Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Липень 2016 13:41

Причиною діабету може бути ожиріння діда

Rate this item
(0 votes)

Виявилося, що здоров’я людини, і, зокрема, обмін речовин, можуть позначитися не тільки на дітях, а й навіть на онуках. В онуків чоловіків, які мали надлишкову вагу і зловживали солодкою, жирною та іншою нездоровою їжею, виявився вищим ризик розвитку жирової дистрофії печінки, а також преддіабету й діабету 2-го типу.
Це виявили вчені з Інституту медичних досліджень у Сіднеї (Австралія). Результати дослідження опубліковані в журналі Molecular Metabolism journal.
Раніше вважалося, що відповідальність за здоров’я дитини повністю лежить на матері — від самого моменту зачаття. Але мало уваги приділялося тому, як здоров’я батька і діда впливає на ще не народжену дитину.

А зараз дослідники виявили, що онуки мишей з ожирінням виявилися схильними до порушення обміну речовин, навіть якщо їх батьки правильно харчувалися на момент зачаття.
«Якщо ваш батько чи дід страждали від надмірної ваги або ожиріння, ви маєте бути особливо обережні у виборі продуктів харчування», — застерігають учені.
Науковці не знають точно, як відбувається таке «програмування на багато поколінь уперед», але вважають, що розгадка криється у спермі.
Проте є й хороша новина — миші з поганою спадковістю не захворіли на діабет, якщо їх харчування було абсолютно здоровим. Генетичні фактори спрацьовували тільки у тих гризунів, яких годували фаст-фудом.

 

НА АЛТАЇ ВИЯВЛЕНО БУБОННУ ЧУМУ

Неповнолітній мешканець республіки Алтай був доправлений у районну лікарню з високою температурою. Виявилося, що підліток хворий на бубонну чуму.

Температура пацієнта була близько 40 градусів. Стан дитини медики оцінюють як середній. Виявилося, що носій небезпечної інфекції вступав у контакт із 17 людьми, шестеро з яких — діти. У всіх, хто контактував із хворим, симптомів бубонної чуми поки не виявлено.
Медики припускають, що зараження відбулося під час подорожі в алтайські гори, де у великих кількостях живуть бабаки. Як відомо, ці тварини є переносниками чуми.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».