№ 31 (24130)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Люди, чий вік перевалив за 40 років, мають працювати не більше 30 годин на тиждень, принаймні, так вважають співробітники австралійського Університету Мельбурна та японського Університету Кейо.
Австралійськими і японськими науковцями було проведено тестування серед 3000 чоловіків і 3500 жінок різного віку з метою з’ясувати, яким чином мозок добровольців засвоює інформацію по завершенні робочого тижня.
У результаті виявилося, що рівень когнітивних здібностей співробітників після 40 років, які зайняті на виробництві понад 30 годин на тиждень, у багато разів нижчий, ніж у людей із коротким робочим тижнем.

П'ятниця, 05 Серпень 2016 13:59

Омолодження стає реальним

Експертам удалося виявити в людському організмі гени, що відповідають за його омолодження. У самооновленні клітин бере участь транскрипційний фактор Nanog. З цієї причини науковці роблять висновок, що раціонально буде використовувати Nanog для повернення колишньої молодості людині.
Еліксир молодості міститься, скоріше за все, у зародковому гені стовбурових клітин, який називається Nanog. У ході експериментів в університеті у Буффало ген показав можливість активізації до дії дрімаючих клітинних процесів, які є ключем до запобігання закупорки артерій, ламкості кісток та інших ознак старіння.
Результати експерименту були опубліковані в журналі стовбурових клітин. У статті розповідається про обнадійливі результати в боротьбі з передчасним старінням організму через таке захворювання, як ХатчінсонаГілфорда, що є синдромом прогерії, тобто передчасного старіння.

П'ятниця, 05 Серпень 2016 13:55

Як боротися з ожирінням?

Як­що ж для вас ста­ла проб­ле­мою знач­на за­йва ва­га, як­що че­рез це ви по­га­но по­чу­ва­єтесь і за­ро­би­ли проб­ле­ми зі здо­ров’­ям — зна­чить, час по­чи­на­ти пра­цю­ва­ти над со­бою. Як же бо­ро­ти­ся з ожи­рін­ням у до­маш­ніх умо­вах? З цим за­пи­тан­ням ми звер­ну­ли­ся до фа­хів­ця — лі­ка­ря-діє­то­ло­га Мар’­яни Мур­дій.

— Для початку нагадаємо, як з’ясувати, що ваш організм потребує захисту від ожиріння. На всяк випадок наведемо головний показник, який визначає, що вам час боротися з ожирінням, — індекс маси тіла (ІМТ). Це — результат ділення маси тіла у кілограмах на зріст людини у метрах, узятий у квадраті. Отриманий індекс у нормі варіює від 18 до 25.
Якщо він перебуває в діапазоні від 25 до 30 — це вже показник надлишкової маси тіла, яка загрожує обернутися ожирінням, якщо з нею не боротися. ІМТ вище 30 — свідчить про ожиріння.

П'ятниця, 05 Серпень 2016 13:44

Україна щомиті у моєму серці

На­ша гос­тя — Ан­на Баг­ря­на, ук­ра­їн­ська по­ете­са, про­за­їк, дра­ма­тург, пе­ре­кла­дач. Пе­ре­кла­дає з поль­ської, бол­гар­ської, ма­ке­дон­ської та ро­сій­ської мов. Дру­жи­на бол­гар­сько­го по­ета, дра­ма­тур­га, пе­ре­кла­да­ча, бар­да Ди­мит­ра Хрис­то­ва.

Працювала редактором телекомпанії «ЮАна», автором та ведучою телепередачі «Гармонія душі», старшим редактором Всесвітньої служби радіомовлення України, референтом з питань українознавства КУН, головним спеціалістом Національної спілки письменників України з роботи з молодими авторами, головним редактором часопису «Гранословіє».
Нині мешкає і працює в Болгарії. Її основа така: «Де б я не їздила, де б не мешкала, завжди і для всіх залишаюся насамперед українкою. А вже потім — письменницею, перекладачкою, жінкою, матір’ю... Вважаю своїм обов’язком гідно представляти свою країну у світі. Хочеться вірити, що мені це вдається.

Published in Вітальня

9 СЕРПНЯ — 130 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОЛЕКСАНДРА ТИСОВСЬКОГО (1886—1968) — ВЧЕНОГО, ПЕДАГОГА, ОСНОВОПОЛОЖНИКА Й ОРГАНІЗАТОРА «ПЛАСТУ»

Олександр Тисовський народився 9 серпня 1886 року в Бикові (тепер — Мостиський район, на Львівщині). Освіту здобув у Львові: початкову — в приватній 4класній народній школі професора Вайгеля у 1892–1895 роках, середню — у II німецькій гімназії (1895–1898) та академічній гімназії (1898–1904), яку закінчив з відзнакою.
У 1904–1909 роках Олександр Тисовський навчався на філософському факультеті Львівського університету, де вивчав природознавство, математику і фізику. Спеціалізувався в зоології під проводом професора Йосипа НусбавмаГіляровича, під керівництвом якого він захистив докторську дисертацію в 1909 році.

Published in Пам'ять
П'ятниця, 05 Серпень 2016 13:35

Попіл Хіросіми стукає в наші серця

6 СЕРП­НЯ — ВСЕ­СВІТ­НІЙ ДЕНЬ БО­РОТЬ­БИ ЗА ЗА­БО­РО­НУ ЯДЕР­НОЇ ЗБРОЇ

День атом­но­го бом­бар­ду­ван­ня — 6 серп­ня 1945 ро­ку — зав­жди ви­кли­кав у ме­не від­чут­тя роз­губ­ле­но­сті й осо­бис­тої про­ви­ни за страш­ну за­ги­бель мир­них лю­дей у да­ле­кій Япо­нії. Фо­то зруй­но­ва­ної вщент Хі­ро­сі­ми, об­го­рі­лих лю­дей та ті­ла за­гиб­лих, які дав­но зна­ні в усьо­му сві­ті, зна­йо­мі з ди­тин­ства.

Усі вони вражають безпрецедентною й безглуздою жорстокістю варварів ХХ сторіччя, але особливо закарбувалася в душі одна світлина — стіна зруйнованого будинку, на якій відбилися контури людини, що перейшла на тінь, випарувалася. Не приведи, Боже, щоб така доля спіткала все людство!
Понад 60 років це здавалося неймовірним.

Published in Пам'ять

Прапор України на відкритті Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро нестиме олімпійський чемпіон Сіднея, найстарший спортсмен української збірної Микола Мільчев. Про це повідомив Національний олімпійський комітет України.
В НОК зауважили, що таке рішення ухвалили самі олімпійці під час загальнокомандних зборів в Олімпійському селищі Ріо-де-Жанейро.
«В цьому році виповнюються 30 років моїх виступів у збірній команді. Для мене це четверті Олімпійські ігри. Я завжди мріяв бути прапороносцем нашої олімпійської команди. Сьогодні моя мрія здійснилася. Спортсмени доручили мені високу честь виконати цю місію. Впевнений, що я з гордістю і відповідальністю нестиму прапор України до олімпійських перемог у Ріо-де-Жанейро», — сказав 48-річний Мільчев.

П'ятниця, 05 Серпень 2016 13:24

У гірників з'явився свій «Тун»

Донецький «Шахтар» після матчів третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів зі швейцарським клубом «Янг Бойз» має відчути неприємне дежавю сезону 2009/2010. Тоді гірники ще за керівництва Мірчі Луческу були вибиті з кваліфікації Ліги чемпіонів скромною румунською «Тімішоарою». Цього разу на шляху гірників став швейцарський віцечемпіон. Міцний середнячок не пустив «Шахтар» ушосте поспіль зіграти на груповому етапі найпрестижнішого клубного турніру Європи.
Спадає на думку і ще одна асоціація — рівно 11 років тому (з точністю до дат!) київські динамівці в статусі фаворита програли іншій скромній швейцарській команді — «Тун». 3 серпня 2005 року «Тун» переміг динамівців 1:0 саме на «Стад де Свісс» у Берні, де цього разу програв і «Шахтар». Зачакловане якесь місце для українських грандів...

Published in Футбол

Російські спортсмени 4 серпня підняли прапор своєї країни в Олімпійському селищі Ріо-де-Жанейро. Це сталося на тлі послаблення позиції Міжнародного олімпійського комітету щодо заборони на участь в Олімпіаді спортсменів, підозрюваних у застосуванні допінгу.
Олімпійський комітет Росії прогнозує, що близько 280 з 387 російських спортсменів зможуть конкурувати на Іграх. Це сталося після того, як Міжнародний олімпійський комітет розіслав «нові настанови» щодо реалізації санкцій, оголошених після встановлення факту широко підтримуваної державою програми застосування допінгу в Росії.
Всесвітня федерація вітрильного спорту після оприлюднення нових інструкцій МОК повідомила про скасування заборони на участь у змаганнях у класі «470» Павла Созикіна.

П'ятниця, 05 Серпень 2016 13:04

«Шахтар» і «Динамо» знову перші

Ли­ше два ту­ри на­ціо­наль­но­го фут­боль­но­го чем­піо­на­ту зна­до­би­ло­ся йо­го фа­во­ри­там, щоб на мі­ні­маль­ну від­стань ві­ді­рва­ти­ся від реш­ти кон­ку­рен­тів. Із 12 ко­манд прем’­єр-лі­ги ли­ше гран­ди віт­чиз­ня­но­го фут­бо­лу — до­нець­кий «Шах­тар» і ки­їв­ське «Ди­на­мо» здо­бу­ли по дві пе­ре­мо­ги на стар­ті зма­ган­ня.

У поєдинку «Чорноморець» — «Шахтар» зміни у кадрових рішеннях тренерів були продиктовані різними мотивами. Наставник одеситів Олександр Бабич змушений був реагувати на бліду гру у Полтаві (поразку 0:1 від «Ворскли» в першому турі), натомість керманич гірників Паулу Фонсека вирішив удатися до ротації після матчу кваліфікації Ліги чемпіонів проти «Янг Бойз».

Published in Футбол
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».