Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Листопад 2014 18:32

І знову Верняєв

Rate this item
(0 votes)

Дру­гий рік по­спіль на по­мо­сті Му­ні­ци­паль­но­го олім­пій­сько­го спор­тив­но­го цен­тру Бар­се­ло­ни не­має рів­них Оле­гу Вер­ня­єву. Го­лов­ний тро­фей Ме­мо­рі­алу Йо­акі­ма Блю­ма за пе­ре­мо­гу у гім­нас­тич­но­му ба­га­то­бор­стві, який ви­бо­рю­ва­ли 25 спортс­ме­нів із 20 кра­їн сві­ту, зно­ву при­їхав до Ук­раї­ни. Олег став єди­ним се­ред усіх учас­ни­ків тур­ні­ру, хто за су­мою шес­ти ви­дів пе­ре­т­нув грос­мей­стер­ський ру­біж у 90 ба­лів (90,400).

Найближчі переслідувачі підопічного Геннадія Сартинського — бразилець Серджіу Сасакі-молодший (88,250) та білорус Андрій Ліховіцький (87,150) — складністю програм поступалися донеччанину й могли сподіватися на перемогу, лише якщо Верняєв подарує її сам. Та дива не сталося: Олег не дав суддям приводу засумніватися.


Родзинкою програми чинного чемпіона світу у вправах на брусах стала його коронна комбінація. Каталонська публіка сповна оцінила легкість і вишуканість у виконанні Верняєвим найскладніших елементів. А ще два роки тому 19-річний хлопчина зізнався, що мріє досягти такого рівня майстерності, щоб його гімнастику експерти називали не інакше як елегантною.
Так і сталося: тепер саме цим словом журналісти всього світу описують верняєвську гімнастику. «Перша умова перемоги — вміти втриматися на ногах, — пояснив Олег Верняєв. — Чого мені хотілося б запозичити у суперників? Нічого. Елементів у нас вистачає і без того. У гімнастиці нині складно чимось здивувати.
Дивують зазвичай ті, хто не боїться ризикувати. Ось мій зіскок на брусах, який так подобається глядачам, не є авторським чи якимось унікальним. Просто я став першим, хто в останні роки згадав про нього. Нове — це ж добре забуте старе. Подвійне сальто з гвинтом засвоїли уже троє росіян, два китайці та деякі інші суперники. Просто не всі вони наважуються вставляти його у змагальну програму».
Українські прихильники спортивної гімнастики називають бруси нашим видом: переможні традиції чемпіона світу Рустама Шаріпова та олімпійського чемпіона Валерія Гончарова саме на цьому приладі продовжив Олег Верняєв. Насправді це звичайний збіг обставин. Зараз бруси вважаються азійським видом програми. Так, на чемпіонаті Китаю з гімнастики змагаються понад 400 спортсменів, і в кожного з них база не менша за 6,0. Для порівняння: в Україні виступає десь осіб 20.
Та головним подразником для українця, як, зрештою, для всіх претендентів на перемогу світових першостей у багатоборстві, залишається п’ятиразовий чемпіон світу з гімнастичного багатоборства японець Кохеї Утімура. Цей спортсмен — страшенний фанат гімнастики. Його унікальність полягає в тому, що він може виконувати щоразу нові комбінації. Він дивиться, які програми пропонують його суперники, а потім обирає, якої складності йому повинно вистачити для перемоги.
Він практично ніколи не падає. Такій складності й елегантності може позаздрити кожен із гімнастів. Але попри всю свою унікальність Король Утімура, як його називають друзі по команді, залишається звичайною людиною. А значить, його можна перемагати. Що, ми сподіваємося, в найближчому майбутньому зможе зробити Олег Верняєв.

Максим ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».