Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Сiчень 2019 18:34

Як пережити зиму із задоволенням

Rate this item
(0 votes)

Хо­ча зи­ма при­но­сить усі­ля­кі ра­до­сті — тут і но­во­річ­ні свя­та, і за­пах ман­да­ри­нів, і ви­хід­ні на ков­зан­ці, але най­час­ті­ше ми схиль­ні су­му­ва­ти і «впа­да­ти в спляч­ку» са­ме в цю по­ру ро­ку. Не ви­ста­чає со­няч­но­го світ­ла і сві­жих ягід, одяг стає важ­ким і ба­га­то­ша­ро­вим, про­ки­да­ти­ся все важ­че, а ру­ха­тись і зов­сім не хо­четь­ся.
Про те, як лег­ше пе­ре­жи­ти зи­му, збе­ріг­ши на­стрій і здо­ров’я, ми по­го­во­ри­ли з фа­хів­цем — сі­мей­ним лі­ка­рем Ген­на­ді­єм Сер­гі­йо­ви­чем БОЙ­КОМ.

— Най­не­при­єм­ні­ше взим­ку до всіх се­зон­них на­ван­та­жень — ще й на грип за­хво­рі­ти. Як уник­ну­ти та­кої до­лі?
— За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі на грип щорічно хворіє до 100 мільйонів людей, а кращий (з ефективністю 70–90%) засіб захисту від нього — це вакцинація. Після неї імунітет виробляється через 14–28 діб, він короткочасний — 6–12 місяців, але цього цілком достатньо, щоб захиститися в сезон грипу.
— Чи не за­піз­но ро­би­ти щеп­лен­ня, адже грип уже на пов­ну си­лу гу­ляє по на­ших прос­то­рах?
— Грип становитиме серйозну небезпеку для українців ще місяців зо два, тож вакцинуватися негайно вельми і вельми раціонально. Звичайно, важливо дотримуватись і загальних заходів профілактики: уникати контакту з хворими людьми і залишатися вдома, якщо ви самі захворіли, щоб не заражати інших.
Використовуйте одноразові маски для обличчя, регулярно мийте руки або носіть із собою антибактеріальні гелі для рук. Намагайтеся зайвий раз не чіпати ніс або очі, щоб не занести мікроорганізми.
— А як не впас­ти у де­пре­сію або прос­то не за­ханд­ри­ти у зи­мо­вих умо­вах? Як не ту­жи­ти, од­не сло­во?
— Нестача сонячного світла, необхідність надягати на себе купу одягу й інші зимові труднощі суттєво впливають на багатьох людей — тим більше що в багатьох регіонах України зимовий період триває добрих 4 місяці.
Основні способи зберегти здоровим дух та гарним настрій такі: поперше, якщо вам явно гірше взимку, ніж улітку, то не виключено, що ваша психіка й справді залежить від кількості світла. Купіть спеціальну світлову лампу, їх зараз застосовують по всьому світу для лікування депресій та інших захворювань. Вмикайте її щодня або майже щодня.
Другий спосіб — оберіть собі якусь велику справу, але не робочий проект, а радше щось цікаве, до чого можна повертатися постійно. Наприклад, велику вишивку, вивчення нової мови, величезний пазл, клаптеву ковдру, зміну інтер’єру квартири тощо. Це допомагає перефокусуватися.
Третій спосіб — достатньо рухатися. Видів спорту, які не вимагають виходу на вулицю, багато (на випадок, якщо ви не любите мороз і сніг), а вже на вулиці їх ще більше. Необов’язково прагнути досягнення рекордів, досить розігрівати своє тіло, розганяючи цим нудьгу хоча б кілька разів на тиждень у посильному темпі.
Важливо також проводити час із людьми, з якими вам комфортно, — це не завадить і влітку, але взимку такий час ще цінніший. Деякі фахівці радять їсти більше овочів і фруктів, ніж м’яса і важкої їжі.
Ще один пункт — зробити ваш дім таким, щоб у ньому було приємно окопатися в погану погоду чи заметіль: якісь ароматичні свічки, плед і смішні шкарпетки, книжки, затишне світло лампи і навіть глінтвейн.
— А як узим­ку вбе­рег­ти у гар­но­му ста­ні шкі­ру? Для чо­ло­ві­ків це пи­тан­ня не го­лов­не, але ось для жі­нок...
— Взимку найголовніше — звести до мінімуму стрес, який шкіра відчуває через морози, різкі перепади температури, сухе повітря від батарей тощо. Перше, на що варто звернути увагу, — очищення. Варто замінити гелі, пінки та інші мильні текстури на молочко, міцелярну воду і гідрофільну олію — вони очищають шкіру більш делікатно і набагато менше її сушать.
Другий пункт — зволоження та живлення шкіри. Головне правило — якщо влітку рекомендується наносити денний крем не пізніше ніж за 20–30 хвилин, то взимку — за 40–60 хвилин до виходу з приміщення.
Також доцільно перейти на більш жирні і поживні текстури вдень, а зволожуючі креми і маски слід залишити на день і вечір, тільки не пізній, щоб не спровокувати набряки вранці.
Шкіра тіла теж сильно сохне через те, що працюють батареї, тому бажано щодня користуватися живильними кремами, до складу яких входять вітаміни A, B, C або E. Якщо ж ви більше любите олійні — вибирайте, наприклад, олію з виноградних кісточок, але пам’ятайте, що деякі синтетичні олії можуть сушити шкіру.
— А як за­хис­ти­ти взим­ку во­лос­ся?
— Що стосується волосся, то є кілька базових правил. Поперше, не нехтуйте шапкою. На морозі капіляри шкіри голови звужуються, харчування фолікулів послаблюється, і волосся може стати ламким і почати випадати. Тож не переохолоджуйте голови і намагайтеся масажувати її дерев’яною щіткою раз на кілька днів — це поліпшить живлення волосяних фолікулів.
Крім того, ставте більш холодні режими на фенах і плойках: узимку перепади температури відчуваються сильніше і наносять волоссю більших збитків. Ну і, звичайно, не виходьте на вулицю з вологою або тільки що висушеною головою. Залишки води будуть замерзати між лусочками волосся — і, повірте, це позначиться на його якості дуже швидко.
— У хо­лод­ну по­ру ми час­то та, ма­буть, зав­жди на­би­ра­ємо за­йву ва­гу. Чи мож­на змі­ни­ти си­ту­ацію?
— За результатами багатьох досліджень люди у середньому набирають до 1 кг за зиму. Об’єктивно це не дуже великі цифри, але не варто забувати про кумулятивний ефект.
У холодну пору року зростає апетит: за оцінкою вчених, із настанням осені люди поглинають щодня в середньому на 86 кілокалорій більше, ніж навесні. З точки зору еволюції сезонні зміни в апетиті передбачувані: у холодну пору року багато представників тваринного світу стикаються з нестачею їжі, тому або постійно перебувають у пошуку їжі, або істотно знижують свою активність (наприклад, впадають у сплячку).
Підвищене почуття голоду пов’язане і з рівнем серотоніну — він знижується пропорційно довжині світлового дня. Ще одне пояснення полягає у тому, що взимку ми частіше проводимо час у фізичній близькості до їжі, а значить, зростає спокуса ласувати більше і частіше, ніж необхідно.
Таким чином, взимку варто стежити за раціоном. Почуття голоду можна втамувати, перекусивши фруктами чи овочами, причому необов’язково свіжими — сушені або розморожені продукти теж підійдуть.
Супи і різного роду юшки також допоможуть поліпшити раціон і зігріють після вулиці; більш того, їх можна готувати відразу на кілька днів і навіть брати із собою на роботу або навчання.
Інша причина набору ваги — малорухливий спосіб життя. Короткий світловий день, холод і сніг змушують нас більше проводити часу у приміщенні, а займатися спортом і зовсім не хочеться.
Однак і цю проблему можна вирішити, не залишаючи теплої квартири. Почніть ранок із легкої зарядки, яка допоможе підбадьоритись і зігрітися перед дорогою на роботу.
— А як за­ли­ша­ти­ся ба­дьо­рим і енер­гій­ним?
— Для гарного настрою і бадьорості критично важливим є сон. Дуже важливо висипатись, а лягати спати найкраще до півночі. По можливості слід якомога частіше бувати на свіжому повітрі, причому не пасивно, а виконуючи легке або помірне фізичне навантаження — це може бути біг, ходьба, лижні прогулянки у лісі або парку.
Намагайтеся дотримуватися збалансованого харчування і пити натуральні гарячі напої на зразок чаю з глодом, шипшиною або ягодами чорної смородини.
Зима — саме той час, коли варто регулярно ходити до лазні і займатися загартовуванням. Крім користі для здоров’я в цілому, це допомагає зняти стрес. І, звичайно, потрібно завжди одягатися по погоді, щоб не перегрівати та не переохолоджувати тіло. Це дуже допомагає залишатися здоровим у холодний період року.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».