день у Лі­зі чем­піо­нів для двох пред­став­ни­ків Ук­раї­ни. Як­що у про­ти­сто­ян­ні «Шах­та­ря» з «Ре­алом» на мад­рид­сько­му ста­діо­ні «Сан­тья­го Бер­на­беу» не­спра­вед­ли­вим ви­дає­ть­ся ли­ше роз­рив у ра­хун­ку, то за­ко­но­мір­на ні­чия в до­маш­ньо­му мат­чі «Ди­на­мо» про­ти «Пор­ту» ви­кли­кає змі­ша­ні від­чут­тя.

Відкривав єврокубкову осінь для українських клубів віце-чемпіон країни. Попри довгі роки участі гірників у Лізі чемпіонів, із мадридським «Реалом» їхні шляхи ще не перетиналися. Мадридці виявилися негостинними господарями, чотири рази засмутивши голкіпера донеччан Андрія П’ятова.
Крім воротаря, Мірча Луческу випустив на поле «Сантьяго Бернабеу» зі стартових хвилин таких виконавців: Срна, Кучер, Ракицький та Азеведо в захисті, Степаненко, Фред, Тейшейра, Тайсон і Марлос — у середині поля, на вістрі атаки — безальтернативний нині Олександр Гладкий.

Published in Футбол

На думку провідних дослідників, хобі може стати ефективною основою для зміцнення розумових здібностей людини.
Таку інформацію ініціатори спостережень повідомили після того, як ними було реалізовано унікальний у своєму роді комплекс випробувань. З’ясувалося, що для підвищення рівня інтелекту індивідууму досить зайнятися улюбленою справою. Лікарям вдалося довести, що й чоловіки, і жінки можуть самостійно зміцнити власний IQ.
Існує багато способів, які змушують мозок людини працювати активніше. Перше заняття, яке змінює діяльність центрального відділу нервової системи, — це гра на музичних інструментах. Медики також рекомендують час від часу читати книги та пізнавати нову інформацію.

Зменшення вживання солодких газованих напоїв до однієї порції на тиждень може збільшити рівень «хорошого» холестерину у дітей, повідомляють американські вчені з університету Тафтса.
За словами фахівців, існує зворотний зв’язок між вживанням солодких напоїв та рівнем «хорошого» холестерину ЛПВЩ (ліпопротеїни високої щільності). Результати також показали, що значне споживання солодких напоїв було пов’язане з більш високою концентрацією тригліцеридів у ліпідному профілі. Фактори ризику, серед яких високий рівень тригліцеридів, низький рівень «хорошого» холестерину, інсулінорезистентність та ожиріння, розвиваються особливо в дитинстві та підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань у подальшому житті, попереджають експерти.

П'ятниця, 18 Вересень 2015 11:15

Коли болять очі від перенапруження

Не­рід­ко в наш час мож­на зу­стрі­ти лю­дей, які скар­жать­ся на біль в очах при пе­ре­вто­мі. Це свід­чить про пе­ре­на­пру­жен­ня оч­них м’язів. За­зви­чай, біль ви­ни­кає при над­мір­ній уто­мі під час або вже піс­ля ро­бо­ти за ком­п’ю­те­ром чи вна­слі­док до­сить три­ва­ло­го пе­ре­гля­ду те­ле­ві­зій­них про­грам. 
Про те, що ж ро­би­ти, аби не ста­ло­ся пе­ре­на­пру­жен­ня очей, та як лі­ку­ва­ти цю не­ду­гу, ми по­про­си­ли роз­по­віс­ти фа­хів­ця-оф­таль­мо­ло­га, кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук Во­ло­ди­ми­ра Кі­рє­єва.

— Перевтомлення окорухових м’язів може виникати не тільки при їх тривалому напруженні, а й при занадто нерухомому положенні очей. Звідси й виникає в ділянці очниці відчуття тупого болю після тривалої роботи з монітором комп’ютера або читання товстого роману. У тому разі, коли світло, що падає на сторінки книги, занадто слабке або верхнє світло занадто різке, можуть з’являтися ще більш виражені больові відчуття в очах. Крім цього, стомлення очних м’язів може виникати при неправильно підібраних окулярах або застарілих контактних лінзах.

У ме­жах Львів­ської об­лас­ті про­пуск осіб та транс­порт­них за­со­бів че­рез дер­жав­ний кор­дон здій­сню­єть­ся в 11 пунк­тах про­пус­ку. Ни­ні спос­те­рі­гає­ть­ся збіль­шен­ня па­са­жи­ро-транс­порт­них по­то­ків на ос­нов­них ка­на­лах між­на­род­но­го спо­лу­чен­ня. Про ро­бо­ту мит­ної та при­кор­дон­ної служб роз­по­ві­ли ко­рес­пон­ден­ту «ДУ» на­чаль­ник За­хід­но­го ре­гіо­наль­но­го управ­лін­ня Дер­жав­ної при­кор­дон­ної служ­би Ук­раї­ни Во­ло­ди­мир Плеш­ко та в. о. на­чаль­ни­ка Львів­ської мит­ни­ці ДФС Лев­ко Про­кіп­чук.

— Пане Левко, розкажіть, будь ласка, над якими завданнями нині працює митниця?
Левко Прокіпчук: Упродовж останнього місяця діяльність Львівської митниці була зосереджена на виконанні завдань, які поставив Президент України: 1) боротьба з порушенням митних правил та контрабандою, в тому числі бурштину; 2) максимальне пришвидшення відкриття спільних пунктів пропуску як один з елементів боротьби з контрабандою, переміщення товарів і громадян через кордон України.

Published in Фінанси

Ім’я скульп­то­ра Олек­сія Вла­ді­мі­ро­ва доб­ре ві­до­ме як в Ук­раї­ні, так і за її ме­жа­ми. У ньо­го за пле­чи­ма ба­га­то між­на­род­них та пер­со­наль­них ви­ста­вок. На дум­ку аме­ри­кан­ської кри­ти­ки, ро­бо­ти Олек­сія Вла­ді­мі­ро­ва, пред­став­ле­ні на пер­со­наль­ній ви­став­ці в Ка­лі­фор­нії, ви­зна­чи­ли «но­ву еру скульп­ту­ри».

Його твори зберігаються майже у 20 галереях і музеях України, серед них — Національний музей українського мистецтва, Київський музей російського мистецтва, Національний музей історії України, а також у приватних колекціях в Австрії, Англії, Італії, Німеччині, Нідерландах, Франції, Швеції, Канаді та США. Київ має у своїй «колекції» «Майстра і Маргариту» біля Музею Михайла Булгакова на Андріївському узвозі, «Торжество буття» біля Трапезної церкви Михайлівського монастиря, «Рідкісну птаху» серед хвиль Дніпра.
Майстер з високим реноме, Олексій Владіміров виставляється у найпрестижніших столичних галереях і музеях: «Мистець», «Арт-Блюз», Український дім, «Мистецький арсенал», «Духовні скарби України».
Звертають на себе увагу назви робіт Владімірова.

Published in Вітальня
П'ятниця, 18 Вересень 2015 10:54

Принцеса цирку

На­ціо­наль­ний цирк Ук­раї­ни про­дов­жує ди­ву­ва­ти сво­їх ша­ну­валь­ни­ків. Но­ва ви­ста­ва «Прин­це­са цир­ку» на­пов­не­на кар­ко­лом­ни­ми трю­ка­ми, які ви­ко­ну­ють смі­ли­ві, вір­ту­оз­ні, про­фе­сій­ні ар­тис­ти.

Під зоряним куполом літатимуть акробати, вражатимуть своєю майстерністю відомі циркові митці з Казахстану та Білорусі. Можна буде помилуватися розумними дресированими тваринами та позаздрити їхнім талантам. У програмі працюватимуть двогорбі верблюди, граціозні лами, вольові коні, грайливі котики, миролюбні собаки.
А сенсацією шоу стали літаючі мотобайкери з Франції зі своїми мега-вражаючими трюками у повітрі. Вони зуміли підкорити глядачів багатьох країн світу та здобути чимало нагород на міжнародних фестивалях.
Головною подією вистави стане коронація принцеси цирку, яку обиратимуть оплесками.
Глядачі завжди завмирають, коли у повітрі працює прекрасна представниця слабкої статі — повітряна гімнастка Таміла Переварюха. У номері під куполом цирку приборкувачка висоти виконує неймовірно складні акробатичні елементи, зачаровуючи сміливістю та молодістю.

Published in Культура

Початок нового, 152-го концертного сезону столичної філармонії, без сумніву, став знаменною подією в культурному житті не тільки Києва, а й усієї України. Його відкриття відбулося 15 вересня за підтримки Посольства Італійської Республіки в Україні, Італійського інституту культури в Україні, оскільки це був перший концерт у цьому сезоні циклу Suono Italiano («Італійський звук»), який здобув велику популярність ще минулого сезону серед киян і гостей столиці.
До того ж концерт-відкриття був присвячений 20-річчю створення Академічного симфонічного оркестру Національної філармонії України, який встигли належно оцінити столичні шанувальники класичної музики. Почесним гостем і учасником концерту був талановитий скрипаль з Італії Доменіко Нордіо, який із перших хвилин зумів підкорити слухачів феноменальною технікою гри, якістю звуку, тембральним багатством свого інструмента та оригінальністю інтерпретації дуже популярного серед меломанів, проте надзвичайно складного для виконання знаменитого концерту для скрипки з оркестром Й. Брамса.

Published in Культура
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».