№ 18 (24221)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Головний тренер жіночої збірної України з шахів Михайло Бродський наприкінці квітня відзначив свій 50-річний ювілей. З чим Укрінформ його й привітав. І цікавився, безперечно ж, насамперед питаннями, що стосуються нинішнього стану справ в українських шахах.

В останньому турі проти Гапоненко зіграли кілька факторів

П'ятниця, 17 Травень 2019 19:03

Алергічний риніт: що робити?

Алергічний риніт (АР) — один із найбільш часто розповсюджених видів респіраторних алергій у світі. Висока поширеність (майже 30% дорослої популяції) визначає значні щорічні витрати вітчизняної охорони здоров’я на діагностику і лікування цього захворювання.
Стандартна базова терапія недуги включає комбінацію пероральних антигістамінних препаратів (АГП) і інтраназальних кортикостероїдів (ІКС).
Але існують кілька запитань, дуже важливих при виборі успішної стратегії лікування: наскільки доцільно одночасне використання АГП і ІКС? Чи ефективною є монотерапія АГП? У яких випадках можна уникнути призначення засобів додаткової терапії? Про це ми розпитали фахівця — лікаря-алерголога Галину Семенівну ХРИСТИЧ.

П'ятниця, 17 Травень 2019 19:01

Учений, політик, патріот

20 ТРАВНЯ — 140 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ БОРИСА МИКОЛАЙОВИЧА МАРТОСА (1879–1977), ДЕРЖАВНОГО, ГРОМАДСЬКОГО, ПОЛІТИЧНОГО ДІЯЧА, ВЧЕНОГО, ЕКОНОМІСТА

Народився Борис Мартос у містечку Градизьк (тепер селище міського типу Глобинського району Полтавської області). Походив із давнього козацького роду.

По закінченні гімназії у Лубнах продовжив навчання на математичному факультеті Харківського університету, де вступив до Української студентської громади і став членом Революційної української партії.

Published in Особистість
П'ятниця, 17 Травень 2019 18:57

Фундатор української державності

22 ТРАВНЯ — 140 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ СИМОНА ВАСИЛЬОВИЧА ПЕТЛЮРИ (1879—1926), ГОЛОВИ ДИРЕКТОРІЇ УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ, ДЕРЖАВНОГО, ВІЙСЬКОВОГО ТА ПОЛІТИЧНОГО ДІЯЧА, ЖУРНАЛІСТА, ЛІТЕРАТУРНОГО І ТЕАТРАЛЬНОГО КРИТИКА

Народився Симон Петлюра у передмісті Полтави. Був третім сином у родині, мав трьох братів, п’ятьох сестер, ще троє померли в дитинстві.
Батько — Василь Павлович Петлюра, міщанин, маючи три екіпажі та двох найманих робітників, займався візницькою справою. Мати — Ольга Олексіївна, з давнього полтавського роду Марченків, що мешкали поблизу полтавського Хрестовоздвиженського монастиря.
Її батько, овдовівши, постригся в ченці, взявши ім’я Аркадій. Він став одним із співзасновників Київського Іонівського скиту, помер у сані ієромонаха. Усі діти в сім’ї виховувались в українській релігійній духовно-побутовій атмосфері.

Published in Особистість

НА МІЖ­НА­РОД­НИЙ ТЕ­АТ­РАЛЬ­НИЙ ФЕС­ТИ­ВАЛЬ У ХЕРСОН ПРИ­ЇДУТЬ ІЗ ВИ­СТА­ВА­МИ 32 ТЕ­АТ­РИ З 12 КРА­ЇН

Туристичний сезон на Херсонщині відкриють 17 травня. І цього ж дня стартує Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії». Він проходитиме у Херсоні з 17-го по 25 травня і стане цьогоріч не просто святом для театралів, а великим мультикультурним проектом.

Проходитимуть фестивальні заходи не тільки в театрах, а й на різних майданчиках — це і сцена на природі «Чумацька криниця», і Бібліотека Гончара, і «Урбан-сад» (культурний центр, що розмістився у колишньому заводському цеху), і навіть церква.

Published in Культура
П'ятниця, 17 Травень 2019 18:48

На екрані – пророцтва Миколи Гоголя

На Кіностудії «Золотий Фенікс» завершили роботу над фільмом «Провидець», присвяченим видатному письменнику Миколі Гоголю. Стрічку створено у творчому тандемі Ольги Тичини-Яновської та Юлії Сак.

Це вже далеко на перша їхня спільна робота. Разом із режисером Кирилом Кужалевим вони створили фільм «Хвилина усвідомлення», що складався з короткометражних стрічок «Хвилина усвідомлення», «Мама», «Клітка», «Портрет». За цей фільм отримали нагороду на Х Міжнародному фестивалі «Духовні джерела». Успіх надихнув на створення авторського кіно.

Published in Культура

На сесії Загальних зборів Національної академії наук України, які відбулися в Києві наприкінці квітня нинішнього року, у звітній доповіді президента НАНУ академіка Бориса Патона та у виступах під час її обговорення було всебічно представлено найважливіші результати досліджень, здійснюваних ученими академічних установ у 2018-му, та приклади реалізації здобутків цього творчого пошуку в різних галузях практичних застосувань.

Було приділено велику увагу й питанням належного забезпечення подальшого наукового та інноваційного розвитку, місцю і ролі вітчизняної науки у суспільному житті в Україні, участі Національної академії наук у розв’язанні проблем, які постають перед державою і суспільством, а також напрямам необхідного удосконалення діяльності НАНУ.

Published in Наука
П'ятниця, 17 Травень 2019 18:38

«Кроком руш!»

НА ПОЛ­ТАВ­ЩИ­НІ СТАР­ТУ­ВАВ ВЕС­НЯ­НИЙ ПРИ­ЗОВ

В Україні в активну фазу вступив весняний призов на військову службу. За повідомленням Кабміну, де затверджують кількість рекрутів для армії, у квітні-травні 2019 року українська армія має отримати 18752 військовослужбовця строкової служби.
Регіони на підставі цих розрахунків отримали зі столиці «план до двору», який зобов’язані виконати і відправити визначену кількість призовників до солдатських лав.
Цього року весняний призов дещо затримався через виборчі перегони.

Published in Військо

Упродовж останніх 4 років більше 11 тисяч українських військових та співробітників безпекових служб пройшли навчальні курси, які їм безкоштовно надали канадські інструктори у рамках операції UNIFIER. Ця місія, мандат якої нещодавно продовжили до 2022 року, стала одним із багатьох внесків Канади до підвищення обороноздатності України.
Із започаткування місії наприкінці 2015 року й донині в Україні на ротаційній основі постійно перебувають близько 200 канадських військових. Укрінформу вдалося поспілкуватися з одним із керівників шостої ротації, старшим сержантом Вінсентом Ганоном, який саме завершував свої піврічні повноваження в Україні.

Published in Військо
П'ятниця, 17 Травень 2019 16:28

Тернистий шлях до тверезості

Святкові та вихідні дні, якими ряснів календар у травні, помітно зіпсували статистику українських правоохоронців. Стражі порядку в «червоні» дні календаря зафіксували значно більше злочинів і пригод, ніж зазвичай трапляється у будні.
Більшість із правопорушень, зазначають у поліції, скоєно у стані алкогольного сп’яніння. Причому п’янички — головні порушники правопорядку не вгамовувалися навіть глупої ночі, коли законослухняні громадяни вже давно вклалися в ліжка. А все тому, нарікають полісмени, що підзарядитися «горючкою» в Україні нині можна цілодобово...

Published in Проблема
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».