Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Листопад 2014 18:53

Крапку ставити зарано

Rate this item
(0 votes)

На­при­кін­ці ми­ну­ло­го тиж­ня ФІ­ФА спро­бу­ва­ла по­ста­ви­ти крап­ку в іс­то­рії з ко­руп­цією що­до ви­бо­рів гос­по­да­рів двох май­бут­ніх чем­піо­на­тів сві­ту, од­нак за­мість цьо­го от­ри­ма­ла но­вий шквал кри­ти­ки на свою ад­ре­су.

В офіційному звіті Міжнародної федерації футболу під керівництвом німецького юриста Ганса-Йоахіма Еккерта зазначено, що незалежні експерти виявили численні порушення морального та юридичного характеру. Але жодне з них не було настільки суттєвим, що могло б потягнути за собою санкції.
Нагадаємо, після численної критики та регулярних звинувачень у корупції у ФІФА таки погодилися провести розслідування з питання правомірності виборів країн — господарок чемпіонатів світу 2018-го і 2022 років. Упродовж року було опитано понад 75 свідків, зібрано аудіозаписи опитувань. Усього в рамках розслідування назбиралося близько 200 тисяч сторінок матеріалу. Однак увесь цей обсяг було переполовинено ще до офіційного оголошення результатів.


Спочатку у виконавчому комітеті заявили, що не збираються нічого оприлюднювати. Найімовірніше, вирішальною і тоді, і зараз виявилася позиція Росії, яка була категорично проти публічності у цьому процесі. Все ж під тиском громадськості ФІФА провела внутрішнє антикорупційне розслідування, результатом якого спочатку стало пожиттєве відсторонення від футболу віце-президента цієї організації тринідадця Джека Уорнера та члена виконкому Моххамеда бен Хаммама з Катару. Проте їхню відставку не стали пов’язувати з нечесними відборами країн — господарок мундіалів.
Тим часом із США і Європи почали дедалі гучніше лунати голоси про потребу відібрати в Росії чемпіонат світу через її військову інтервенцію в Україну та анексію Криму. За максимальну публічність висловилися і три віце-президенти Міжнародної футбольної асоціації. Дійшло до того, що британський парламентар Даміан Коллінз, занепокоєний відсутністю результатів розслідування, звернувся у відділ боротьби з економічною злочинністю з вимогою зобов’язати ФІФА опублікувати результати розслідування щодо Росії та Катару.
«ФІФА, схоже, вважає, що вона — орган самоврядування, який діє поза юрисдикцією міжнародних та національних правоохоронних органів, — заявив Коллінз. — Я не вважаю, що це так, тому якщо організація приховує інформацію, яка вказує, що злочини були скоєні, то розслідування має вестися разом із правоохоронними органами».
Усе це змусило ФІФА таки оприлюднити результати розслідування, щоправда, не в повному обсязі. Саме цей скорочений варіант і став предметом розгляду незалежних експертів.
І от минулого тижня у ФІФА гордо заявили: «Комітет з етики не знайшов ніяких порушень (на основі розслідування) відповідних правил і норм». Аби закріпити свій успіх перед громадськістю і, так би мовити, «перевести вогонь в інший бік», у ФІФА тут же звинуватили найзапеклішого опонента — Футбольну асоціацію Англії у неправомірній поведінці під час грудневих виборів 2010 року. Мовляв, англійці намагалися заручитися підтримкою скандально відомого тринідадця Джека Уорнера, тодішнього віце-президента ФІФА. На Туманному Альбіоні вважають безпідставними такі звинувачення.
Хай там як з Англією, а от у Росії таке рішення ФІФА не могло не обрадувати. Міністр спорту, туризму та молодіжної політики Російської Федерації Віталій Мутко вже навіть устиг заявити, що відтепер у цій історії поставлено крапку.
Разом із тим у цій справі скандал тільки набирає обертів. Після опублікування звіту ФІФА член Комітету з етики ФІФА Майкл Гарсія, який, власне, і очолював процес розслідування, виявився незадоволеним останньою заявою Комітету з етики ФІФА.
Він заявив, що подасть апеляцію з приводу звіту асоціації щодо розслідування процесу виборів країн — господарок ЧС-2018 і ЧС-2022. Підтримати Майкла Гарсію взялися у Федеральному бюро розслідувань США. Ця організація має намір продовжити власне з’ясування обставин надання Росії і Катару права проводити чемпіонати світу.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».