№ 5 (24000)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Щоб допомоги своїм шанувальникам, які мають фінансові проблеми, Літературно-меморіальний музей-квартира Павла Тичини вирішив на кожну з екскурсій у вихідні дні надати по три безплатних квитки, а на екскурсії у будні — по два, повідомляє i-pro.kiev.ua. 

З початку січня музей презентував екскурсію у новому форматі «А було ж колись і таке!» — шість-вісім відвідувачів з екскурсоводом оглядають меморіальну квартиру в темряві, присвічуючи собі каганцями. Це започатковано почасти через те, що музей тривалий час змушений заощаджувати на електроенергії. Екскурсія з каганцем — можливість послухати про інтимні сторони життя Тичини, його стосунки з родиною та домашні звичаї. Відвідувачам розказують про виклики, сумніви у житті митця, моменти його внутрішніх терзань.

Published in Розмаїття

Коли 4 липня 2007 року у Гватемалі на 119-й сесії Міжнародного олімпійського комітету столицею зимових Олімпійських ігор-2014 проголосили курортне містечко у субтропіках, у багатьох прихильників спорту земної кулі на якийсь час відняло мову. На мапі Росії треба довго шукати місце, де ніколи не буває снігу. І його знайшли. 

І хоча влада Російської Федерації кинулася доводити всю логічність зимової Олімпіади в Сочі, наголошуючи, що в горах у них завжди багато снігу, а якщо раптом і не випаде, то снігові гармати «наметуть» його по самі вуха, зарубіжні атлети не можуть позбутися сумнівів. Середня температура повітря взимку — +6 °С, а найбільша кількість опадів у вологих субтропіках, зазвичай дощів, припадає акурат на лютий...
Однак саме 7 лютого о 20.14 за московським часом на олімпійському стадіоні Сочі розпочнеться церемонія відкриття ХХІІ зимових Олімпійських ігор. За словами організаторів, Біла Олімпіада пройде з розмахом. Змагання проводитимуться в 15 дисциплінах, що об’єднані у сім зимових олімпійських видів спорту.

Published in Спорт
П'ятниця, 31 Сiчень 2014 02:00

Як не стати жертвою раку?

Щороку онкологічні хвороби відбирають життя у 90 тисяч українців, а ще близько 160 тисяч наших співвітчизників захворюють на рак. Незважаючи на всі зусилля медицини, ця статистика не лише не зменшується, а й зростає.
Враховуючи злободенність проблеми, кореспондент «ДУ» попросив доктора медичних наук, професора, директора Національного інституту раку Ігоря Щепотіна розповісти про неї більш детально, а також про те, як знизити ризик стати жертвою цього небезпечного захворювання. 

4 ЛЮТОГО — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ПРОТИ РАКУ
ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ, СИСТЕМАТИЧНІ МЕДИЧНІ ОБСТЕЖЕННЯ ЗВОДЯТЬ ДО МІНІМУМУ РИЗИК ЗАХВОРІТИ

Наш співрозмовник — Герой України, народний артист України, лауреат Шевченківської премії Анатолій Паламаренко.
Майстер художнього читання, він однаковою мірою комік («Ярмарок» Остапа Вишні) і трагік («Сон» Шевченка). Це йде від таланту і колосального життєвого досвіду. Анатолій Несторович — свідок кількох «епох»: сталінської, хрущовської, брежнєвської, періоду незалежності. 

Як професійний актор розпочав свою діяльність у Хмельницькому театрі ім. Петровського. Від 1962 року — артист естради в Київській національній філармонії.
Анатолій Паламаренко читає цикл лекцій студентам національних університетів ім. Т. Шевченка та М. Драгоманова, музичної академії ім. П. Чайковського. Свій предмет артист назвав «Слово».
Наша розмова — про слово Шевченкове як основу українського життя та про події в країні.

Published in Вітальня

Під такою назвою відкрилася художня виставка у виставкових залах Центрального будинку художника НСХУ, присвячена 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка. 
Перш ніж ми будемо розглядати виставку, потрібно згадати ім’я людини, завдяки якій світ дізнався про Трипільську цивілізацію. Наприкінці ХІХ ст. археолог Вікентій Хвойка проводив розкопки на території села Трипілля Обухівського району. Знайдені артефакти вибухнули сенсацією, була відкрита нова цивілізація доби мідного енеоліту (5400–2700 року до н. е.).
Протягом ста років археологічних досліджень територія Трипільської культури поширилася від Прикарпаття, Молдови, Румунії до Лівобережної України, Переяславщини, Побужжя. В результаті стало відомо майже 2100 пам’яток могильників, курганів, поселень. Відкрито сто дивовижних кодових знаків, символів, орнаментів, якими прикрашено артефакти тієї доби. Академік Б. Рибаков назвав нову культуру «Золотим віком енеоліту».

Published in Культура
П'ятниця, 31 Сiчень 2014 02:00

За принципом «єдиного вікна»

Для підвищення якості обслуговування пенсіонерів у нинішньому році всі управління Пенсійного фонду України мають запровадити приймання громадян за принципом «єдиного вікна».
Про це сказала заступник голови правління Пенсійного фонду України Валентина Никитенко на прес-конференції «Підсумки діяльності органів Пенсійного фонду України у 2013 році», що відбулася в Укрінформі. 

За її словами, сьогодні за такою системою працює чимало підрозділів Пенсійного фонду. Так, вже у 570 управліннях проводиться приймання громадян за принципом «єдиного вікна» для отримання будь-якої консультації, котра стосується пенсійного забезпечення. Протягом 2013 р. за таким принципом було надано консультації та роз’яснення 5,3 млн громадян.

Published in Суспільство
П'ятниця, 31 Сiчень 2014 02:00

Бюджетний діагноз

Нині в експертних колах активно обговорюють головний фінансовий документ України — бюджет-2014. Кому і що саме подарує новий кошторис достеменно невідомо. І не тільки тому, що з його остаточними нюансами з огляду на особливості ухвалення ознайомилися лише окремі депутати, а ще й тому, що реалістичність показників бюджету викликає у багатьох експертів серйозні сумніви. Тобто доходи і видатки бюджету де-факто можуть відрізнятися від того, що зафіксовано було у парламенті де-юре. 

Кошторис 16 січня ухвалювали рекордними темпами, швидко і непрозоро, за кілька хвилин, одразу в цілому, в блокаді та без обговорення. Перед драматичним голосуванням опозиція цілий тиждень блокувала парламентську трибуну, вимагаючи дотримання закону про амністію євромайданівців. Урешті була змушена визнати — програла несподіваній тактиці провладної більшості. Уряд готувався ретельніше.

Published in Економіка

Скарги на судову тяганину лідирують серед заяв українців до Європейського суду з прав людини. Недотримання розумних строків розгляду справ дехто вважає за хворобу, від якої годі знайти ліки. Наразі суспільство і самі мантієносці аналізують її причини і шукають ефективні способи боротьби. 

Хто винен?
Суддя місцевого загального суду, який обраний на цю посаду безстроково, — такий портрет типового порушника. Парадокс, але зазвичай лідерами за кількістю скарг громадян є ті служителі Феміди, які мають не найбільше навантаження.
Показовими є результати одного ґрунтовного дослідження, предметом якого були причини, з яких Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) і Вища рада юстиції (ВРЮ) притягають служителів Феміди до дисциплінарної відповідальності.

П'ятниця, 31 Сiчень 2014 02:00

Туреччину далі трясе

«Ми всі — вірмени!» — під таким гаслом демонстрували мешканці Стамбула. Вони домагалися виявлення і покарання вбивць журналіста Гранта Дінка. 

На вулиці Стамбула вийшли натовпи людей, аби, як щороку, вшанувати пам’ять Гранта Дінка, вбитого турецького журналіста вірменського походження. Через сім років обставини цього вбивства залишаються нез’ясованими. Родина Дінка бойкотує процес, який відновився у вересні, а організація «Репортери без кордонів» попереднє судове розслідування назвала скандалом.
Висловлювання Дінка донині багатьом особам псують нерви. Він подавав свій голос у дуже важливій справі — депортації вірмен зі Східної Анатолії на південь у 1915 році. За даними Туреччини, тоді загинуло 200 тисяч людей, за оцінками Вірменії — два мільйони. Дінк критикував як Туреччину, яка відмовляється визнати переселення геноцидом, так і Вірменію, яка на пам’яті про трагедію будує національну ідентичність.

25–27 січня 2014 року з візитом в Індії побував прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе. Помітна активізація індійсько-японського співробітництва відбувається останніми роками неухильно. Минулого року в Індії побував імператор Японії Акіхіто. Тепер від символічних дипломатичних кроків Делі і Токіо перейшли до прагматичного наповнення змістом стратегічного партнерства. 

Це зробити непросто, адже у минулому столітті Індія і Японія найчастіше були по різні боки барикад. У роки Другої світової війни Японія планувала окупацію Індії та спекулювала на антиколоніальних настроях в Індії. Після проголошення незалежності Індії протиріччя в індійсько-японських відносинах стали ще більшими, адже Індія очолила Рух неприєднання, а Японія швидко перетворилася на основного американського союзника в Азії.

Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».