№ 29 (24179)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Збірна Франції виграла чемпіонат світу-2018 з футболу. У фінальному поєдинку, який проходив у Москві, французи з рахунком 4:2 обіграли другого фіналіста мундіалю — збірну Хорватії.

Хорватська збірна, незважаючи на статус аутсайдера у фіналі чемпіонату світу, активно почала матч, однак чи не перша серйозна атака французів принесла успіх «триколірним».
Хорвати самі допомогли Франції відкрити рахунок: на 18-й хвилині Грізманн подав зі штрафного, а Манджукіч зрізав м’яч у власні ворота. Як виявилося, це дебютний автогол в історії фіналів мундіалів.

Published in Футбол
П'ятниця, 20 Липень 2018 17:38

Справжня леді вітчизняної сцени

25 ЛИП­НЯ — 90 РО­КІВ ВІД ДНЯ НА­РО­ДЖЕН­НЯ ЮЛІЇ СЕ­МЕ­НІВ­НИ ТКА­ЧЕН­КО (1928–2008), УКРА­ЇН­СЬКОЇ АКТ­РИ­СИ, НА­РОД­НОЇ АР­ТИСТ­КИ УК­РАЇ­НИ

Юлія Ткаченко — народна артистка України — була справжньою леді вітчизняної сцени. Актрисою, яку справедливо називали неповторною, аристократичною.
Що значить «жити театром»? Що означає «розчинятися в ньому»? Це означає приймати його таким, яким він є. Інколи — піднесений, духовний, а іноді — низький, суєтний. Інколи — відданий тобі.
А потім, дивись, байдужий... Але, їйбогу, байдужості до цієї актриси в театрі не було ніколи. Бували паузи, навіть порожні сезони.
Проте ціну їй знали завжди. І грала вона до останнього подиху. І любили її — не вдавано, без улесливості. Та вона б і не дозволила інакше...

Published in Культура

Оксана Вдовиченко — народна майстриня Національної спілки народних майстрів України. Її ляльки-мотанки мають свій образ — їх впізнають, вирізняють з-поміж інших. Вони вже є по всьому світу.
Майстриня щойно повернулася з етнофестивалю, що проходив у Польщі у «Дворику традицій» польки Гражини Заремби-Шуби. Оксана ділиться враженнями від мандрів, від свого улюбленого заняття.

Published in Культура

Дослідження американських учених показує, що високий кров’яний тиск, крім інших ризиків для здоров’я, також загрожує старінням мозку і це є ще однією причиною контролювати його.
У майбутньому цей стан може сприяти блокуванню кровоносних судин та їх заплутування у клубки, що пов’язано з хворобою Альцгеймера, кажуть дослідники.
Відстежуючи стан 1300 людей похилого віку до їх смерті у середньому у 89 років, науковці виявили значно вищий ризик одного або декількох уражень головного мозку серед пацієнтів із високими показниками систолічного артеріального тиску.

Тисячі пацієнтів із надмірною вагою можуть побороти небезпечний стан, викликаний нерегулярним скороченням серця, якщо скинуть 10% своєї маси тіла.
Це довели дослідники з Університету Аделаїди і Південно-Австралійського інституту медичних досліджень.
Учасники з надмірною вагою і ожирінням, які скинули 10% своєї ваги, зупинили прогресування захворювання. Вони відчували менше симптомів, вимагали менше лікування і показали кращі результати відновлення.

П'ятниця, 20 Липень 2018 17:28

Мікоплазмоз знову набирає обертів?

Нині у ЗМІ все частіше говорять про нову мегаінфекцію, яка нібито загрожує людству незліченними бідами. При найближчому розгляді з’ясовується, що йдеться про давно відому (з 80-х років минулого століття) інфекцію — мікоплазму.
Що ж таке мікоплазмоз і чим він дійсно небезпечний? Про це ми розпитали фахівця — лікаря-венеролога вищої категорії Василя ШУЛЬЖЕНКА.

Про це йдеться у дослідженні, проведеному вченими США на мишах. У процесі експерименту мишам дозволялося вільно харчуватися протягом чотирьох тижнів. Після цього їм провели імунізацію, щоб викликати симптоми, подібні до МS. Потім їх розділили на дві групи.
Обидві групи мишей продовжували перебувати на своїх же дієтах ще сім тижнів. У мишей, які постили через день, було менше шансів отримати ознаки неврологічного пошкодження, такі як непевна хода, слабкість кінцівок і параліч. У деяких з цієї групи розвинулися симптоми, подібні MS, але вони з’явилися пізніше і були менш вираженими, ніж у тих, котрі не перебували на дієті.

Для більшості з нас кава — невід’ємна складова сучасного життя, як бензин для наших авто. Вона допомагає нам пробудитись і бути у робочому стані протягом дня.
Дослідження, опубліковане в журналі здоров’я JAMA Internal Medicine, показало, що щоденне пиття кави допомагає жити довше. Наявність у раціоні однієї чашки на день пов’язали з 8-процентним зниженням ризику передчасної смерті, а ті, хто випиває шість або сім чашок на день, — із 16-відсотковим.

П'ятниця, 20 Липень 2018 13:16

Відчувати себе молодими!

Науковці Сеульського національного університету довели, що якщо людина відчуває себе молодшою за свої роки, то вона насправді буде відповідати більш молодому віку. Справа в тому, що мозок старіє повільніше, якщо люди вважають себе молодшими, ніж вони є насправді.

У них кращі структурні характеристики мозку, тобто більший об’єм сірої речовини, а тому зберігаються гарний слух, емоції, можливість прийняття рішень і самоконтроль.

Хто б міг подумати, але, виявляється, загроза застудитися влітку не набагато нижча, ніж узимку. У цю пору року можуть часто йти дощі, спека нерідко змінюється різким похолоданням. Люди носять відкрите взуття і ризикують сильно промочити ноги під час зливи і у підсумку захворіти.
Сьогодні ми поговоримо з фахівцем про те, які хвороби загрожують людині в цій ситуації і що робити, якщо ноги промокли? Поради дає кандидат медичних наук Віктор СОКОЛЕНКО.

Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».