№ 15 (24010)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Квiтень 2014 03:00

Намалюймо писаночку

Школа писанкарства «Намалюю писаночку!» діє в Тернополі, повідомляє Укрінформ. За словами начальника міського управління культури і мистецтв Олександра Смика, така школа в місті існує вже п’ять років поспіль. Нині понад 20 майстрів-писанкарів вчать писанкарству як юних, так і дорослих мешканців Тернополя. Освоюють секрети писанкарства навіть цілі сім’ї. А до тих, хто не зможе прийти на заняття, волонтери можуть завітати додому і навчити цьому прадавньому українському мистецтву. 

Упродовж курсу писанкарства відвідувачі школи навчаться не тільки техніці розпису писанок, а й дізнаються про українські традиції святкування Великодня. А завершиться святкове закриття школи писанкарства «Намалюю писаночку!» загальною виставкою робіт учасників і нагородженням їх дипломами та подарунками.

Published in Розмаїття

Ще тиждень тому — після перших матчів головного клубного футбольного турніру Європи — здавалося, що інтрига збереглася тільки в тих матчах, які закінчилися внічию. Але виявилося, що перемога з різницею у два м’ячі не гарантувала виходу до півфіналу Ліги чемпіонів УЄФА, а розгромний рахунок не забезпечив спокійного життя в матчі-відповіді. 

У вівторок грали саме ті пари, в яких розрив у рахунку нібито свідчив про очевидну перевагу однієї з команд. Мадридський «Реал» переміг у першому матчі на «Сантьяго Бернабеу» дортмундську «Боруссію» з рахунком 3:0 і, здавалося, приїхав до Німеччини просто оформити вихід до наступної стадії. Та вже після першого тайму другої гри «вершковим» варто було мріяти про порятунок.
Ускладнила завдання мадридцям травма Кріштіану Роналду, і без лідера це був уже інший «Реал».
Щоправда, вже на початку гри футболісти королівського клубу могли зняти всі питання про переможця. На 17-й хвилині у штрафному майданчику «Боруссії» м’яч улучив у руку Пішчеку, і суддя вказав на 11-метрову позначку. Пенальті взявся пробивати Ді Марія, і його удар голкіпер Вайнденфеллер відбив — гравець «Реала» послизнувся у вирішальній стадії завдання удару.

Published in Футбол
П'ятниця, 11 Квiтень 2014 03:00

Пити чи не пити?

Статистика свідчить, що найбільшу смертність серед людей викликає алкоголь. Щодня у світі він забирає близько десяти людських життів. Особливо прикро, що 5% цих смертей припадає на молодь у віці від 15 до 29 років. У Європі кожна четверта смерть чоловіків спричинена алкоголем. А у деяких країнах Східної Європи йдеться вже про кожну третю. В цілому у Європі щороку помирає від причин, зумовлених алкоголем, близько 55000 молодих людей. 

У світі від алкогольної залежності страждають 140 млн людей, в Україні — близько 1 млн. Лише у Києві, за офіційною статистикою, живе майже 18 тисяч алкозалежних. Однак насправді їх у сім разів більше, кажуть експерти. Алкоголь стає причиною аварій на дорогах, трагедій у побуті. Він штовхає на необдумані вчинки, змушує забути про свою людську сутність. При цьому кожному здається, що ця проблема ніколи його не торкнеться. Така думка тішить доти, доки хтось із близьких не починає щодня тягтися до чарки, прагнучи підняти настрій, розслабитися після виснажливого дня, втопити в келиху переживання, образу, занепокоєння.

УСІ СПОДІВАННЯ НА ТЕ, ЩО ВОНО ВИЯВИТЬСЯ ОСТАТОЧНИМ, І ЦЕ ДАСТЬ ЗМОГУ ЦЬОМУ ЗАКОНУ ЗАПРАЦЮВАТИ НА ПОВНУ СИЛУ
4 червня 2009 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості ґрунтів», яким вирішила запровадити обов’язкове застосування сівозміни. З його ухваленням до Земельного кодексу були внесені істотні зміни. Згідно з ними, земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва мають використовуватися відповідно до розроблених та затверджених в установленому порядку проектів землеустрою. Вони мусять забезпечити еколого-економічне обґрунтування сівозміни, впорядкування угідь і передбачають заходи з охорони земель. 

Докладно про Закон про сівозміни, як його називають сільгоспвиробники, породжені ним проблеми та шляхи їх вирішення говоримо з головним юридичним радником проекту USAID «АгроІнвест» Павлом Кулиничем.

Published in Земля і люди

Художниця Вікторія Новосельська впевнено нарощує творчі м’язи, стаючи дедалі відомішою серед цінителів образотворчого мистецтва. Тільки за останні три роки в неї відбулися шість персональних виставок (плюс одна спільна). Вона сповідує радість краси засобами магічного імпресіонізму в царинах пейзажу, натюрморту, портрета. 

Цікаво, що шанувальники творчості Новосельської, придбавши один раз її твір, уже не можуть зупинитися: збирають колекцію саме з її картин (наприклад, одна поціновувачка почергово придбала вісім полотен).
Вікторія Новосельська — корінна киянка, але її картини не урбаністичні, це — ніжна природа в усіх її проявах. Точність рисунка сполучена з драматургією сюжетів і барв (можливо, відлунюють гени: мама була кресляркою, тато — режисером Театру «Райдуга»).
Колись Вікторія засмутила свою вчительку мови і літератури, бо та дуже хотіла, щоб її учениця вступила до Літературного інституту, оскільки добре писала твори і вірші.

Published in Вітальня
П'ятниця, 11 Квiтень 2014 03:00

Вечір неповторної поезії

До 80-річчя від дня народження Ліни Костенко у Київському академічному молодому театрі відбулася прем’єра вистави «Інкрустації» — за творами видатної української поетеси сучасності. Планувалося, що це буде разовий проект, але нова постановка сподобалася столичній публіці і вже чотири роки представлена в репертуарі театру. Кожен її показ — це немов міні-прем’єра, адже, за словами Л. Костенко, «поезія — це завжди неповторність». 

Ідея створити поетичну виставу за творами Ліни Костенко належить народній артистці України Лідії Вовкун. Це третє звернення артистки до поетичного слова Ліни Василівни (перше було у Чернівецькому музично-драматичному театрі, а друге вже в Молодому театрі, що мало назву «Моя любове, я перед тобою», присвячувалося 70-річчю від дня народження поетеси). «Інкрустації» — це друга спільна робота Л. Вовкун з режисером Оленою Шапаренко (перша «Емілі», присвячена американській поетесі Емілі Діксон, побачила світло рампи у 2008 році).

Published in Культура
П'ятниця, 11 Квiтень 2014 03:00

Стримані прогнози

Як прогнозують експерти Світового банку, 2014 року українська економіка впаде на 3%, інфляція підскочить до 15% переважно через підвищення тарифів на енергоносії. Як результат — втрата робочих місць, зниження рівня життя наших співгромадян. Покращення економічної ситуації експерти очікують на початку 2015 року. Але за умов, що Київ проведе цілу низку системних реформ, насамперед у газовому секторі, веденні бізнесу, у державних закупівлях. 

Відомо, що українська економіка не зростає вже протягом двох років. Після п’яти кварталів падіння, яке тривало з другої половини 2012-го, лише у четвертому кварталі минулого року ВВП продемонстрував зростання на 3%. Цьому сприяв гарний врожай та ефект низької бази порівняння з позаминулим роком. У підсумку в цілому за минулий рік ВВП залишився на нульовій позначці, майже так само, як і у 2012 році, коли зростання становило 0,3%.

Published in Економіка

Що б там не говорили очільники Міністерства внутрішніх справ на публіку, особливо іноземну, а дотримання прав людини в діяльності міліції ніколи не було пріоритетом. Тож не дивно, що цей фактор, а також тотальна корупція і очевидний брак професіоналізму призвів до того, що рівень довіри громадян до правоохоронців є нульовим. Змінити ситуацію можуть кардинальні реформи, рецепти яких пропонують не тільки ті, хто працює в цій системі, чи політики, а й експерти з неурядових організацій. 
Реформи під прицілом експертів
Нещодавно у МВС відбулося установче засідання Експертної ради з питань захисту прав людини в системі органів внутрішніх справ і реформування відомства. До її складу увійшли представники Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), Центру політико-правових реформ, Асоціації українських моніторів з дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (УМДПЛ), Харківського інституту соціальних досліджень, Центру громадянських свобод, а також заступник глави МВС Сергій Яровий і директор моніторингу організаційно-інспекторської роботи МВС Михайло Вербенський. Очолив раду відомий правозахисник, голова правління УГСПЛ Євген Захаров.

П'ятниця, 11 Квiтень 2014 03:00

Росія нав'язує порядок денний

Сполучені Штати готові дискутувати про перетворення України на федерацію тільки тоді, коли Київ виразить на це згоду.
Умови Росії спочатку озвучив у несподіваній телефонній розмові із Бараком Обамою Володимир Путін, а потім більш детально — під час чотиригодинної зустрічі у Парижі державному секретареві Джону Керрі міністр закордонних справ Сергій Лавров. 

Москва дуже хоче, щоб нова українська Конституція надала регіональній владі широку автономію в економічних, податкових, культурних, мовних, освітніх питаннях та право на встановлення безпосередніх економічних і культурних відносин із сусідніми країнами або регіонами.
Наміри зрозумілі: таким чином через східні області, де мешкає багато росіян, Кремль зможе постійно впливати на політику Києва, а передовсім — блокувати інтеграцію країни із Заходом. Тим більше що, на думку Москви, до нової Конституції має бути внесений запис про принцип постійної нейтральності України.

5 квітня 2014 року афганці обрали президента своєї країни. Поки що його ім’я не відоме, бо, враховуючи інфраструктурну специфіку Афганістану, де переважно гірський рельєф місцевості, тривала громадянська війна й відсутність інвестицій, дефіцит надійних засобів комунікації, необхідно до двох тижнів на підбиття підсумків голосування. 

Крім того, свою копійчину у технічні складності підрахунку бюлетенів внесли таліби. Їхні бойовики знищили відразу після голосування декілька виборчих дільниць з усією документацією, що ставить під сумнів легітимність цих виборів.
Але попри суттєві проблеми з організацією голосування та діяльністю міжнародних спостерігачів (на фініші виборчої кампанії у декількох провінціях Афганістану були вбиті німецькі журналісти) країни НАТО покладають на вибори великі очікування. Народне волевиявлення має закріпити нову демократичну легітимність за афганською владою.

Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».