Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Липень 2019 14:48

«Британські пірати» у Гіблартарській протоці

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми вій­сь­ко­во-мор­ський флот Ве­ли­кої Бри­та­нії пе­ре­хо­пив у Гіб­рал­тар­ській про­то­ці іран­ський наф­то­на­лив­ний тан­кер під па­нам­ським пра­по­ром, який ішов із ван­та­жем наф­ти до Си­рії. Свої дії бри­тан­ці ар­гу­мен­ту­ва­ли ви­ко­нан­ням ре­жи­му аме­ри­кан­ських санк­цій, які ді­ють про­ти Іра­ну і Си­рії.

Зрозуміло, що така рішучість була схвально зустрінута у Вашингтоні. Натомість в Євросоюзі та Ірані реакція була суперечливою. Член Євросоюзу Іспанія, у територіальних водах якої британці перехопили іранський танкер, зробила вигляд, що нічого не помітила.

Але це ще більше роздратувало іранців. Радикали у Тегерані вже закликали у відповідь захопити в Ормузькій протоці будь-який британський танкер. Проте реалісти розуміють, що це буде прямий привід до нанесення бомбових ударів по Ірану.
Правда, іранці й без того такий привід уже дали. У неділю 7 липня іранці офіційно вийшли з режиму угоди 2015 року щодо обмеження військової складової іранської ядерної програми. Тобто перекреслено дипломатичні спроби німців і французів, які закликали Іран відмовитися від повернення до безконтрольної програми збагачення урану і плутонію, якого буде достатньо для вироблення ядерних бойових зарядів.
Оскільки не вся іранська ядерна програма була під ковпаком Міжнародного агентства з атомної енергетики, не можна виключати того, що Іран не блефує, а має можливість у короткий термін реалізувати військову програму зі створення своєї атомної бомби. Не виключено, що Трампу декілька тижнів тому про це доповіли і він в останній момент скасував уже запланований бомбовий удар по Ірану.
Але у такому випадку виникають питання щодо британської «ініціативи» у Гібралтарській затоці. Вона відбулася відразу після контакту прем’єр-міністра Терези Мей і Володимира Путіна в Осаці. Російські ЗМІ вважають, що Мей напередодні офіційної відставки намагається показати, що Британія все ще «у сідлі світової політики».
Невипадково «британське піратство» у Гібралтарській затоці підтримали яструби в адміністрації президента Трампа. Однак міжнародне право не має положень, які регулюють питання застосування військової сили задля виконання режиму санкцій.
До цього інциденту у Гібралтарській протоці вважали, що санкції є інструментом гібридного впливу на ворога без застосування сили. Але тепер стало зрозуміло, яка тонка риска відокремлює «безконтактний» вплив від справжньої війни.
Водночас відкритим є питання, чи потрібна велика війна на Близькому Сході саме зараз. Історія з перехопленими танкерами в Ормузькій протоці показала їхню вразливість. Поки що ситуація, здається, виходить з-під контролю дипломатії.
Емоційна реакція на повноцінний вихід Ірану з ядерної угоди 2015 року може спровокувати великий збройний конфлікт. Скоріше за все, Іран уже застрахувався від цього, маючи «в запасі» бойовий ядерний заряд.
Якщо це не так, то авантюрна поведінка «колективного» Заходу та Ірану може привести до непоправної помилки великої близькосхідної війни, яка остаточно дестабілізує глобальну безпеку.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».