№ 6 (24001)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Лютий 2014 02:00

Найрозумніша дитина живе в Керчі

13-річна школярка з Керчі Маргарита Потапова стала володаркою Всеукраїнської премії «Диво-дитина», перемігши в номінації «Найрозумніший», повідомляє Укрінформ. Дівчинка вчиться у загальноосвітній школі № 5. Вона захоплюється англійською мовою, танцями і займається у дитячо-юнацькій шахово-шашковій спортивній школі. Маргарита — кандидат у майстри спорту України з шахів. Торік вона стала переможницею півфіналів чемпіонатів України з шахів серед дівчат до 14 і 16 років. Її включили до складу збірної АР Крим. 

З початку січня музей презентував екскурсію у новому форматі «А було ж колись і таке!» — шість-вісім відвідувачів з екскурсоводом оглядають меморіальну квартиру в темряві, присвічуючи собі каганцями. Це започатковано почасти через те, що музей тривалий час змушений заощаджувати на електроенергії. Екскурсія з каганцем — можливість послухати про інтимні сторони життя Тичини, його стосунки з родиною та домашні звичаї. Відвідувачам розказують про виклики, сумніви у житті митця, моменти його внутрішніх терзань.

Published in Розмаїття

Лічені години відділяють шанувальників українського зимового спорту номер один від першого змагання на біатлонних трасах олімпійського Сочі, який ніби переймає естафету від турніру, який цього тижня фінішував у чеському Новому Месті — в суботу, 8 лютого, о 16:30 за Києвом на спринтерську гонку довжиною 10 км вийдуть чоловіки. Пряму трансляцію в Україні поведе генеральний власник телевізійних олімпійських прав — «Перший національний». 

Звісно, цей старт буде цікавий українцям, але, будьмо відверті, шансів на п’єдестал пошани або хоча б на потрапляння до чільної десятки в Сергія Семенова, Андрія Дериземлі і компанії небагато — до оптимізму не спонукають результати, які «синьо-жовті» показували протягом олімпійського сезону.

П'ятниця, 07 Лютий 2014 02:00

Чи такий страшний менінгіт?

З дитинства пам’ятаю, з яким переляком і навіть жахом говорили про менінгіт у нашій хаті, хоча ніхто, наскільки мені відомо, у нас на цю недугу не страждав. Однак саме словосполучення «запалення мозку» звучить досить зловісно, погодьтеся. Що ж таке менінгіт? Наскільки небезпечним є це захворювання? Як лікують хворобу? На ці та інші запитання ми попросили відповісти доктора медичних наук, професора Олександра Зінчука. 
— Що таке менінгіт?
— Менінгіт — це гостре інфекційне захворювання, що характеризується запаленням оболонок головного та спинного мозку. Збудниками менінгіту є різні бактерії і віруси: менінгококова інфекція, гемофільна паличка, туберкульозні палички, ентеровіруси тощо. Основні симптоми та ознаки менінгіту: сильний головний біль, висока температура, нав’язлива блювота, темний висип на тілі, неможливість нахилити голову до грудей і сильний біль при спробі розігнути ноги хворого у колінах.

П'ятниця, 07 Лютий 2014 02:00

Що таке пневмонія?

Пневмонія, або запалення легенів, — це зараження одного або обох легенів, яке зазвичай викликають бактерії, грибки чи віруси. До того моменту, коли було винайдено пеніцилін, кожен третій хворий помирав від інфекції. Нині щорічно тільки в США на пневмонію хворіє близько трьох мільйонів осіб. В Україні запалення легенів за рік переносить понад півмільйона людей.
Пневмонія й досі залишається серйозним і небезпечним захворюванням, адже п’ять відсотків хворих на запалення легенів гине. Пневмонія у нас в Україні є шостим захворюванням за смертністю, тому ставитися до лікування слід серйозно з найперших годин. Як же захиститися від цієї напасті? Про це ми говорили з доктором медичних наук Анатолієм Ячником. 

88-річний Вадим Бойко — людина-легенда. Під час війни брав участь у підпіллі, був вивезений на роботи в Німеччину. За кілька невдалих спроб утечі одержав смертний вирок, замінений табором смерті Аушвіц. Згодом вивезений у концтабір Маутхаузен, затим в концтабір Лінц-ІІІ.
З п’яти мільйонів в’язнів, страчених у крематоріях Освенцима, він — один із тих, хто повернувся звідти живим. Із витатуюваним тавром — № 131161. Бог зберіг йому життя, можливо, для того, щоб він міг розповісти всім правду про нелюдську жорстокість, до якої вдавалися фашисти. 

І Бойко зробив це, написавши про всі жахи нацистських концтаборів, страшні злочини гітлерівців у своїх книгах, які перевидавалися багатьма мовами в різних країнах. Ці повісті стали основою документального фільму «Слово після страти» і багатосерійного фільму «Сповідь страченого» (Канада).

Published in Вітальня
Вiвторок, 21 Жовтень 2014 12:55

Спогад про новий рік

Хоча після відзначення Нового року минув майже місяць, але в Київському драматичному театрі «Браво» вирішили продовжити казкове свято для найменших глядачів і залишили в афіші нещодавно створену виставу «Єралаш, або Дуже новорічні пригоди». 

«Ми запрошуємо дітей та дорослих на дивовижне свято у казкову ніч. Тут обов’язково збудуться всі їхні мрії, звершаться дива, а Дід Мороз та Снігуронька виконають усі бажання», — підкреслила директор та художній керівник театру «Браво» Любов Титаренко.
Вистава «Єралаш, або Дуже новорічні пригоди» — по суті, оригінальний твір, створений режисером разом з акторами. Це веселий новорічний спектакль для сімейного перегляду з Дідом Морозом, роль якого виконують Юрій Потапенко або Сергій Савельєв, та Снігуронькою (Марія Махотіна, Аліна Нагорна або Тетяна Лещенко).

Published in Культура

72-річного Василя Рудакова в Полтаві знають, адже за роки, які він прожив у обласному центрі, цей все ще енергійний чоловік надбав сотні друзів та знайомих. І чимало з них жартома, але з повагою, називають пенсіонера «кулібіним» — через непереборний потяг свого знайомого до технічної творчості, бо Василь Петрович увесь час чаклує над схемами, щось удосконалює й майструє. 
Щоправда, винахідник-аматор, через притаманну йому сором’язливість, не прагне широкого розголосу своїх технічних надбань. 
Тому далеко не всі, навіть з його близького оточення, знають, що цей зовні непримітний літній чоловік сконструював оригінальний двигун внутрішнього згоряння, який за унікальну конструкцію відзначено бронзовою медаллю на Міжнародній виставці винаходів у Женеві (2008 рік) та золотою медаллю на ІХ Міжнародному салоні винаходів і новітніх технологій у Севастополі (2013 р.). 
Але результат технічних пошуків полтавця, котрий міг би докорінно змінити підходи до принципів, приміром, автомобілебудування, нині припадає пилом у його сараї...

П'ятниця, 07 Лютий 2014 02:00

Замість весілля – КАЗЕМАТ

5 квітня 1847 року Тараса Шевченка було заарештовано. Від тієї події пройшло 167 років. І в 200-ту річницю від дня його народження, мабуть, було б правильним розповісти про це більш детально.
Для цього скористаємося такими книгами: «Жизнь и произведенія Тараса Шевченка», составилъ М. К. Чалый (Кіевъ. Типографія К. Н. Милевского, Крещатикъ, домъ Зейделя. 1882), «Життя Тараса Шевченка», автор Павло Зайцев (Париж — Нью-Йорк — Мюнхен. 1955), «Тарас Шевченко і Київський університет», автор М. П. Рудько (Видавництво Київського університету. 1959). 

1. Кирило-Мефодіївське братство
Наприкінці травня 1845 р., після закінчення Академії художеств, Т. Г. Шевченко знову приїздить до Києва. Тут він стає співробітником Археологічної комісії. Пізніше, на допиті в ІІІ Відділі, Шевченко говорив про себе: «По выпуске из Академии определился в Киевскую археологическую комиссию по части рисования и собирания народных преданий, сказок, песен в южно-русских губерниях».

Зовнішня інтеграція України у світовий економічний простір відіграє важливу роль у розвитку вітчизняної економіки. Саме тому Україна зацікавлена в сприятливому середовищі, яке спрощувало б доступ до зовнішніх ринків і забезпечувало стабільні торговельні потоки на основі постійного підвищення конкурентоспроможності вітчизняного виробництва. 

Членство в СОТ зробило певний внесок у досягнення цієї мети, забезпечивши вищий рівень стабільності та прозорості торговельної політики в Україні та країнах-партнерах, а також можливості використовувати інструменти світового торгового клубу для вирішення суперечок. Поза тим поглиблення регіональної інтеграції в різних напрямах може створювати додаткові можливості для лібералізації торгівлі, а, отже, для економічного розвитку.

Published in Економіка

Міністерство доходів і зборів планує вже найближчим часом упровадити єдину звітність з податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Це неодноразово обговорювалося на зустрічах представників ділових кіл з керівництвом Міністерства й було підтримано керівником відомства Олександром Клименком. 


Об’єднання звітності дозволить скоротити документообіг для підприємств та самозайнятих громадян, а також зменшить для них витрати часу на виконання процедур зі сплати податків.
За дорученням міністра фахівці відомства розробили кілька варіантів об’єднання звітності, які виносяться на обговорення із громадськістю. Зокрема, експерти Міністерства пропонують уніфікувати не тільки документообіг, а й бази даних щодо платників ПДФО та ЄСВ. Для об’єднаного звіту підприємцям запропоновано два варіанти: приєднання відомостей про сплату ЄСВ до загальної декларації про доходи або, навпаки, внесення записів про нарахування ПДФО до звітності зі сплати єдиного внеску.

Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».