Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Липень 2019 16:05

Ячмінь на оці

Rate this item
(0 votes)

Ячмінь на оці — дуже поширена проблема, особливо влітку, коли багато людей рятуються від спеки, штучно створюючи протяги і включаючи кондиціонери. При перших симптомах виникнення ячменю слід негайно починати лікування.
Що ж це за процес? Як правильно лікувати ячмінь? Чи варто довіряти народним методам лікування ячменю? Про це нам розповів фахівець — лікар-окуліст Василь Сергійович Пилипенко.

— Ячмінь — це захворювання очного віка, яке становить собою гостре гнійне запалення волосяного мішечка вії або сальної залози Цейса, яка розташовується близько до цибулини вій. Ячмінь викликається бактеріальною інфекцією і найчастіше спостерігається при ослабленому імунітеті.

Хворобливість і набряк віка, а також дискомфорт в оці можуть бути ознакою виникнення захворювання. Ячмінь не тільки створює естетичну незручність і впливає на загальне самопочуття людини, а й заважає при виконанні точних робіт, читанні і навіть при перегляді телевізора. Тому при появі перших симптомів кожному хочеться дізнатись, як швидше вилікувати ячмінь на оці.
— Але важливо також знати, які причини виникнення ячменю на оці?
— Тут усе просто. Це — переохолодження, ослаблений імунітет, інфекційні хвороби очей, порушений обмін речовин, цукровий діабет, себорея. Також спровокувати появу ячменю можуть — нестача вітамінів і мікроелементів, косметичні засоби сумнівної якості, загострення хронічних захворювань або гострі інфекційні хвороби, стресові ситуації і недотримання правил особистої гігієни.
Так, так, так. Багато хто з дорослих, не кажучи про дітей дошкільного віку, часом забувають вимити руки з милом після відвідування гіпермаркетів, академічних театрів або поїздки у метрополітені. Мова про громадські місця з максимальною концентрацією різноманітної мізерної фауни — мікробів і хвороботворних бактерій. Потім брудними руками потерли очі — ось і результат у вигляді кон’юнктивіту або у нашому випадку — ячменю на оці.
— Які ж симптоми ячменю на оці?
— Це перш за все свербіж, печіння, припухлість або набряклість віка, хворобливість, відчуття чужорідного тіла в оці. Звичайно ж, присутні почервоніння і сльозоточивість. Іноді підвищується температура тіла.
— Як довго триває недуга?
— Зазвичай тривалість хвороби становить 5–7 днів. На останній стадії на місці запалення з’являється гнійна голівка, яка у підсумку самостійно розкривається. Однак слід зазначити, що без лікування або при його неправильному проведенні можуть виникнути ускладнення.
— Тож якими медикаментозними засобами можна здолати цю недугу?
— Традиційними способами лікування цього запалення вважається застосування антибактеріальних очних крапель і мазей, а також поліпшення імунітету, вітамінотерапія та створення психологічного комфорту. Слід зазначити, що всі медикаментозні препарати можна застосовувати тільки після узгодження з лікарем.
Як правило, призначаються такі очні краплі: альбуцид, флоксал, левоміцетин, ципрофлоксацин, тобрекс. Ці препарати містять у своєму складі антибіотики, які справляють антибактеріальну, протизапальну, а також антисептичну дію. Закапувати в очі необхідно згідно з інструкцією.
Застосовуються також і мазі для очей: гідрокортизонова, еритроміцинова, тетрациклінова, флоксал (офлоксацин). Їхня дія спрямована на усунення бактерій, зняття симптомів хвороби, а також запобігання розповсюдженню інфекції. Мазі, як і краплі, слід використовувати за інструкцією.
Лікування ячменю на оці слід проводити комплексно, одночасно використовуючи мазі, краплі та інші препарати. Курс слід продовжувати до повного одужання.
— Чи можна рекомендувати якісь народні засоби?
— З народних засобів для лікування ячменю на оці прийнято використовувати відвари трав, які мають протизапальну дію, — календули або ромашки. При проведенні інсталяцій, щоб не занести інфекцію, важливо дотримуватись абсолютної гігієни.
Популярні компреси з трав, вареного яйця, теплої солі або картоплі можна робити тільки на початку захворювання, адже у подальшому це небезпечно і може викликати серйозні ускладнення.
— Які саме домашні рецепти мають хороший ефект?
— Наприклад, ефективними є примочки із соку алое, який слід розвести водою у співвідношенні 1:10. Також ефективним є відвар з насіння кропу, який використовують і для компресів. Для промивань можна використовувати настоянку лаврового листа.
Хворобливість допоможе зняти свіжий розтертий корінь лопуха, який прикладають до місця запалення.
При лікуванні запалення очей можна також скористатися знезаражувальними властивостями трави очанки. Посилити її дію можна за допомогою додавання ромашки лікарської.
— Чим небезпечний ячмінь на оці?
— Ячмінь може бути небезпечний при неправильному лікуванні або у разі неправильної постановки діагнозу. Видавлювання гною призводить до поширення інфекції по судинах, що може призвести навіть до менінгіту або зараження крові. А вже тут без серйозного лікування не обійтися.
Також під виглядом ячменю можуть ховатися зовсім інші захворювання. Наприклад, халязіон, який лікується хірургічним способом. Це можуть бути пухлини або кістозні утворення.
Обов’язково варто звернутися до лікаря, якщо при появі ячменю підвищується температура, якщо пухлина заважає зору або не минає довше за 5–7 днів та збільшується у розмірі.
— Чи існує профілактика виникнення ячменю на оці?
— Основного профілактикою появи ячменю є елементарне дотримання правил особистої гігієни. Не торкайтеся брудними руками до очей, користуйтеся тільки особистим рушником і косметикою. І підтримуйте свій імунітет — приймайте вітаміни, особливо А, В і С, більше гуляйте на свіжому повітрі, намагайтеся правильно харчуватися, тоді ячмінь вас не потурбує.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».