№ 8 (24003)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Лютий 2014 02:00

Школяр виграв грант від GOOGLE

Дев’ятирічний Роман Барабаш переміг у конкурсі «Дудл для Google». Учень 4-го класу школи № 7 міста Переяслав-Хмельницький намалював найкращий логотип для української версії пошуковика Google на тему «Україна моєї мрії», повідомляє gazeta.ua. Школа, у якій навчається хлопець, отримала грант на розвиток і модернізацію у розмірі 50 тис. грн. Свою конкурсну роботу Роман підписав так: «Україна моєї мрії — це багата і незалежна держава, де кожна сім’я в місті чи селі почувається вільною і захищеною». 

У конкурсі логотипів узяли участь діти віком до 17 років. Усього надійшло понад 10 тисяч робіт, які розподілили у трьох вікових категоріях: 5–9 років, 10–13 і 14–17 років. Найкращих обрало почесне журі, до складу якого увійшли: музикант Святослав Вакарчук, спортсменка Катерина Серебрянська, видавець Іван Малкович, книжковий графік Владислав Єрко, майстер пісочної анімації Ксенія Симонова й художниця Євгенія Гапчинська.
Дудли — святкові логотипи, які спонтанно змінюються на головній сторінці Google на честь річниць, подій, визначних особистостей тощо.

СВІТ НЕ БЕЗ ДОБРИХ ЛЮДЕЙ
Історії про добрі справи вінничан, які можуть бути прикладом для інших, збирають у Вінниці в межах акції «Світ не без добрих людей», повідомляє Укрінформ. Про це розповів ініціатор акції — виконавчий директор БФ «Подільська громада» Андрій Дручинський.
Він стверджує, що насправді добра у світі є чимало, просто інколи ми його не помічаємо. Кожний із нас хоча б раз у житті робив добрі справи, якими можна пишатися, або знає про такі вчинки близьких і рідних. Про людей і навіть цілі родини, життя яких варте поваги та гордості, тепер є можливість розповісти всьому місту. Акція «Світ не без добрих людей» уже стартувала і діятиме на постійній основі. Її організатори знайомитимуть вінничан із найбільш вражаючими історіями і героями, демонструючи про них сюжети на місцевому телебаченні. Першою ластівкою стало повідомлення про ініціативну групу молоді, яка взялася власноруч відновити клуб у сільській глибинці на Вінниччині. 

Published in Розмаїття
П'ятниця, 21 Лютий 2014 02:00

Захмарна висота Рено Лавіллені

П’ятнадцятого лютого в Донецьку відбувся традиційний легкоатлетичний турнір «Зірки жердини». Головною подією став рекорд, який установив Рено Лавіллені, котрий подолав планку на висоті 6,16 м. Таким чином, французький спортсмен на один сантиметр поліпшив досягнення Сергія Бубки для змагань у залах, який тримався 21 рік. 

Француз перед початком змагань заявив журналістам, що його мета — підкорити висоту шість метрів. І свою обіцянку виконав, щоправда, доклав для цього чимало зусиль. Лише з третьої спроби він взяв висоту 6 м 1 см. Після цього Лавіллені замінив жердину на більш тверду і не прогадав. З першої ж спроби він легко і, здалося, навіть із запасом подолав висоту 6,16.
Але й цього йому виявилося замало. Прийнявши поздоровлення від легендарного Сергія Бубки, французький атлет замовив висоту 6 м 21 см. Утім, це закінчилося для нього плачевно. Рено невдало приземлився, отримав травму. Тож зимовий сезон для новоспеченого рекордсмена завершено.

Наш співрозмовник — письменник Данило Іванович Кулиняк, на творчу долю якого органічно намоталося кілька спеціалізацій: правозахисник, поет, прозаїк, публіцист, історик, еколог, науковець, краєзнавець.
Д. Кулиняк — директор Всеукраїнського благодійного фонду ім. Петра Калнишевського, головний редактор часопису Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих «ЗОНА», заслужений журналіст України.
Автор майже сорока книжок та понад трьох тисяч публікацій в українських та зарубіжних ЗМІ. 
— Даниле Івановичу, Ви як автор численних науково-історичних досліджень є, певно, найпослідовнішим дослідником у царині повернення національних героїв Україні. За цим, мабуть, стоїть фундаментальна мотивація?

Published in Вітальня

За ініціативи Європейської організації з вивчення рідкісних хвороб день, коли на захворюваннях, що трапляються нечасто, зосереджують особливу увагу суспільства, був затверджений 29 лютого. У невисокосні роки цей день відзначають 28 лютого. 

 

28 ЛЮТОГО — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ РІДКІСНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ
За європейським стандартом рідкісною вважають недугу, якщо один випадок її фіксується на 2000 осіб. Приблизно 80% рідкісних захворювань спадкові і мають генетичний характер. Загалом же, за оцінками експертів, у світі налічується близько 5–7 тисяч небезпечних для життя видів рідкісних хвороб.
На сьогодні в Європі понад 20 мільйонів громадян є носіями того чи іншого рідкісного захворювання. Якщо своєчасно хворобу не виявили і не лікують, хворі зазвичай досить швидко стають інвалідами, багато хто з них помирає.

Нині таке явище, як зимова втома, ні для кого не є новиною. Вона проявляється почуттям апатії, зниженням працездатності, сонливістю, загостренням хронічних захворювань внаслідок погіршення фізичного стану. Цей стан проявляється поступово, з кожним днем стаючи все сильнішим.
Але, як би там не було, ми ходимо на роботу, спілкуємося з людьми, а значить, нам потрібні і сили, і енергія, і хороше самопочуття, тому необхідно почати своєчасне лікування хронічної втоми. Як ефективніше боротися з такою недугою, ми звернулися за порадою до фахівця — кандидата медичних наук, імунолога Олени Дюжикової. 
— Що ж таке синдром хронічної втоми і що його провокує?

П'ятниця, 21 Лютий 2014 02:00

Коханням дорожити вмійте

2014-й багатий на реріховські ювілеї: 135 років від дня народження О. І. Реріх, 140 років від дня народження М. К. Реріха, 110 років від дня народження їх молодшого сина Святослава і 115 років зустрічі на бологівській землі Миколи Костянтиновича і Олени Іванівни. Можливо, до останньої дати дехто поставиться скептично. Не поспішайте з висновками.... 
...«За мной, читатель! Кто сказал тебе, что нет на свете настоящей, верной, вечной любви? Да отрежут лгуну его гнусный язык!» Так починає великий письменник Михайло Опанасович Булгаков (1891–1940) другу частину роману «Майстер і Маргарита».
Ці слова мимоволі згадуються, коли читаєш про стосунки Миколи Костянтиновича Реріха і його дружини Олени Іванівни. На згадку про їхнє велике кохання в місті Бологе, де вони зустрілися, за ініціативи українських і російських реріховських організацій у 2001 році був споруджений пам’ятний меморіал («Пам’ятник кохання») зі словами М. Реріха з нарису «Університет»: «В Бологом, в имении князя П. А. Путятина, я встретил Ладу, спутницу и вдохновительницу».

Published in Духовність
П'ятниця, 21 Лютий 2014 02:00

Повернення українських артистів

Справжнім святом для глядачів, які закохані у мистецтво танцю та небайдужі до української культури, став виступ Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України імені Павла Вірського, що нещодавно відбувся на сцені Національного палацу мистецтв «Україна» і був присвячений 75-річчю від дня народження та 55-річчю творчої діяльності Героя України Мирослава Вантуха. 
Недаремно цей ансамбль, якому аплодували у багатьох країнах, вважають унікальним танцювальним колективом не тільки в Україні, але й у світі. Важко передати словами яскраві враження, що виникають під час виступу українських віртуозів. А будь-хто, хто прийде на їхній концерт, навряд чи колись його забуде. Коли дивишся такі виступи, то починаєш пишатися своїм народом.
Утім, виникає запитання — це лише приємний випадок чи українські артисти знов повертаються на сцену?

Published in Культура

У країні триває глибока політична криза, яка загрожує перерости на економічну та соціальну. Чи можна було її уникнути і що треба зробити для зниження нинішньої напруги в суспільстві? Про це ми розмовляємо з головою правління Міжнародної школи рівних можливостей Ларисою Колос. 

— Експерти стверджують, що нинішню кризу породили економічні труднощі, які лише посилюються, грубі помилки в зовнішній політиці (достатньо у зв’язку з цим згадати нашу провальну євроінтеграцію) та проблеми, що виникли у відносинах між владою та опозицією. Та чи обмежується цим перелік причин, які вже призвели до вуличного протистояння?
— Я думаю, що ні. Ще однією важливою причиною всього того, що нині відбувається в нашому суспільстві, є недосконалість гендерної політики.

Published in Проблема
П'ятниця, 21 Лютий 2014 02:00

Гривня: хроніка Піке

Збулися прогнози багатьох фінансових аналітиків та економічних експертів — гривня таки знецінилася. На початку лютого всіх шокували 8,62–8,74 грн за долар і ніде його не можна було купити. Шостого лютого за зелений правили вже 9 грн. Хоча й дорого, але в обмінниках він був. Що знецінило нашу грошову одиницю, знають у Кабміні і запевняють, що на ринок готівкової валюти тисне політична нестабільність, тому він і «напружився» попри відсутність економічних підстав для цього. 

За даними Нацбанку, 28 січня обсяг торгів валютою на міжбанківському ринку досяг найвищого обороту у своїй історії — 5,1 млрд у доларовому еквіваленті (із них доларів — 4,7 млрд). Тенденція зростання оборотів на ринку накреслилася наприкінці листопада, коли уряд оголосив про відмову від підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Published in Економіка

Адміністративна юстиція протягом майже десяти років є складовою судової системи нашої країни, однак повною мірою розкрити її потенціал заважає розмитість критеріїв, за якими ті чи інші спори можуть бути віднесені до її підвідомчості. Судова практика, напрацьована за цей час, і роз’яснення пленумів вищих судів вносять певну визначеність, але, вважають фахівці, без змін на законодавчому рівні в цій сфері не обійтись. 

Колізійність норм як джерело розчарування
Роки виснажливого судового марафону, ходіння по інстанціях — аж до найвищої — і все марно. Такою часто є ціна нечіткості у визначенні підвідомчості справ, коли йдеться про адміністративні і господарські суди. Тож тепер рідко хто згадує, з яким ентузіазмом сприйняло суспільство появу 2005 року Кодексу адміністративного судочинства України (КАСУ), котрий запроваджував правила гри для адмінсудів, завдання яких — захист громадянина від влади.

Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».