Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Липень 2016 13:09

Метеозалежність: що робити, коли різко змінюється погода?

Rate this item
(0 votes)

Чи по­мі­ча­ли ви, як змі­нює­ть­ся ва­ше са­мо­по­чут­тя або на­стрій за­леж­но від по­го­ди? На­чеб­то все чу­до­во, а на­стрій різ­ко по­гір­шив­ся або ж, що ще гір­ше, слі­дом за по­хму­рим сві­то­сприй­нят­тям з’яв­ля­ють­ся го­лов­ний біль, сер­це­бит­тя, по­га­не са­мо­по­чут­тя.
Чо­му в од­но­го все­ре­ди­ні «си­дить» пор­та­тив­ний ба­ро­метр, який по­пе­ре­джає про май­бут­ні бу­рі, а ін­ший і не за­мис­лює­ть­ся про по­го­ду? Як за­по­біг­ти не­при­єм­нос­тям від її змі­ни?
Про це ми роз­мір­ко­ву­ємо ра­зом із фа­хів­цем — кан­ди­да­том ме­дич­них на­ук, до­цен­том Лю­бо­в’ю Кі­цу­лою.

— Як са­ме по­го­да впли­ває на на­ше са­мо­по­чут­тя?
— Впливає не тільки горезвісний атмосферний тиск — перепад при русі значних мас повітря, а й інші погодні явища: зміни вологості повітря, швидкості вітру, коливання температури і, зокрема, викликані активністю Сонця магнітні бурі.

Не дарма їх позначають ще й терміном «космічна погода», оскільки масштаби впливу цих змін на людину воістину космічні.
Комплексний вплив на стан організму людини всіх наведених факторів може внести свої корективи в її життя. Найшкідливіше, що може зробити цей вплив, — це знизити на деякий час працездатність, спровокувати різку зміну настрою. Серйозними наслідками впливу метеоумов можуть стати й значні проблеми зі здоров’ям або навіть кризи, несподівані стани, за яких з’являються нові симптоми або посилюються симптоми старих хвороб.
— Хто є най­більш ураз­ли­вим се­ред ме­тео­за­леж­них?
— Звісно, тут на першому місці — гіпертоніки, тобто люди з високим тиском. Саме вони частіше стають метеозалежними. Якщо синоптики обіцяють підвищення або зниження атмосферного тиску, то гіпертонікам не завадить переглянути свої фізичні навантаження в бік зменшення, стреси звести до мінімуму, а що ще краще — повністю себе від них захистити.
Людям із хронічними захворюваннями, зокрема верхніх дихальних шляхів, такими, як, припустімо, бронхіт, важливо стежити за різкими зниженнями температури повітря. Такі температурні перепади часто тягнуть за собою загострення у самопочутті.
Недостатність серцевосудинної системи робить людей дуже залежними від різкого підвищення температури. Це завжди пов’язано зі зменшенням у повітрі концентрації кисню, тому збільшується навантаження на серцевий м’яз, який забезпечує організм кров’ю, насиченою киснем. Магнітні бурі також змінюють хімічні реакції в організмі людини, провокуючи підвищення в’язкості крові. Це, своєю чергою, також ускладнює насичення організму киснем, завдаючи шкоди здоров’ю.
— Як же на­вчи­ти­ся без втрат для здо­ров’я пе­ре­но­си­ти пе­ріо­ди «по­год­ної не­ста­біль­но­сті»?
— Тут у пригоді стане чітке розуміння свого метеотипу, визначити який можна завдяки симптомам, котрі супроводжують метеозалежність. Варто лише дізнатися «ім’я» своєї залежності, і погода не буде так негативно впливати на вас, як раніше.
— Тож які во­ни — ці ме­тео­ти­пи?
— Можна назвати сім основних. Метеотип ревматоїдний. Його ознаки: біль у м’язах і біль у попереку, що має ниючий характер, відчуття ломоти в суглобах, шкірні покриви охоплює неприємне відчуття легкого поколювання.
Погода змінюється, а ви відчуваєте схожі симптоми, мабуть, «слабка ланка» вашого організму — кісткова система. Слід вжити заходів. Насамперед, зверніться до лікаряревматолога, запобігаючи тим самим проблемам, пов’язаним із хворобами опорнорухового апарату та їх наслідками.
Відчуття нестачі повітря, різке утруднене дихання — це все характерні ознаки астматичного метеотипу. Різке зниження температури повітря може проявити такі симптоми. Якщо ж із непогодою вступає у змову ще й різкий вологий вітер, то недалеко й до бронхіального спазму.
Людям, які належать до цього метеотипу, варто, по можливості, залишатися в теплому, затишному приміщенні. Якщо це неможливо, перед виходом прийміть свої, призначені лікарем, ліки для профілактики, закутайтесь у теплий шарф. На ніч пийте перед сном відвар з ріпи, робіть інгаляції з додаванням трьох крапель ефірної олії ялиці.
— По­міт­но по­гір­шує­ть­ся в пе­рі­од ме­тео­змін і стан лю­дей, хво­рих на ве­ге­то-су­дин­ну дис­то­нію.
— Нічого дивного, адже, на жаль, існує й вегетосудинний метеотип залежних. Цей «тип» «нагородить» вас слабкістю і втомою, зниженням тиску, головним болем і серцебиттям. Синці під очима, набряклість, пітливість — теж певні ознаки приналежності до вегетосудинного метеотипу. Купірувати неприємні прояви можна, виключивши стресові і психологічні навантаження, нормалізувавши свій денний режим і тим самим захистивши себе від перевтоми.
Варто відмовитися від алкоголю, частого вживання кави, куріння. Можливе й використання рослинних нейростимуляторів — родіоли рожевої, женьшеню, елеутерококу. Гарно впливають на самопочуття метеозалежних заняття плаванням і водолікування.
Якщо з’явилася задишка, почастішало серцебиття, відчувається поколювання за грудиною і під лівою лопаткою, то ви належите до кардіореспіраторного метеотипу. Метеозміни викликають у цьому разі порушення обміну речовин у м’язовій тканині міокарда, що зумовлює хворобливі відчуття.
У разі такого нападу фахівці рекомендують: пити теплий чай із м’ятою та медом і взагалі віддавати перевагу напою з цикорієм замість чаю і кави. За нагальної потреби відвідайте кардіолога.
При диспепсичному метеотипі, як ви вже здогадалися, йдеться про поганий апетит, відрижку, печію, запори, болі у животі. Погана погода суттєво впливає на травну систему таких людей, тож вони потребують особливої уваги в дні різких метеозмін.
Що ж робити в цьому разі? Перегляньте свій щоденний раціон. По можливості, відмовтеся від м’яса, замінивши його легкою молочнорослинною дієтою. Виключіть із раціону харчування хліб, капусту й бобові. А ще — харчуйтеся роздільно, пийте чисту воду у достатній кількості.
— А як­що в пе­рі­од різ­ких по­год­них змін до­ку­ча­ють го­лов­ний біль, без­сон­ня, но­со­ві кро­во­те­чі?
—...А ще дратівливість і нестача повітря, то ви належите до церебрального метеотипу.
Дисбаланс нервової системи викликаний змінами погоди. Високий рівень адреналіну, що надходить у кров, підвищує артеріальний тиск. У такому разі допоможе масаж рук, відвари з лікувальних трав, рекомендовані лікарем.
Цікаво, що почервоніння, свербіж шкіри, поява висипів під впливом сонячних променів або холоду свідчать про вашу приналежність до так званого шкірноалергічного метеотипу.
Механізм наведених порушень здоров’я простий: геофізичні фактори впливають на організм, викликаючи посилене вироблення гістаміну, котрий і зумовлює виникнення алергічних реакцій. У цьому разі слід негайно відмовитися від цитрусових, шоколаду і алкоголю. Також допоможе ванна з відваром трав череди, звіробою, чистотілу, кореня валеріани і квіток ромашки, шавлії хвилин на 10. А ще проконсультуйтеся з вашим лікарем щодо прийому відвару із суцвіть календули.
Отже, для зменшення впливу несприятливих факторів усім метеозалежним людям слід зайнятися адекватним лікуванням, нормалізувати свій режим праці і відпочинку, виключити стреси і намагатися внести у своє життя більше позитивних емоцій.
Для профілактики практикуйте прогулянки на свіжому повітрі, помірні фізичні навантаження, уникайте шкідливої їжі у своєму раціоні. Будьте уважні до себе і тих, хто поруч із вами.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».