№ 8 (24055)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

ФАКТ

У Токіо покажуть фільм, знятий японцями на Рівненщині, повідомляє gazeta.ua. Його сюжет безпосередньо пов’язаний з українським дивом природи — Тунелем Кохання. Стрічка вийде на екрани японських кінотеатрів 21 лютого, повідомив активіст спільноти українців в Японії «Краяни» Павло Котенко, пише Укрінформ.
Романтичну драму «Клевань, Тунель Кохання» зняв торік японський кінорежисер Акійоші Імазакі. Прем’єра фільму відбулася на Ханойському міжнародному кінофестивалі.
Тунель Кохання — пам’ятка природи місцевого значення, розташована біля селища Клевань Рівненської області. Це — зелений прохід у лісовому масиві, утворений заростями дерев, кущів, які сплелися між собою та утворили дивовижний щільний тунель точної арочної форми, який став місцем паломництва туристів і закоханих.

Published in Розмаїття

У Києві відкриють кінотеатр для показу лише українських фільмів. Його презентують у кінці лютого на базі кінотеатру імені Чапаєва. У березні тут почнеться прокат-марафон нового українського кіно, повідомляє unn.ua з посиланням на Національну спілку кінематографістів України.
Репертуар кінотеатру буде побудовано таким чином, щоб кожен фільм демонструвався як на ранкових, так і на вечірніх сеансах. Досі у ньому показували артхаусне кіно, а також класику вітчизняного та світового кінематографа. Заклад має один зал на 100 місць. Кінотеатру повернуть історичну назву «Ліра», якої його було позбавлено 1937 року.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 20 Лютий 2015 17:18

Знімуть сатиричний альманах

ЗНАЙ НАШИХ

Українські кінематографісти мають намір зняти сатиричний кіноальманах «Йод», повідомляє gazeta.ua. Проект є збіркою сатиричних короткометражок, хронометраж яких буде від 30 секунд до 3 хвилин. Планується зняти художні, документальні та анімаційні роботи, присвячені особливостям українського буття.
«Для цього проекту не потрібні державні гроші, плануємо знімати на фотоапарати й мобільні телефони, монтуватимемо у власних домашніх студіях на комп’ютері. Використовуючи тільки доступні нам та друзям-кінематографістам ресурси, змусимо можновладців навік забути про власну жадібність, дурість і нахабство. Будь-які прояви переліченого сатиричною луною відгукнуться в короткометражках нашого альманаху», — зазначає Дмитро Томашпольський, один з ініціаторів створення «Йоду».

Published in Розмаїття

Про­від­ні бі­ат­ло­ніс­ти пла­не­ти ни­ні го­тую­ть­ся до ви­рі­шаль­них стар­тів се­зо­ну — 5 бе­рез­ня у фін­сько­му Кон­тіо­лах­ті роз­поч­неть­ся чем­піо­нат сві­ту. Остан­нім пе­ред сві­то­вою пер­шіс­тю ета­пом Куб­ка пла­не­ти став нор­везь­кий — у Хол­мен­кол­ле­ні на око­ли­ці Ос­ло. Ук­ра­їн­ські пред­став­ни­ки про­ве­ли йо­го на ви­со­ко­му рів­ні, але не обій­шло­ся і без втрат, яких мож­на бу­ло б уник­ну­ти.

Дуже нерівним вийшов восьмий етап для лідера чоловічої команди Сергія Семенова. Розпочалося все якнайкраще — вдруге у сезоні українець увійшов до трійки найкращих, і знову це зробив в улюбленій індивідуальній гонці. На дистанції 20 км Семенов пропустив уперед лише лідера загального заліку Кубка світу француза Мартена Фуркада і росіянина Євгена Гаранічева. Усі троє призерів стріляли влучно, закривши по 20 мішеней.

П'ятниця, 20 Лютий 2015 17:13

Нічия з фаворитом

До пер­шо­го мат­чу 1/8 фі­на­лу Лі­ги чем­піо­нів із до­нець­ким «Шах­та­рем» мюн­хен­ська «Ба­ва­рія» під­хо­ди­ла в ро­лі без­за­пе­реч­но­го фа­во­ри­та. Та й уза­га­лі, ні­мець­ка коман­да вва­жає­ть­ся од­ним із пре­тен­ден­тів на пе­ре­мо­гу в ни­ніш­ньо­му ро­зі­гра­ші. Цьо­го ні­хто і не при­хо­вує. Не при­хо­ву­вав си­ли «чер­во­них» і го­лов­ний тре­нер до­неч­чан Мір­ча Лу­че­ску, який на­пе­ре­до­дні гри у Льво­ві був ла­ко­ніч­ним: «Зви­чай­но, Ба­ва­рія — фа­во­рит».

Для «гірників» це був перший офіційний матч від 10 грудня 2014 року. А це два місяці і тиждень. За цей час підопічні Луческу провели збори в Бразилії та Іспанії. Тепер же їм доводилося повертатися додому досить рано, як для вітчизняного футболу, та пригадувати прохолодну українську погоду. Відпочивали більш ніж місяць і підопічні Хосепа Гвардіоли. З єдиним нюансом: вони вже встигли провести чотири офіційні поєдинки, в одному з яких отримали серйозного ляпаса від «Вольфсбурга». Розгромна поразка (1:4) боляче вдарила по самолюбству мюнхенців. Для них це був перший програш у нинішньому чемпіонаті Німеччини. І після цього був розгром «Гамбурга» з рахунком 8:0.

Published in Футбол

Шведські дослідники з Університету Лунда після проведення низки складних досліджень дійшли висновку, що розвинений головний мозок людини є заслугою прадавніх вірусів, які передаються у спадок, повідомляє megamedportal.ru.
Раніше вченими було доведено, що приблизно п’ять відсотків нашого ланцюжка ДНК — це так звані ендогенні ретровіруси. Дуже довго в наукових колах їх розглядали тільки як сміття та побічний ефект еволюційного розвитку людини і не надавали їм жодного значення. Однак тепер науковій групі на чолі з Йоханом Якобсоном удалося довести, що ці віруси відіграють чи не головну роль в основних функціях головного мозку — вони відповідають за регуляцію більшості генів.

Рак підшлункової залози, як відомо, — одна з найбільш смертоносних форм хвороби з виживанням усього 6% за п’ятирічний період. Традиційні методи лікування можуть виявитися неефективними для пухлин підшлункової залози, проте дослідники розробили новий пристрій, який забезпечує доставку ліків безпосередньо до джерела раку, що потенційно збільшує тривалість життя пацієнтів.
Рак підшлункової залози важко піддається лікуванню. Багато пацієнтів не мають яких-небудь попереджувальних симптомів захворювання, поки пухлина не досягає великих розмірів. Крім того, у більшості випадків пухлини підшлункової залози агресивні і швидко поширюються. При введенні лікарські засоби не можуть ефективно проникати у пухлину через щільну навколишню тканину і відсутність кровоносних судин.

П'ятниця, 20 Лютий 2015 17:03

Виходимо на стежку війни з ГРВІ

За ін­фор­ма­цією МОЗ Ук­раї­ни, до до­сяг­нен­ня епі­де­міч­но­го по­ро­гу по ГРВІ нам за­ли­ши­лось яки­хось 55%. Прос­ті­ше ска­за­ти, як­що по­рів­ню­ва­ти ни­ніш­ній рі­вень за­хво­рю­ва­но­сті по Ук­раї­ні, то ми від­ста­ємо від по­каз­ни­ків ми­ну­ло­го ро­ку на 6%. По­га­но це чи доб­ре, важ­ко ска­за­ти, втім, од­но­знач­но мож­на ствер­джу­ва­ти, що всім хво­рим слід вжи­ти кон­крет­них за­хо­дів із лік­ві­да­ції са­мо­го за­хво­рю­ван­ня та запобігання мож­ли­вим йо­го на­слід­кам.
Ба­га­тьом із нас по­до­ба­ють­ся, зви­чай­но ж, ме­то­ди, не по­в’яза­ні зі склад­ни­ми про­це­ду­ра­ми про­фі­лак­ти­ки та лі­ку­ван­ня. І ми ви­рі­ши­ли пі­ти на­зу­стріч та­ким лю­дям, за­про­сив­ши на роз­мо­ву фа­хів­ця в га­лу­зі фар­ма­цев­ти­ки. По­ра­ди дає кан­ди­дат фар­ма­цев­тич­них на­ук, до­цент Іри­на Бі­рюк.

Якщо впровадження писемності прийнято пов’язувати з іменами слов’янських просвітителів Кирила та Мефодія, то вже її активне поширення — із прийняттям християнства в 988 році. Причому цікаво, що Кирилові й Мефодію, які переклали на церковно-слов’янську мову основні релігійні тексти, присвячено дуже багато насамперед закордонних марок і конвертів (Болгарія, Греція, Чехія, Словаччина, держави колишньої Югославії, Австрія, Канада, Ватикан).
Натомість на наших теренах досить-таки широко й гучно відзначалося якраз тисячоліття хрещення Руси-України. Зокрема, два конверти з оригінальними марками випустила Пошта СРСР. А в Мюнхені відбулася навіть окрема філателістична виставка, присвячена цьому ювілеєві (штемпель датовано 24.08.1988).

Через усілякі буремні перипетії сьогодення якось трохи випала з поля зору знаменна дата — 1200-річчя від дня народження Мефодія Солунського, славнозвісного нашого просвітителя, місіонера (а під кінець його життя — архієпископа), творця слов’янської абетки. До того ж, нагадаємо, саме нині* численні прихожани Української греко-католицької церкви офіційно відзначають День рівноапостольних братів Кирила та Мефодія.
З цієї нагоди пропонуємо вам ознайомитися з тематичною статтею академіка Любомира Пирога — про історію зародження давньоруської грамоти і друкарства.
* * *
Але спочатку — коротеньке редакційне дос’є на щедро увіяного легендами й порохом часу ювіляра.

Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».