Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Липень 2019 16:09

Мийте фрукти і овочі – будьте здорові!

Rate this item
(0 votes)

У магазинах і на лотках цілий рік можна знайти багато овочів і фруктів. Усе це не тільки привертає увагу, а й зберігає у собі небезпеку. Ми із задоволенням починаємо годувати своїх дітей дарами природи, бо ж знаємо, що у них міститься велика кількість вітамінів.
Вітаміни, звичайно, справа хороша, але у гонитві за ними не варто втрачати голову. Як часто ви спостерігали таку картину — добра мама купує ягоди і прямо на вулиці дозволяє маляті їх з’їсти. Але ж навіть найсмачніші, але немиті ягоди, фрукти й овочі можуть таїти в собі небезпеку.
Про те, яку саме небезпеку становлять немиті фрукти та овочі, ми й розпитали фахівця — лікаря-інфекціоніста Григорія Вікторовича БЕЗУЛЬКА.

— Істина проста — усі овочі, фрукти та ягоди перед вживанням слід ретельно промити проточною водою. Бажано кілька разів. Перед цим ще не завадило б помити руки антибактеріальним милом.
— А що може статись, якщо цього не зробити?
— Та просто отруїтися можна. Адже брудні овочі та фрукти насамперед збагачені шкідливими мікроорганізмами і бактеріями. Серед них — кишкова паличка й ентерокок. Симптоми отруєння: нудота, блювота, висока температура.
Всупереч розхожій думці отруєння — це дуже небезпечне гостре захворювання. Інтоксикація організму (тобто його заповнення шкідливими речовинами) може призвести до порушення роботи серця, нирок і навіть до зараження крові. Від отруєння можна померти, якщо вчасно не почати лікування.
До речі, якщо фрукт буде не тільки брудний, а й гнилий, то отруєння настане з набагато більшою ймовірністю. Тож (вибачте за банальність) тухлі продукти навіть чистими їсти не можна.
— А що таке ентеровірусна інфекція?
— Ентеровірусна інфекція — це група гострих інфекційних хвороб, що спричиняються кишковими вірусами. Інфекція потрапляє в організм людини переважно через рот, найчастіше із забрудненими продуктами.
На слизовій оболонці верхніх дихальних шляхів і кишечника вірус розмножується, накопичується і викликає запалення. Спочатку можуть виникнути біль у горлі, кишкова дисфункція, висип. Якщо ж вірус встиг поширитися по всьому організму, то вже постраждають інші органи: нирки, печінка, серце і так далі.
— Які перші ознаки хвороби?
— Перші ознаки хвороби — невелике підвищення температури (37–38°C), біль і дискомфорт у животі, біль у горлі, закладеність носа. ЕВІ послаблює наш організм, і тому зростає ймовірність підчепити й інші віруси, які можуть викликати ускладнення.
Якщо будь-який із вірусів запустити, то наслідки можуть бути дуже важкими: пневмонія, судоми, набряк мозку і навіть менінгіт (запалення мозкових оболонок). Смертельний результат ентеровірусного зараження, на щастя, зустрічається вкрай рідко.
— Чим ще загрожують нам немиті фрукти-овочі?
— Мабуть, найнеприємніше це — гельмінтоз. Це коли до вашого організму проникають гельмінти, тобто черви, ще простіше — глисти. Вони можуть жити на поверхні овочів і фруктів (або всередині них) у вигляді личинок або дорослих черв’яків, а потім із радістю переселитися на слизові оболонки вашого організму, де почнуть активно розмножуватись.
Активність глистів може призвести до жовтяниці, сепсису (зараження крові), проблем із суглобами і нервовою системою. І це не рахуючи нескінченної блювоти, діареї та інших проблем із кишечником. Хворіють найчастіше діти, але дорослі теж під прицілом глистів.
Неприємний приклад: нещодавно в пресі повідомлялося про нещасну дитину з Індії, в мозку якої оселилися 100 личинок черв’яків! Восьмирічна дівчинка регулярно харчувалася немитими овочами, фруктами і сирим м’ясом. Маля довгий час страждало на сильний головний біль й епілептичні напади. Лікарі з’ясували, що у неї цистицеркоз (один із видів гельмінтозу) головного мозку. Збудник хвороби — личинки свинячого ціп’яка.
— А правда, що через немиті фрукти можна захворіти на мишачу лихоманку?
— Правда. Не варто забувати, що перш ніж фрукти й овочі потрапляють на прилавки, вони транспортуються на пароплавах і вантажівках на склади, де потім довго (або не дуже) зберігаються. Протягом усієї цієї подорожі продукти можуть оточувати миші, щури та інші гризуни. А ці маленькі створіння нерідко переносять небезпечні захворювання — від туберкульозу до сказу. Одне з найнебезпечніших — геморагічна лихоманка з нирковим синдромом.
Це — гостра інфекція, яка вражає кровоносні судини, а страждає від цього перш за все робота нирок. Збудники хвороби — так звані хантавіруси. Вони досить живучі при різній температурі — навіть коли за вікном мінус. Ці віруси найчастіше вражають нирки, легені і слизову оболонку (зазвичай очей).
З хороших новин — якщо ви раптом захворіли на геморагічну лихоманку з нирковим синдромом, то після одужання у вас з’явиться імунітет від цього захворювання. Тобто наступна зустріч із гризуном або брудним яблуком буде трохи безпечнішою.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».