Вересень
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

24 вересня в Батумі розпочалася 43-я шахова Олімпіада. У ній візьмуть участь 189 чоловічих команд і 151 — жіноча. Як завжди, гратимуть й українські збірні. Наші дівчата за стартовим рейтингом є другими. Безумовно, це дає підстави українським уболівальникам сподіватися на високі місця.

Перед стартом кореспондент Укрінформу зустрівся з головним тренером збірної міжнародним гросмейстером, харків’янином Михайлом Бродським.
— Михайле, Ви вже сім років на посаді головного тренера жіночої збірної України. За цей час здобули звання чемпіонів світу та Європи, тричі ставали призерами шахової Олімпіади.

П'ятниця, 28 Вересень 2018 10:37

Лука Модрич: війна, талант, родина

Представляємо кращого футболіста світу. Усе головне, що потрібно знати про нового короля футболу, у підбірці Укрінформу.

Дитинство і війна
Модрич народився у вересні 1985 року в родині авіаційного механіка Стіпе і його дружини Радойки. Ріс майбутній півзахисник збірної Хорватії в крихітному селі Затон Обровачкі, населення якої ледь перевищує 100 осіб.

Published in Футбол

Нові дослідження показали, що голодування запускає молекулу, яка здатна уповільнити старіння наших артерій. Це з’єднання може допомогти запобігти хронічним захворюванням, пов’язаним із віком, таким як рак, серцевосудинні захворювання і хвороба Альцгеймера, тобто воно може утримувати нашу судинну систему пружною і молодою.
Не так давно дослідники змогли повернути назад такі ознаки старіння, як випадання волосся і зморшки у мишей, і, можливо, що більш вражаюче, іншій групі дослідників удалося омолодити старіючі клітини людини.

П'ятниця, 28 Вересень 2018 10:34

Сіль завжди важлива для організму

Сіль має вирішальне значення для роботи нервів і м’язів, оскільки вона контролює обіг води в організмі. Між тим експерти кажуть, що нестача солі шкідлива, як і надлишок її вживання.

Якщо організм отримує мало натрію, може з’явитися нудота, блювота і м’язові судоми. Високий рівень солі, наприклад в оброблених продуктах, може бути шкідливим для здоров’я. Він може викликати підвищений кров’яний тиск і підвищити ризик смертельних серцевих захворювань.

Дари природи, схоже, створені для того, щоб допомагати людині навіть у тій ситуації, коли не завжди допомагають ліки.
Учені намагаються виявити цілющі властивості рослин і плодів і знаходять їх. Одне з останніх досліджень, проведених норвезькими вченими, було присвячено ківі. Виявляється, цей плід має унікальні властивості, що можуть позбавити від такого стану, як високий тиск, а якщо його немає, то запобігти гіпертонії.

П'ятниця, 28 Вересень 2018 10:28

Як уберегтися від слабоусмтва?

Усі бояться стати жертвою деменції — пригадайте, як ми засмучуємося, коли не можемо щось згадати або знайти річ, яка щойно була в нас у руках?
Що ж таке недоумство і як запобігти йому? Про це ми розпитали фахівця — невропатолога Григорія СІРЕНКА.

— Слабоумство — це дисфункція інтелекту, його ураження, внаслідок якого відбувається зниження здатності осягати зв’язки між навколишніми реаліями, явищами та подіями. При слабоумстві погіршуються пізнавальні процеси і спостерігається збіднення емоційних реакцій і рис характеру, нерідко до повного їх зникнення.

П'ятниця, 28 Вересень 2018 10:27

Поет-пісняр і не тільки

2 ЖОВТНЯ — 75 РОКIВ ВIД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ БОГДАНА МИХАЙЛОВИЧА СТЕЛЬМАХА (1943), УКРАЇНСЬКОГО ДРАМАТУРГА, ПОЕТА, ПЕРЕКЛАДАЧА

Львівщина... Осяяна світлом геніїв, не оминула талантом і малого хлопчика, що народився у селі Туркотин Золочівського району в другий день жовтня важкого і надривного 1943 року. Леліяна, вимріяна дитина й ім’я отримала відповідне — Богом даний — Богдан Стельмах, син Михайла.

Минали роки і хлопчик став — поетом, драматургом, перекладачем й автором численних українських пісень. Він закінчив Львівський університет (механіко-математичний та філологічний факультети) і Українську академію друкарства.

Published in Особистість

2 ЖОВТНЯ — 80 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОЛЕКСАНДРА ФЕДОРОВИЧА ВОЗІАНОВА (1938–2018), УКРАЇНСЬКОГО ВЧЕНОГО-МЕДИКА

Олександр Возіанов народився у 1938 році в Мелітополі. Його батьки були фахівцями сільського господарства — зоотехніками. Батько, на жаль, помер ще до війни, у 1940 році.
Мати, слава Богу, прожила довге життя — і під час війни, і після неї до самої пенсії вона працювала зоотехніком у колгоспах, радгоспах. Через це родина Возіанових до самого вступу Олександра до Київського медичного інституту завжди мешкала у селі.

Published in Особистість
П'ятниця, 28 Вересень 2018 10:19

Розлучник, що рятує світ

Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра 41-й театральний сезон відкрив виставою «Розлучник» за мотивами однойменної п’єси румунського драматурга Іона Сапдару в постановці заслуженого діяча мистецтв України Олексія Лісовця.

За 30 років роботи в Театрі драми і комедії Олексій Лісовець поставив багато вистав, серед яких — «Ромео і Джульєтта», «Рогоносець», «Жіночі ігри», «Сільвія», «Корсиканка», «Дикун», «Мотузка»...
Цього разу митця зацікавила творчість актора, режисера та драматурга Іона Сапдару, який народився у Придністров’ї, а нині працює у Національному театрі імені Василе Александрі (м. Яси, Румунія).

Published in Культура
П'ятниця, 28 Вересень 2018 10:16

Зоряний час Василя Неволова

Василь Неволов — голова правління Київської міської організації Товариства «Знання» України, видатний українець, митець, письменник, театральний педагог, заслужений діяч мистецтв України.
Нещодавно у Зоряній залі Київського планетарію відбувся творчий літературномистецький вечір із нагоди його ювілею. Водночас Василь Неволов презентував свою нову книгу, що вийшла у видавництві «Знання України», «Творчі мандри. Перезавантаження».
З ювіляром за кавою ми розмовляли й мандрували, гортаючи сторінки життєвого шляху Василя Васильовича. А йому є що згадати.

Published in Культура
Сторiнка 1 iз 12

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».