№ 48 (24251)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Грудень 2019 13:16

Пільги і субсидії

З початку опалювального сезону, тобто у жовтні й листопаді, за субсидіями звернулося на 60% менше українських родин — майже 400 тисяч, торік — 900 тисяч. Про це повідомив на брифінгу заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

Він наголосив: це не означає, що цьогоріч суттєво поменшало людей, які мають право на отримання державної допомоги, просто люди не прийшли до відділів соціального захисту населення за субсидіями.
Вже завершився процес нарахування субсидій і пільг за листопад, триває процедура їхніх виплат, зокрема у грошовій готівковій формі. Середній розмір пільги у листопаді сягнув 800 грн, субсидії — 1200 грн. Тож у більшості випадків отримувати субсидію вигідніше за пільгу, адже розмір її соціальної підтримки суттєвіший, зазначає Віталій Музиченко.

При використанні заморожених ембріонів під час екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) діти, народжені після такого способу лікування безпліддя, мають більш високий ризик розвитку деяких видів раку, ніж їхні однолітки. Такі дані отримали учені з Данії.
Аналізуючи дані про здоров’я понад 1 млн дітей у своїй країні, дослідники виявили, що у дітей, зачатих за допомогою допоміжної репродукції, що включає перенесення заморожених ембріонів, імовірність розвитку раку, особливо лейкемії і нейробластоми (тип раку мозку), вища більш ніж удвічі.
При цьому не виявлено підвищеного ризику при інших видах лікування безпліддя, зазначила керівник дослідження Марі Харгров із Дослідницького центру Данського товариства раку в Копенгагені.

Гучні новорічні застілля часто не тільки негативно позначаються на фігурі більшості людей, а й стають приводом для виникнення неприємних відчуттів, а також загострення хронічних недуг, пов’язаних із роботою шлунково-кишкового тракту.
Як пережити новорічні свята без неприємних наслідків для здоров’я? Як не переїсти та не перепити? Про це ми розпитали фахівця — лікаря-дієтолога Наталію Григорівну СУСЛО.

— Усе залежить від конкретної людини, її менталітету, способу життя, культури харчування. Втім, як би там не було, але 80–90% людей усе одно переїдають на свята або вживають алкоголь у надмірній кількості.

П'ятниця, 20 Грудень 2019 12:59

Видатний лікар і науковець

24 ГРУДНЯ — 105 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МИКИТИ БОРИСОВИЧА МАНЬКІВСЬКОГО (1914–2014), УКРАЇНСЬКОГО ВЧЕНОГО-НЕВРОЛОГА, ЗАСЛУЖЕНОГО ДІЯЧА НАУКИ УКРАЇНИ, ЛАУРЕАТА ДЕРЖАВНОЇ ПРЕМІЇ УКРАЇНИ У СФЕРІ НАУКИ І ТЕХНІКИ

Микита Маньківський народився у Києві в родині відомого українського невропатолога Бориса Микитовича Маньківського. Після закінчення семирічної школи він вступає до електротехнічного технікуму, а згодом — на електротехнічний факультет Київського політехнічного інституту, де провчився два роки.
Після цього перейшов до Київського медичного інституту, який закінчив у 1939 році й вступив до аспірантури.

У вересні 1939 року він був призваний до лав РСЧА, де служив військовим лікарем, а згодом викладачем Київського військово-медичного училища. Коли почалася війна, училище евакуювали до Свердловська, втім, невдовзі молодих викладачів замінили на літніх, а тих відправили на фронт.

Published in Особистість

23 ГРУДНЯ — 95 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МИХАЙЛА ГРИГОРОВИЧА ВОДЯНОГО (1924–1987), УКРАЇНСЬКОГО АКТОРА МУЗИЧНОЇ КОМЕДІЇ, КІНОАКТОРА, НАРОДНОГО АРТИСТА УКРАЇНИ, НАРОДНОГО АРТИСТА СРСР (1976; ВПЕРШЕ В ІСТОРІЇ РАДЯНСЬКОГО МИСТЕЦТВА ЗВАННЯ ПРИСВОЇЛИ АРТИСТУ ОПЕРЕТИ)

Михайло Водяной був другою дитиною з трьох — у забезпеченій родині, батько — начальник із постачання, мама, Ганна Львівна, мала добрий слух та брала участь у самодіяльних виставах — домогосподарка.

Батьки пригадували, що Михайло з трьох років днював і ночував у церкві, котра була неподалік від їхнього будинку, слухаючи хор. Одного разу служитель церкви вивів його до батьків, які були схвильовані довгою відсутністю сина, зі словами: «Ваш нащадок буде знаменитою людиною».

Published in Особистість

У Національній філармонії України відбувся концерт народного артиста України Ігоря Борка (тенор) «Пісенна сповідь», до якого увійшли кращі твори, що були представлені у концертних програмах минулих років. Сьогодні Ігор Миколайович — наш гість.

— Першу частину концерту склали українські пісні. А яке місце українська народна пісня посідає у Вашому житті і творчості?
— Українські народні пісні супроводжують мене з дитинства. Мій творчий шлях склався так, що я працював у багатьох колективах, у тому числі за межами України.
Як співак зростав саме через українську пісню, український мелос. Це — наше коріння. І вже коли став оперним співаком, то в усіх моїх концертах звучать українські пісні. Публіка їх сприймає прекрасно. Для мене це дуже важливо.

Published in Вітальня
П'ятниця, 20 Грудень 2019 12:47

На перехресті століть

Ім’я журналіста Станіслава Прокопчука добре знане й шановане поміж шанувальників друкованого слова. Коло тем, яких торкається автор, — незвідане. Тут і заглиблення в історію та політику, в плетиво економічних проблем, у міжнародні відносини, екологію, у світ науки й культури тощо.

Щоб переконатися в справдешності мовленого, дуже рекомендую завітати до бібліотеки та познайомитися з книгою Станіслава Прокопчука «На перехресті століть. У пошуках прозріння», яка щойно побачила світ.
Автор робить спробу дати відповідь на найболючіше запитання: чому наша видатна, талановита нація й сьогодні залишається, за словами видатного мислителя Олександра Довженка, «вічною вдовою»?

Published in Культура

В Україні нарешті запрацював довгоочікуваний Кодекс із процедур банкрутства. Кодекс замінив Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Відтак процедура банкрутства зазнала суттєвих змін, спрямованих на забезпечення балансу інтересів кредиторів і боржників.

Головне нововведення Кодексу — банкрутство й відновлення платоспроможності фізосіб. Тож звичайний українець за відповідних підстав може ініціювати відкриття справи про свою неплатоспроможність.
Експерти нагадують, що більшість людей прагне зберігати граничну корисність своїх видатків постійною. Для цього використовують різні способи: від стандартних — забезпечення доходів за рахунок трудової діяльності до індивідуальних — боротьба за спадщину, утриманство, азартні ігри, навіть кримінал.

Published in Економіка

У селі Омельник, що на Полтавщині, туристів чекають кулінарні майстер-класи, ворожіння та світський салон — так тут починають розвивати зелений туризм.
Як ішлося під час туру «Омельницькими стежками, що ведуть у дитинство» для представників туристичних агентств Полтави, цими напрямками опікуються різні садиби, повідомляє прес-служба Полтавської ОДА.
Кожна окрема садиба відрізняється від іншої. Так, у садибі «У тьоті Моті» туристам покажуть розпалювання традиційної української печі, проведуть майстер-класи з випічки хліба, ліплення вареників, приготування борщу чи вергунів.

Published in Регіони
П'ятниця, 20 Грудень 2019 12:39

Львівщина готується до свят

У Львівській області в період святкування Різдва та Нового року очікують понад 300 тисяч туристів.
Про це під час апаратної наради у ЛОДА повідомила начальник відділу маркетингу та промоції управління туризму та курортів Марина Якушева, повідомляє прес-служба облдержадміністрації.
«Щороку відсвяткувати Різдво та Новий рік в область приїжджає майже 350 тисяч мандрівників. Найбільш популярними напрямками є гірські райони, курортні містечка Трускавець та Східниця, а також Львів», — сказала Якушева.

Published in Регіони
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».