Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Липень 2019 11:18

Американсько-британський політичний казус

Rate this item
(0 votes)

Консервативна партія Великої Британії виходить на фінішну пряму процесу обрання нового лідера і автоматично нового прем’єр-міністра країни. У «фіналі» конкурують між собою колишній ідеолог процесу виходу Великої Британії з Євросоюзу Борис Джонсон і чинний міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Хантер.
Позиції останнього були підважені дипломатичним скандалом, який майже тиждень ускладнював британсько-американські відносини. Популярне у широких колах видання Mail of Sandy опублікувало листи британського посла у Вашингтоні Кіма Деррока.

Два роки тому він повідомляв прем’єр-міністру Терезі Мей про характер внутрішньополітичних дебатів у Вашингтоні. Причому Дональд Трамп там отримав дуже брутальні ознаки. Звичайно, навіть у 2017 році, зважаючи на те, якими «епітетами» характеризували Трампа демократи, це не було великою новиною.
Але Трамп у соціальній мережі відреагував дуже гостро, що зробило неможливим продовження місії британського посла у Вашингтоні. Його шеф — міністр закордонних справ Джеремі Хантер навіть на телевізійних дебатах із Борисом Джонсоном став на захист посла. Але це навряд чи додало Хантеру шансів стати наступником Терези Мей.
Відразу після дебатів між Джонсоном і Хантером посол Великої Британії у США Кім Деррок пішов у відставку. Скотланд-Ярд закликав того, хто передав листи посла у Лондон у пресу, прийти з повинною у поліцію.
Дехто вважає, що за цим епізодом також простежуються дії сумнозвісних російських хакерів, але доказів тому немає. Водночас цей скандал фактично визначив фаворитом конкурентної боротьби за посаду лідера Консервативної партії Бориса Джонсона, якому навіть пробачили персональний скандал із побиттям дружини.
Зрештою, особисто Дональд Трамп вважає Бориса Джонсона найбільш відповідним для складних часів прем’єр-міністром Великої Британії. Багатьох у Лондоні це дратує, адже Джонсон не приховує, що у випадку, якщо він стане прем’єр-міністром, то завершить процедуру виходу Великої Британії з ЄС навіть без угоди.
У відповідь лідер опозиційних лейбористів Джеремі Корбін закликав до проведення повторного референдуму щодо виходу з ЄС. Це могло б дати вихід із глухого кута, в якому процес опинився після травневого провалу спроби ратифікації Угоди з Євросоюзом про «кабальні» умови виходу Великої Британії.
Конкурент Джонсона Хантер розраховує, що в останній момент страх британців і великого бізнесу перед виходом з ЄС без угоди позбавить Джонсона можливості очолити консерваторів. Правда, реальних шансів на це з кожним днем стає все менше.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».