Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Липень 2019 14:55

Нормалізація американсько-пакистанських відносин

Rate this item
(0 votes)

Упродовж років незалежності Пакистану його відносини із США переживали різні періоди. Під час «холодної війни» Пакистан був близьким військовим союзником США. Зокрема, у роки радянської інтервенції в Афганістані до 1989 року Пакистан, залишаючись тиловою базою для моджахедів, був другим після Ізраїлю реципієнтом американської військової допомоги.
Але після проведення у травні 1999 року випробувань пакистанської ядерної зброї США запровадили санкції проти Ісламабада. Однак після терактів 11 вересня 2001 року Пакистан знову став американською тиловою базою під час війни в Афганістані.

Одночасно на території Пакистану переховувався ватажок терористичного угруповання «Аль-Каїда» Усама бен Ладен. Вашингтон у цей час звинувачував пакистанських військових і спецслужби у подвійній грі. Тому у 2011 році за наказом тодішнього президента США Барака Обами американський спецназ, порушивши суверенітет Пакистану, провів успішну операцію з ліквідації Усами бен Ладена.
Відтоді американсько-пакистанські відносини були фактично заморожені. У 2017 році президент США Дональд Трамп не лише підтвердив ембарго на постачання американської зброї до Пакистану, а й запровадив заборону на економічну допомогу.
Правда, довго тримати американсько-пакистанські відносини у конфронтаційному стані неможливо, зважаючи на афганський фактор. Вашингтон зацікавлений у нормалізації внутрішньополітичного становища в Афганістані, що неможливо без активної участі у цьому процесі Пакистану.
Звичайно, афганські таліби у цьому процесі також відіграють помітну роль. Днями у столиці Катару відбувся черговий раунд офіційних переговорів підтримуваних США кабульських властей і талібів, але сторонам ніяк не вдається домовитися про компромісний розподіл влади.
За цих обставин в оточенні президента Дональда Трампа триває жвава дискусія з приводу того, що робити з Афганістаном. На початку першого президентського терміну Трамп обіцяв прискорити завершення афганської війни, яка відволікає американські ресурси від більш нагальних завдань.
Проте дуже швидко стало зрозуміло, що унікальне географічне розташування Афганістану на кордоні з країнами Центральної Азії, Іраном, Пакистаном, Китаєм коштує витрат американських ресурсів, необхідних для забезпечення присутності в Афганістані.
На цьому тлі відбувається процес нормалізації американсько-пакистанських відносин. Уперше з 2011 року пакистанський прем’єр-міністр відвідав Вашингтон: днями прем’єр-міністр Пакистану Імран Хан у столиці США провів переговори з президентом Дональдом Трампом.
Ця нормалізація також пов’язана зі спробами Вашингтона ізолювати у регіоні свого стратегічного ворога — Іран, який використовує територію Пакистану для транзиту своєї нафти до Індії. У свою чергу, Індія ревниво стежить за станом американсько-пакистанських відносин, що може віддалити Делі від Вашингтона. Отже, ставки у цій грі є високими.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».