Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Липень 2019 20:30

Пам'ятайте про наслідки тривалого перебування на сонці

Rate this item
(0 votes)

Коли б упродовж доби ви не перебували цього літа на свіжому повітрі, обов’язково слід вжити заходів для запобігання сонячній еритемі, гострій шкірній реакції на надмірний вплив ультрафіолетового випромінювання.
Адже незахищена шкіра реагує на літнє сонце болючим почервонінням, лущенням і можливою появою пухирців. Ці ефекти короткочасні, але сонячний опік може також викликати довгострокові проблеми, такі як передчасне старіння шкіри (коричневі плями, зморшки) і навіть рак шкіри.

Сонце випромінює багато різних форм енергії у хвилях електромагнітного випромінювання, але близько 99% з тих, що потрапляють на Землю, це промені інфрачервоного випромінювання (тепла), видимого світла та ультрафіолетового (невидимого) світла. Ультрафіолетові промені мають меншу довжину хвилі і, отже, містять більше енергії, ніж промені тепла і видимого світла, і саме вони можуть зруйнувати шкіру.
Шкіра має захисний механізм від сонячних променів: меланін, коричневий пігмент, який надає шкірі свій колір.
Коли організм відчуває вплив ультрафіолетових променів, клітини шкіри, звані меланоцитами, виробляють додатковий меланін для поглинання випромінювання. Сонячний опік виникає, коли вплив сонячного випромінювання пригнічує вироблення меланіну.
Ось чому людина з дуже світлою шкірою (з низьким вмістом меланіну) може отримати сонячний опік уже через 15 хвилин перебування на сонці, в той час як людина з дуже темною шкірою (з високим вмістом меланіну) може витримувати такий же вплив набагато довше.
Але це не означає, що люди з більш темним кольором обличчя захищені від дії ультрафіолетових променів. Навіть коли вони не обпікають шкіри, випромінювання може викликати пошкодження і можливі мутації в ДНК клітин шкіри, що може призвести до утворення злоякісних пухлин. Тому лікарі ще раз закликають користуватися сонячними кремами, використовувати захисний одяг і не виходити на сонце від 10 до 16 години дня.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».