Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Липень 2019 16:00

Палітра Івана Малишенка

Rate this item
(0 votes)

У Центральному будинку художника НСХУ відкрилася персональна виставка Івана Малишенка, присвячена ювілею митця.

Іван Малишенко народився в селі Ясногородка, що на Київщині. Неповторна краса рідних краєвидів уже з ранніх літ пробудила в Івана потяг до малювання. Але лише у зрілому віці він отримав можливість навчатись у професіоналів — заслужених художників України М. Родіна, М. Гуляєва, В. Забашти, В. Трофіменка.
Набуті знання дали можливість І. Малишенку працювати у столичних видавництвах «Мистецтво», «Веселка», «Урожай», «Радянська школа». 1986 року він став членом Спілки художників-графіків.

Надихаючись спілкуванням із корифеями, Іван займався улюбленою справою — живописом. Шукав себе у різних напрямках. Великою насолодою для нього стало створення пейзажів.
Нині у творчому доробку митця більше 600 картин. Живопису Івана Малишенка притаманне особливе відчуття кольору. Колорит його картин насичений, відвертий, яскравий, як і сама душа митця.
Портрет посідає особливе місце у творчості художника. У ньому митець розкриває красу людської душі. Художником створено галерею багатьох відомих людей, а також рідних, друзів, знайомих. Твори митця експонувалися на багатьох художніх виставках.
Про визнання його таланту свідчать численні публікації в газетах та мистецьких виданнях. Телеканал «Культура» відзняв авторський фільм про художника Івана Малишенка. Побачили світ каталоги його робіт. Твори митця зберігаються у приватних колекціях як України, так і Польщі, Німеччини, Італії, Швейцарії, Ізраїлю, Росії та інших країн.
Привітати художника з відкриттям виставки прийшли його колеги, родичі, знайомі, шанувальники образотворчого мистецтва.
— Творчість Івана Малишенка життєстверджуюча, цілеспрямована, — наголосив директор Дирекції виставок НСХУ Ігор Волощук. — Усі шанувальники реалістичного мистецтва знайдуть тут для себе чимало цікавого, а колеги зможуть для себе багато перейняти. Тут і вишукані портрети, і прекрасні пейзажі та натюрморти.
Вітаю вас від імені НСХУ і сподіваюся, що в стінах Центрального будинку художника відбудеться ще багато ваших персональних виставок, а також ваші картини прикрасять і всеукраїнські виставки, які ми проводимо.
— Після відвідань виставки свого колеги завжди повертаєшся з неї із зовсім іншим настроєм, на них творчо збагачуєшся, — підкреслив заслужений художник України Петро Зикунов. — На виставці представлено 72 роботи.
Авторові є що показати. Є тут і портрети, і пейзажі. В Івана Малишенка, як і у кожного справжнього митця, є своє творче «я». Він давно заслужив, аби стати членом Національної спілки художників України.
— Іван Малишенко завжди у творчому пошуку, — зазначив лауреат Шевченківської премії, народний художник України Валерій Франчук. — Він не сидить, склавши руки, у майстерні. Мистецьке єство художника змушує його постійно рухатися вперед. Хочу побажати Івану ніколи не зупинятися на досягнутому, а ювілейний рік нехай принесе йому радість творчості і достаток.
Художник висловив велику подяку своїх колегам, друзям, знайомим — усім, хто завітав на його персональну виставку. Цього дня Іван Малишенко отримав золоту медаль «Золотий Олімп» від Всеукраїнської конфедерації журналістів за високий професіоналізм та вагомий внесок у розвиток вітчизняного мистецтва.
Також відбувся невеликий концерт. Музичні подарунки художник та всі присутні отримали від заслуженої артистки естрадного мистецтва України Наталії Полтавець та народного артиста України Валерія Петренка.
Одне з центральних місць на виставці посідають автопортрет, а також портрети Ярослава, онука Андрія, невістки, дружини, сусідки Наталки. Запам’ятовується полотно на історичну тематику «Набат», краєвиди Києва. Милують око натюрморти «Айстри», «Флокси», «Осінь», «Квітуча осінь». Поруч пейзажі — «Зимовий вечір», «Надвечір’я», «Дорога додому», «Дача у Сумах».
Крім цього, на виставці представлено пейзажі онука художника Андрія — «Чорна ріка», «Море в Туреччині», «Море. Каміння», «Верховина».

Едуард ОВЧАРЕНКО,
фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».