Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Сiчень 2019 19:00

Невелика зміна у звичках дозволить знизити ризики багатьох хвороб

Rate this item
(0 votes)

Си­дін­ня про­тя­гом ці­ло­го дня мо­же при­нес­ти ве­ли­чез­ну шко­ду спи­ні та моз­ку. Та­кож це під­ви­щує ри­зи­ки ожи­рін­ня, сер­це­во-су­дин­них за­хво­рю­вань і ран­ньої смер­ті, то­му до си­дя­чо­го спо­со­бу жит­тя не слід ста­ви­ти­ся лег­ко­важ­но.

Експерти з’ясували, що заміна навіть на півгодини просиджування на день на будь-які види фізичної активності може знизити ризик передчасної смерті на 35%. Це може бути прогулянка під час обідньої перерви або ранкова гімнастика й багато інших простих занять.

За словами доктора Кейта Діаса, доцента поведінкової медицини в Ірвінгському медичному центрі Колумбійського університету і провідного автора дослідження, навіть короткі сплески активності можуть принести користь здоров’ю.
У його дослідженні взяли участь близько 8000 учасників віком 45 років і старші. Вивчивши дані їх рухливості, а також показники смертності до 2017 року, дослідники змогли визначити, як рівні активності впливають на ранню смерть.
Хоча виявлено, що будь-яка активність — це краще, ніж нічого, інтенсивна активність показала найбільшу вигоду. Заходи з меншою інтенсивністю знизили ризик передчасної смерті на 17%, тоді як із більш високою інтенсивністю — на 35%.
Для тих, хто більше часу проводить в офісі, подумайте про те, як перебудувати режим роботи, щоб рухатися. Можна використовувати сходи, а не ліфт, прогулянки з партнерами, здійснювати походи до кулера з водою протягом дня і багато інших.
Учені ще планують вивчити деякі дані й оцінити, чи пов’язані з положенням тіла зміни холестерину, глюкози, кров’яного тиску і м’язового болю.
Настав час переосмислити уявлення про фізичну активність, зазначив Діас. Не слід ігнорувати тренування з меншою інтенсивністю і вважати їх неефективною формою вправ. Можна практикувати всі види занять. При цьому дослідження показує, що не потрібно витрачати години в тренажерному залі, щоб пожинати плоди успіху.
У будь-якому випадку слід контролювати активність протягом дня, особливо якщо доводиться багато часу сидіти за столом. Це може здатися надокучливим, але така зміна звичок значно збільшує інвестиції у ваше майбутнє здоров’я.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».