Спорт
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Лютий 2020 19:21

Чому в Україну приїжджали Льюіс, Холіфілд і Баффер

Rate this item
(1 Vote)

8 лютого чемпіон світу WBA у флайвейті Артем Далакян проведе свій черговий захист титулу в Києві. Артем — наш єдиний чинний чемпіон світу з професійного боксу, який свої чемпіонські бої проводить в Україні.

Організацією шоу за участю Далакяна займаються його промоутери з компанії Union Boxing Promotion (UBP). Майбутнє шоу буде 86-м в історії компанії. Ми вирішили відстежити рух UBP із витоків і розібратися, чому зараз тільки ця компанія проводить в Україні шоу, на кону яких — звання чемпіона світу.
Union Boxing Promotion (UBP) заснували в Донецьку в листопаді 2002 року Юрій Рубан, який став президентом компанії, Геннадій Узбек (почесний президент) і Дмитро Єлісєєв (генеральний менеджер). Але організовувати боксерські вечори хлопці почали за кілька років до цього.

Першим шоу стала організація боїв Олексію Трофимову й Ігорю Сердюку в Донецьку 3 червня 2000 року. Амбітні засновники відразу ж поставили собі за мету зробити компанію однією з провідних в Європі.
Далі турніри в Донецьку почали проводити регулярно. В 2004 році Міжнародна боксерська федерація (IBF) на своїй щорічній конвенції нагородила українську компанію спеціальним призом за найактивнішу промоутерську діяльність, Юрій Рубан два роки поспіль визнавався кращим європейським промоутером за версією IBF, а В’ячеслав Сенченко перемагав у номінації «боксер року» (в 2005 році).
Спочатку UBP традиційно організовувала боксерські шоу в Донецькому палаці спорту «Дружба» (до реконструкції 2010 року вміщував 3500 глядачів, після реконструкції — 4130 місць) і поступово формувала інтерес до професійного боксу у місцевої аудиторії.
Паралельно компанія налагоджувала тісний контакт з Європейським боксерським союзом (EBU), Всесвітньою боксерською радою (WBC), Всесвітньою боксерською асоціацією (WBA) і Всесвітньою боксерською організацією (WBO), які охоче санкціонували титульні бої боксерів компанії (першим титульний бій у Донецьку провів Олексій Трофимов у червні 2002 року).
Боксери UBP піднімалися в рейтингах і з керівництвом компанії неодноразово нагороджувалися світовими боксерськими організаціями. Кращим молодим боксером-2007 за версією WBC визнали Стаса Каштанова, найкращим промоутером у номінації WBC-Youth став Юрій Рубан.
10 квітня 2009 року в Палаці спорту «Дружба» В’ячеслав Сенченко переміг чинного чемпіона світу WBA Юрія Нужненка і у UBP з’явився перший чемпіонський титул за однією з найпрестижніших світових боксерських асоціацій.
Сенченко перебуватиме на боксерському Олімпі більше трьох років, проведе за цей час три успішних захисти титулу і поступиться в драматичному поєдинку на «Донбас Арені» Полу Маліньяджі.
Серед почесних гостей на цьому шоу буде легенда світового боксу Евандер Холіфілд і це його перший приїзд в Україну. На шоу продали 17257 квитків і це — рекордний показник в історії компанії.
П’ятирічний контракт із «Донбас Ареною» на проведення п’яти боксерських шоу UBP підписала в 2011 році. До 2014-го компанія встигла провести три шоу. На них працює знаменитий ринг-анонсер Майкл Баффер (у 2018 році Юрій Рубан запросить Баффера до Києва на перший захист чемпіонського титулу Артема Далакяна). І це — ноу-хау для нашої країни.
У 2013-му на 14-й турнір серії Pro Boxing Show прилітає Леннокс Льюїс. Артем Далакян у рамках цього шоу проводить свій перший успішний захист титулу WBA International. Останнє шоу в Донецьку компанія організовує 24 січня 2014 року в Палаці спорту «Дружба».
Після трагічних подій навесні і влітку 2014 року UBP не згортає своєї діяльності. Провідні боксери компанії В’ячеслав Сенченко, Олег Юхимович і Артем Далакян виступають у Броварах у рамках шоу від К2, а вже з наступного року UBP самостійно організовує боксерські вечори в Києві. Спочатку в AKKO International, потім — у Stereo Plaza, а з 2016-го — в КВЦ «Парковий».
За цей час двічі (17 червня 2018 року і 15 червня 2019-го) компанія організувала Артему Далакяну захист чемпіонського титулу на відкритому вертолітному майданчику «Паркового» і це нове креативне рішення оцінили фани і експерти боксу.
Хтось звинувачував UBP у тому, що компанія вирощує домашніх чемпіонів. Артем Далакян дійсно всі свої захисти титулів провів у Києві. Але в даному випадку це потрібно вважати скоріше перевагою Union Boxing Promotion. Хіба погано, що на нашому відверто не самому платоспроможному ринку компанія вишукує можливість і проводить шоу?
Не варто забувати, що чемпіоном світу WBA у флайвейті Далакян став 24 лютого 2018 року в американському Інглвуді. Тобто як тільки у UBP з’явилася можливість організувати Артему чемпіонський бій за океаном, Юрій Рубан нею скористався.
Нещодавно він зізнався, що Далакян готовий брати участь у третьому сезоні Всесвітньої боксерської суперсерії, якщо організатори домовляться, щоб у турнірі також виступали чемпіони за іншими версіями у ваговій категорії Артема.
Не менш пам’ятним виїзним поєдинком боксерів UBP став бій В’ячеслава Сенченка в Манчестері проти легендарного британця Ріккі Хаттона 24 листопада 2012 року. У попередньому поєдинку українець поступився Полу Маліньяджі.
Ріккі Хаттон вирішив повернутися на ринг і в його компанії Hatton Promotion порахували, що кращого суперника, ніж 35-річний екс-чемпіон світу Сенченко, для цього бою не знайти. І... прорахувалися — на очах 18 тисяч глядачів Слава нокаутував Ріккі, після чого британець остаточно завершив свою славну боксерську кар’єру.
Останнім часом стратегія розвитку компанії змінилася. UBP зробила ставку на Артема Далакяна і розлучилася з кількома боксерами, які перебували у них на контракті.
«Стратегія змінилася з кількох причин. Хтось із хлопців не виправдав наших сподівань — ми розраховували, що вони будуть швидше прогресувати. Були й суто економічні причини. Зараз ми вже не маємо можливості інвестувати в розвиток компанії такі кошти, які інвестували до 2014 року. І це теж накладає свій відбиток на діяльність UBP», — пояснює Юрій Рубан.
«Майбутнє 8 лютого шоу — вже за рахунком 86-е для нашої компанії. За цей час ми організували 470 боїв, з них 137 — титульних. Тобто 137 разів у рамках шоу Union Boxing Promotion звучав гімн України, піднімався прапор нашої країни.
Нагадаю, що в титульних боях зазвичай беруть участь боксери, які входять у топ-15 рейтингів світових боксерських організацій. Ми м’яко виводили наших хлопців на титульні бої. Не кидали під танки. Вони проводили рейтингові поєдинки, набиралися досвіду, піднімалися в рейтингах і тоді ми вже організовували бої за титули.
Окрема віха для нашої компанії — організація в 2011 році ювілейної 90-ї конвенції WBA в Донецьку. Президент Жильберто Мендоса назвав її однією з найкращих в історії. Серед почесних гостей конвенції був Роберто Дюран, визнаний кращим боксером легкої ваги в ХХ столітті.
Нам є що згадати, але ми не живемо минулим. Зараз перед компанією стоять нові виклики, до яких ми готові», — резюмує генеральний менеджер UBP Дмитро Єлісєєв.

Михайло ГРИЦАК,
Украінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».