№ 10–11 (24161–24162)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Міністр молоді та спорту Ігор Жданов підписав наказ, який забороняє національним збірним України брати участь у спортивних змаганнях на території Росії.
Про це Жданов повідомив у Facebook, оприлюднивши фото документа.

«Весь час, поки йде війна на сході, Україна врегульовує відносини з країною-агресором. Два роки тому ми розробили і видали наказ міністерства, який стосувався участі спортсменів української збірної у спортивних змаганнях, які проходять на території Росії.

Футболісти «Барселони» заповнили останню вакансію у чвертьфіналі Ліги чемпіонів УЄФА.
У повторному матчі 1/8 фіналу каталонці на домашній арені «Камп Ноу» розгромили «Челсі» — 3:0 і за сумою двох матчів вийшли до чвертьфіналу турніру, повідомляє Укрінформ.
М’ячі забили Ліонель Мессі (3, 63 хвилини) та Усман Дембеле (20).

Published in Футбол
П'ятниця, 16 Березень 2018 12:55

Одна помилка і...

«ШАХ­ТАР» ПРО­ГРАВ У РИ­МІ І ЗА­ЛИ­ШАЄ ЛІ­ГУ ЧЕМ­ПІО­НІВ

Поразка 0:1 у Римі зупинила просування блискучої команди Паулу Фонсеки в Лізі чемпіонів. «Шахтар» програв «Ромі» двоматчеве протистояння (за рахунок пропущеного м’яча вдома) і тепер сфокусується виключно на домашніх справах — чемпіонаті та Кубку України.

Перші хвилини для «Шахтаря» могли стати найважчими в матчі. Тиск повного стадіону, хвилювання і тактика швидкого гола від «Роми» — усе це мало стати випробуванням для команди Паулу Фонсеки, але «Шахтар» упевненіше тримав м’яч і не дозволяв господарям будувати атаки.

Published in Футбол
П'ятниця, 16 Березень 2018 12:53

«Золота» Ксюша

РІДНЯ ТА ТРЕНЕР ПАРАЛІМПІЙСЬКОЇ ПЕРЕМОЖНИЦІ ОКСАНИ ШИШКОВОЇ 
РОЗПОВІЛИ ПРО ХАРКІВ'ЯНКУ-ЧЕМПІОНКУ

Харків’янка Оксана Шишкова посіла перше місце на XII зимових Паралімпійських іграх у південнокорейському Пхенчхані у біатлонній гонці на 10 км серед спортсменів із порушенням зору і тим самим поповнила черговою золотою медаллю нагородний кошик збірної України.

Воля до перемоги та фізичні можливості — це головні умови будь-якого спортивного досягнення, стверджує в розмові з кореспондентом Укрінформу тренер збірної Харківської області з лижних гонок (інваспорт) Сергій Петрищев.

Ученим із Медичного центру Колумбійського університету вперше вдалося отримати функціонуючі клітини легенів і дихальних шляхів зі стовбурових клітин людини. Це має великий потенціал для моделювання захворювань легенів, скринінгу експериментальних лікарських препаратів і створення легеневої тканини для трансплантації.
Результати дослідження, проведені in vitro і in vivo (на мишачій моделі), були опубліковані 30 листопада у журналі Nature Biotechnology.

Хірурги з Франції вперше в історії провели повторну операцію з трансплантації обличчя. Результати будуть відомі вже за кілька тижнів.
12 років тому французькому громадянинові вперше було пересаджено обличчя. Він прожив із ним майже сім років, але, на жаль, почався процес відторгнення.
Фахівці зважилися на повторну пересадку, незважаючи на те що було багато сумнівів в її успіху.

Торік через низьку вакцинацію у світі почався спалах кору, випадки якого зросли на 400%, повідомляють міжнародні експерти.
Так, від інфекції постраждало 21315 осіб, в Європі загинуло 35.
— Для порівняння: у 2016 році захворюваність була на рекордно низькому рівні — 5273 випадки.

П'ятниця, 16 Березень 2018 11:16

Грип: вакцинуватися ніколи не пізно

Чи можна захворіти повторно на грип упродовж одного сезону? Чи вакцина проти грипу захистить від «свинячого» грипу? Чи одне щеплення дасть імунітет від вірусів на все життя? Чи можна вакцинувати маленьких дітей?
На ці та інші актуальні у період зимових недуг запитання ми попросили відповісти фахівця — кандидата медичних наук, доцента Людмилу КОЗАК.

— Грип — це гостре інфекційне захворювання, яке найчастіше спостерігається в осінньозимовий період. Викликається грип особливим різновидом вірусів, що передаються повітрянокрапельним шляхом.

У завершальний етап вступила підготовка до чергової — вже 23-ї за ліком — української антарктичної експедиції. Вона стартуватиме з Києва незабаром — наприкінці березня нинішнього року — й за багатотисячокілометровим комбінованим (спочатку повітряним, а згодом морським) маршрутом має доставити на розташовану в Західній Антарктиці — на острові Галіндез — станцію «Академік Вернадський» полярників для наступної річної зимівлі (2018–2019) і все, що необхідно для її нормальної діяльності, а згодом повернути звідти додому зимівників 22-ї експедиції, які нині завершують свою річну антарктичну вахту (2017–2018).

23 БЕ­РЕЗ­НЯ — 110 РО­КІВ ВІД ДНЯ НА­РО­ДЖЕН­НЯ АР­ХИ­ПА МИ­ХАЙ­ЛО­ВИ­ЧА ЛЮЛЬ­КИ (1908–1984), КОНС­ТРУК­ТО­РА АВІА­ЦІЙ­НИХ ДВИ­ГУ­НІВ

Архип Михайлович народився у селі Саварка, що на Богуславщині, в багатодітній селянській сім’ї.
Архип ще навчався в Білоцерківській профтехшколі, коли, змучена хворобами, померла мати, а потім не стало й батька. Невдовзі у 1925-му він закінчив її. Потім із другої спроби вступив до Київського політехнічного інституту, який закінчив у 1931-му.

Здобувши вищу технічну освіту, Архип Люлька став аспірантом Харківського інституту промислової енергетики, а трохи згодом перейшов інженером-дослідником на турбінний завод.

Published in Пам'ять
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».