Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Липень 2016 12:58

Перший тур – без нічиїх

Rate this item
(0 votes)

Без­комп­ро­міс­но роз­по­чав­ся но­вий чем­піо­нат Ук­раї­ни з фут­бо­лу се­ред ко­манд прем’­єр-лі­ги. У шес­ти мат­чах пер­шо­го ту­ру не за­фік­со­ва­но жод­ної ні­чиєї, п’ять по­єдин­ків за­вер­ши­ли­ся з роз­гром­ни­ми ра­хун­ка­ми.

На день раніше, ніж інші колективи, розпочав змагання віце-чемпіон — донецький «Шахтар». На підопічних Паулу Фонсеки невдовзі чекав стартовий поєдинок третього раунду кваліфікації Ліги чемпіонів, тому з кропивницькою «Зіркою» гірники зіграли в п’ятницю.
Команда, яка повернулася до еліти українського футболу через 12 років після вильоту з тодішньої вищої ліги, не змогла скласти належної конкуренції одному з грандів — навіть попри те, що португальський керманич донеччан продовжує експерименти зі складом.

Зокрема, в обороні на звичних ще з часів головного тренера Мірчі Луческу позиціях грають тільки флангові захисники — Срна та Ісмаїлі. У центрі — кадрова революція, замість гравців збірної України Кучера й Ракицького виступають донедавна «залізні» резервісти Ордець і Кривцов. І коли Кучер хоча б до заявки на матч потрапляє, то Ракицький залишається за межами списку з 18 гравців.
Така ж ситуація з півзахисником Малишевим, якого Луческу в минулому сезоні поступово підпускав до «основи» — тепер Максима немає навіть у заявці. Коваленко є серед 18 футболістів, але виходить тепер на зміну.
Ротацію в центрі поля можна пояснити поверненням до складу Фреда, який відбув тривалу дискваліфікацію. Тепер бразилець складає пару зі Степаненком, на флангах діють Бернард і Марлос, а загалом ігрова схема гірників стала більш атакувальною — 4-4-2 замість обережнішої 4-2-3-1, як за часів Луческу.
У схемі Фонсеки гравці опорної зони мають встигати і створювати небезпеку. З цим краще дає раду Фред, але й Степаненко вже часом опиняється на вістрі, чого в команді Містера (так ввічливо називали в «Шахтарі» Луческу) майже не траплялося.
У напад Фонсека делегує двох бразильців — Едуардо діє ближче до вістря, Тайсон грає як відтягнутий форвард.
За всієї поваги до «Зірки», ця команда не була спроможна продемонструвати вади нової командної конструкції «помаранчево-чорних» (дещо в цьому плані згодом вийшло у швейцарського клубу «Янґ Бойз» у Лізі чемпіонів, але це тема іншої статті).
Уже на 3-й хвилині матчу ударом у дальній кут відзначився Бернард. Після цього донеччани збавили темп, але продовжували тримати м’яч на половині поля суперника. «Зірка» прогнозовано робила ставку на контратаки, проте захисники «Шахтаря» діяли впевнено.
На 32-й хвилині на пас Кучеренка назад голкіперу чатував Тайсон, який майстерно переграв воротаря Євгена Паста. Згодом «Зірка» таки забила, коли Фред сфолив на лінії власного штрафного майданчика. Зі штрафним ударом Бацули П’ятов упорався, а от перед добиванням Сітала виявився безсилим. Пропущений гол змусив активізуватися донецький клуб, і гол Едуардо на 45-й хвилині виглядає закономірним.
Другий тайм повністю минув під диктовку команди Паулу Фонсеки. Автогол Ковальова на 71-й хвилині встановив остаточний рахунок — 4:1.
У Києві «Динамо» стартувало в прем’єр-лізі матчем проти іншого учасника єврокубків — «Олександрії». Перший тайм не віщував розгрому, єдиний гол був забитий на 29-й хвилині — Морозюк суперово навісив на Мораєса, й бразилець класно пробив головою.
Після перерви Мораєс ще двічі засмутив гостей. Прорив Дерліса Гонсалеса не за правилами зупинив Станіслав Микицей, і бразилець з «позначки» спокійно збільшив рахунок. А згодом невпевнена гра «Олександрії» дозволила відрив зробити ще більш переконливим, і знову Мораєсу асистував Морозюк — 3:0.
Після третього голу олександрійці остаточно «посипалися». Ще два м’ячі забили Буяльський і Віда, зробивши рахунок непристойним.
Але наприкінці гості все-таки спромоглися забити гол престижу. Після подачі з кутового захисники «Динамо» проґавили вільного Банаду, а той головою забив київському клубу — 5:1.
У Дніпрі відбувся поєдинок, у якому кам’янська «Сталь» на правах господаря приймала львівські «Карпати». «Сталевари» вважалися й фаворитами протистояння, адже, на відміну від львів’ян, свій основний склад із минулого чемпіонату вони зберегли. Натомість «Карпати», які за минулі борги розпочинали першість із показником «мінус шість» у графі «очки», змушені були заявляти кількох недосвідчених вихованців своєї школи — права на заявку нових футболістів у міжсезоння львів’яни не мали.
Але вийшло все навпаки. Після півгодинного домінування господарів Амбросій Чачуа пробачив захист «Сталі», влучивши з кількох метрів у стійку.
Проте незадовго до перерви Чачуа виправився. На 41-й хвилині півзахисник галичан відкрив рахунок дальнім ударом. А вже на 43-й хвилині Володимир Костевич навісив на Густаво Бланко-Лещука. За 24-річним аргентинцем українського походження ніхто не стежив — 0:2. По перерві Бланко-Лещук оформив «дубль», а вивів його на ударну позицію Ігор Худоб’як. Жодних натяків на зміну сценарію підопічні голландця Еріка ван дер Меєра не продемонстрували — 0:3.
Ще один цікавий матч відбувся в Полтаві, де втретє поспіль команда Василя Сачка здолала з «сухим» рахунком гостей із Південної Пальміри. За «Ворсклу» дебютували три відомі футболісти — Богдан Шуст, Олег Голодюк та Олександр Кобахідзе. Наставник «Чорноморця» Олександр Бабич мав лише одного такого гравця — Сергія Люльку.
Єдиний гол господарі забили на 18-й хвилині. Сергій Сімінін доправив м’яч до штрафного майданчика, там Андрій Ткачук залишив його Дмитрові Хльобасу. Нападник виявив техніку та влучний завершальний удар — 1:0.
Потім господарі неодноразово опинялися на хороших позиціях для другого взяття воріт, однак із точністю виникали проблеми. «Чорноморець» двічі міг би засмутити суперника, однак Кирило Ковалець погано розпоряджався м’ячем. За змістом гри поєдинок у Полтаві став чи не найкращим у турі.
Очікувану перемогу над донецьким «Олімпіком» здобула в Запоріжжі луганська «Зоря». У складі луганського клубу дебютував 18-річний нігерієць Денніс Бонавентуре, і саме йому пощастило забити перший гол своєї команди в новому сезоні. Нападник вчасно опинився на добиванні після далекої спроби Желько Любеновича — захисники надали достатньо часу для обробки м’яча. Друге взяття воріт Заурі Махарадзе відбулося ще до перерви, і призвела до нього красива триходівка. Її праворуч розпочав Олександр Караваєв, ліворуч підтримав Іван Петряк, а з кількох метрів завершив Любенович. Наприкінці гри з передачі від кутового прапорця все того ж Любеновича забив Євген Ткачук — 3:0.
А найнесподіваніший результат був зафіксований у Дніпрі. Місцева команда, знекровлена втратою майже всіх гравців основного складу, вимушено покладається нині на вихованців власної школи. І вчорашні юніори показали (хай поки що в протистоянні з не менш проблемною луцькою «Волинню»), що не будуть хлопчиками для биття в прем’єр-лізі.
Після відставки Мирона Маркевича «Дніпром» керує Дмитро Михайленко. Із відомих футболістів «того» «Дніпра», який ще торік грав у фіналі Ліги Європи, залишилися Сергій Кравченко (він тепер капітан) і Валерій Лучкевич.
Захист «Волині» діяв напрочуд некваліфіковано, тому шанси біля воріт Артема Кичака виникали регулярно. Та й реалізація була пристойною, що свідчить про користь виступів у юнацьких та молодіжних лігах, якщо клубна школа працює продуктивно.
Справу до 3:0 господарі довели за першу чверть гри. Денис Баланюк відзначився дублем, використавши націлені передачі Сергія Політила та Олександра Сватка. А між цими взяттями воріт свій гол забив ще й Ігор Когут, на якого з лівого флангу навішував іменинник — Андрій Близниченко.
Ударною у «Дніпра» вийшла й завершальна 10-хвилинка. Спершу Юрій Вакулко хотів допомогти відзначитися Близниченку, проте сам встиг другим темпом на підбирання — 4:0. А фінальну крапку поставив Владислав Кочергін, який вдало підставив ногу після навісу зі штрафного від Сергія Кравченка. За різницею м’ячів саме «Дніпро» став лідером після першого ігрового дня.
У другому турі зосібно, принаймні, за афішею, стоять два поєдинки — суботній матч «Чорноморець» — «Шахтар» і недільна гра «Карпати» — «Динамо». Не позбавлене інтриги і дніпровське дербі — «Дніпро» — «Сталь», яке також відбудеться в неділю.

Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».