Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Сiчень 2019 15:39

Як відновитися після святкових навантажень?

Rate this item
(0 votes)

Но­во­річ­ні свя­та люб­лять усі! До­рос­лі ве­се­лять­ся не­мов ді­ти, а ма­ле­ча ко­рис­тує­ть­ся мож­ли­віс­тю і вкла­дає­ть­ся спа­ти ко­ли за­ма­неть­ся, до­схо­чу си­дить пе­ред те­ле­ві­зо­ром та га­дже­та­ми.
Піс­ля три­ва­ло­го пе­ріо­ду пов­ної сво­бо­ди й без­від­по­ві­даль­но­сті важ­ли­во вчас­но по­вер­ну­ти­ся до зви­чай­но­го ре­жи­му сну та хар­чу­ван­ня, увій­ти у ро­бо­чу ко­лію, а іно­ді й ски­ну­ти за­йві кі­ло­гра­ми.
Як слід це ро­би­ти, ми роз­пи­та­ли фа­хів­ця — лі­ка­ря-гі­гі­єніс­та Пет­ра ДАНЬ­КА.

— Дехто вважає, що найперше слід добре висварите себе і стати на ваги. Втім, не варто розпочинати самобичування за всі «гріхи», скоєні протягом цих свят. За те, що лягали спати далеко за північ, за всі калорії, з’їдені протягом святкових застіль, та ліниві вечори перед телевізором.
Якщо ви справді хочете гарно почуватися й виглядати, краще налаштуйтеся на позитив, адже насправді не так уже й важливо, скільки зайвих кілограмів ви набрали й наскільки пізніше стали прокидатися.
Краще почекайте з вагами, дайте собі трохи часу на відновлення й порадуйте себе смачним корисним смузі або іншими корисностями, які вам подобаються (смузі — солодкий густий напій у вигляді змішаних у блендері або міксері ягід, фруктів або овочів із додаванням молока, соку, льоду, морозива тощо).
— Чи вар­то про­дов­жу­ва­ти їс­ти важ­ку їжу, щоб не трав­му­ва­ти се­бе об­ме­жен­ня­ми та різ­ки­ми пе­ре­хо­да­ми на здо­ро­ву діє­ту?
— Курка-гриль, учорашнє олів’є, солодощі та інші залишки кулінарної розкоші — вірні супутники новорічних свят — мають зникнути з вашого стола. У холодильнику замість шкідливих смачностей повинні з’явитись улюблені корисні фрукти й овочі, йогурт та інші приємні організму продукти, тоді повернутися до звичайного режиму харчування буде набагато простіше.
— Чи вар­то від­ра­зу по­вер­та­ти­ся до спорт­за­лу і за­нять фіт­не­сом чи бі­гом під­тюп­цем?
— Повертатися до тренувань після періоду свят потрібно, але не треба одразу ж перевантажувати себе. Розпочніть прямо сьогодні та не чекайте миттєвих результатів, бо, поспішивши з великими навантаженнями, можна травмуватися.
Та й результату від різких стрибків від стола до спортзалу ви не отримаєте. Краще за все поступово відновлювати тренування й потроху додавати навантаження. Це стосується й рухання у різних її варіантах.
— Як­що на­ша пе­чін­ка за­зна­ла ата­ки не тіль­ки сма­ко­ти, а й над­мір­ної кіль­ко­сті ал­ко­го­лю, то що ро­би­ти?
— На щастя, печінка наділена дуже хорошими здібностями до відновлення. Але тільки доти, доки клітини печінки не замінилися на сполучну тканину (це називається фіброз), у цьому випадку процес уже незворотний. Сподіваюся, що це не про вас.
Тому процес відновлення печінки слід почати з повної відмови від будь-якого спиртного. Займатися ж народними способами лікування печінки без консультації з лікарем особливо після святкових навантажень не варто. Допомогти печінці можна завдяки дієті.
Здорова печінка щодня очищається шляхом виділення жовчі. Стимулювати цей процес і допомогти печінці виводити токсини допоможе свіжа зелень із терпким або гіркуватим смаком: рукола, римський салат, крес-салат, зелена листова салатна гірчиця.
Гарбуз, морква, буряк, кабачки, ріпа, дайкон, капуста (броколі, білокачанна, брюссельська, цвітна) і артишок теж дають сильний жовчогінний ефект.
— Які ще ге­па­топ­ро­тек­то­ри мож­на по­ра­ди­ти?
— Усі горіхи (крім арахісу), гарбузове та соняшникове насіння — теж активні захисники печінки (гепатопротектори). Вони містять незамінні есенціальні фосфоліпіди і жиророзчинні вітаміни-антиоксиданти А і Е. Ці речовини нейтралізують вільні радикали і служать будівельним матеріалом для відновлення клітин печінки.
— А як кра­ще від­но­ви­ти вод­ний ба­ланс ор­га­ніз­му?
— Якщо ви дійсно бажаєте максимально швидко й безболісно повернутися до нормального самопочуття, пийте побільше води: в ідеалі 2 л на добу. Замість кави розпочніть ранок зі склянки води без газу, а вода перед їдою дозволить знизити кількість з’їденого. Не бійтеся, що вона розбавить шлунковий сік або завадить процесу травлення, насправді ці дієтологічні теорії не мають жодного наукового обґрунтування.
— Дех­то ра­дить не по­спі­ша­ти з ви­хо­дом на ву­ли­цю, вва­жа­ючи за кра­ще по­ле­жа­ти на ди­ва­ні...
— Після безкінечних святкувань часто ми відчуваємо апатію та загальне недомагання. Найкращий спосіб виправити це — відправитися на вулицю до найближчого парку або ж просто прогулятися містом. Свіже повітря, рухова активність та сонечко, якщо воно світить, допоможуть вам відпочити та повернутися до активного життя.
— А як і скіль­ки слід спа­ти піс­ля свят­ко­вих ви­про­бу­вань?
— Дехто розмірковує так: у дітей — новорічні канікули, на роботу завтра ще не йти, тож можна розслабитись і посидіти в улюбленій соцмережі до першої ночі, а потім ще повечеряти та зранку відіспатися до 12-ї години дня. Чому ні — свята ж!
Насправді правильний сон та режим дня не лише дарують гарне самопочуття, але й допомагають у боротьбі із зайвою вагою — і це науково доведений факт. Тож найкращий та найдієвіший спосіб повернутися до звичного режиму — почати одночасно налаштовувати режим сну та харчування.
Спочатку дайте собі відіспатись, а потім беріть ситуацію під свій контроль і кожного дня лягайте спати трохи раніше, аніж учора. А якщо не можете заснути — трохи погуляйте ввечері на свіжому повітрі.
— А що мож­на по­ра­ди­ти, ко­ли хо­четь­ся не ли­ше по­чу­ва­ти­сь, але й ви­гля­да­ти доб­ре?
— Коли ви дійсно бажаєте гарно почуватися та виглядати, відновити здоровий вигляд шкіри та імунітет, порадуйте себе приємними спа-процедурами або відвідайте лазню. Тільки не слід удаватися до надмірностей — в усьому має бути щадний відновлювальний режим.
Після тривалих канікул повертатися до звичайного ритму життя не так уже й складно. Головне — це бажання і зовсім трохи зусиль. Тож керуйтеся корисними порадами, і процес адаптації пройде легко й непомітно.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».