Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Лютий 2020 19:08

Український соловейко, або так уже ніхно не співає

Rate this item
(0 votes)

8 ЛЮ­ТО­ГО — 90 РО­КІВ ВІД ДНЯ НА­РО­ДЖЕН­НЯ ДІ­АНИ ГНА­ТІВ­НИ ПЕТ­РИ­НЕН­КО (1930–2018),
УК­РА­ЇН­СЬКОЇ СПІВ­АЧ­КИ І ПЕ­ДА­ГО­ГА

Діана Гнатівна Паливода (Петриненко) народилася 8 лютого 1930 року в селі Білоусівка, що на Полтавщині (тепер воно належить до Драбівського району Черкаської області). Діана закінчила Київську державну консерваторію у 1955 році.
З 1985 року професор Петриненко виховала цілу плеяду гарних співаків, серед яких і співачка зі світовим ім’ям Людмила Монастирська.
Протягом 1962–1985 років вона була солісткою Київської державної філармонії (Національна філармонія України).

Діана Паливода, певне, успадкувала свій талант від батьків: і мама, й тато мали гарні голоси. Сама Діана співала заледве не відтоді, коли зіп’ялася на ніжки. На пасовиську дітлахи, з якими разом корови пасла, неодмінно просили заспівати «як патефон».
Коли у 1941 році рідну Білоусівку зайняли німці, батька Діани забрали і розстріляли. Встиг передати з тюрми записочку своїм трьом діткам. Для донечки написав: «Діанусю, мій солов’їний голосочок, ти будеш щебетати, але слухайся маму...» Відтоді Діана Гнатівна завше гірко плакала, коли чула народну пісню «Пішли діти у долину, знайшли батькову могилу...».
Після закінчення 8-го класу — було це у 1947 році — старший брат привіз Діану до Київського музичного училища. На прослуховуванні вона співала «Солов’я» О. Аляб’єва. Твір вельми складний і для професійних виконавиць, а тут юна дівчина з далекого села — і такий дар Божий! До училища Діану прийняли, хоча вступні іспити вже на той час завершилися...
Співачка закінчила Київську консерваторію, працювала солісткою Капели «ДУМКА» та Київської філармонії. Сопрано Діани Петриненко захоплювалися не тільки в Україні, а й за кордоном. Вона гастролювала в США, Канаді, Японії та країнах Європи. В її вокальному репертуарі були романси, українські та російські народні пісні.
Петриненко була однією з трьох найвідоміших українських співачок. Цей перелік так завжди й виглядав: Бела Руденко, Діана Петриненко, Євгенія Мірошниченко.
Її неповторне сопрано лунало у вокальних творах М. Лисенка, Я. Степового, К. Стеценка, Дж. Верді, Д. Січинського, С. Рахманінова, М. Глінки, О. Білаша, Г. Майбороди, Ю. Мейтуса, у 9-й Симфонії Л. Бетховена, ораторії «Пори року» Й. Гайдна, «Реквіємі» В. А. Моцарта й багатьох інших творах.
Професор Діана Гнатівна Петриненко підготувала цілу плеяду талановитих виконавиць, серед яких — Л. Монастирська, В. Базир, Н. Мойсеєва, А. Пригара, М. Тищенко, Л. Ліпітюк, К. Швидка.
До її професійної думки завжди прислухався й чи не найголовніший її учень у творчості й житті — відомий співак і композитор Тарас Петриненко. А те, з якою ніжністю ставився син до своєї мами, якими очима, сповненими любові, на неї дивився, багатьом доводилося спостерігати особисто.
Діана Гнатівна рано овдовіла — чоловік, Гарінальд Петриненко, відомий журналіст і незмінний ведучий телепередачі про народну творчість «Чиста криниця», помер 1980 року.
З чоловіком їх єднала велика любов, і ці уроки любові, вочевидь, відіграли велику роль у формуванні особистості сина. Тарасові пісні Діана Гнатівна дуже любила, особливо — «Україну» і «Пісню про пісню»...
Діана Гнатівна була великою українською патріоткою. 21 січня 1990 року вона разом із мільйонами українців та українок творила живий ланцюг на честь Акта Злуки, що з’єднав тоді всю Україну. Стояла мало не день і ніч під Верховною Радою, коли українці домагалися проголошення Незалежності. На підтримку студентської Революції на граніті сама брала участь у голодуванні.
«Мама багато дала і Україні, і світу. Вона співала для людей, незважаючи ні на що. Її завжди можна було попросити виступити де завгодно, на краю землі. Вона співала так, як, боюся, сьогодні вже не співає ніхто», — зазначав Тарас Петриненко.
«Завдяки Діані Гнатівні ми маємо унікальну вокальну школу, яка дозволяє нам представляти цю школу по всьому світу. І ми дуже горді з того, що навчалися саме в неї. Ця людина, яка була взірцем не тільки як Педагог з великої літери, це була Людина з великої літери, особистість, жінка. І це був взірець для всіх своїх учениць», — впевнена Людмила Монастирська, оперна співачка й учениця Діани Петриненко.
На батьківщині (звідси коріння її роду і тут пройшло її дитинство) Діани Петриненко — у селі Сазонівка Оржицького району Полтавщини проводиться Обласний конкурс вокалістів на приз Діани Петриненко, в якому співачка брала участь як член журі та почесний гість.

Підготував Ярослав ШЛАПАК,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».