Освіта
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Сiчень 2019 15:42

Університети завищують вартість навчання

Rate this item
(0 votes)

Вар­тість на­вчан­ня в уні­вер­си­те­тах од­но­го рів­ня ак­ре­ди­та­ції мо­же від­різ­ня­тись у два-три ра­зи. Про це по­ві­дом­ляє Дер­ж­а­удитс­луж­ба.

«Вартість вищої освіти в Україні постійно зростає, щороку збільшуючись приблизно на 10%, але найбільше шокує розбіг цін, коли в ЗВО (заклад вищої освіти. — Авт.) різних міст з одним ступенем акредитації вартість навчання відрізняється удвічі-втричі...

Варто зазначити, що до 2014 року вартість навчання у ЗВО залишалася практично незмінною протягом 7 років і коригувалася незначно. У 2018 році підвищення вартості контрактного навчання — це вимушений захід, на який зважилося керівництво ЗВО, щоб покривати витрати на утримання приміщень та їх обслуговування», — йдеться у повідомленні.
Так, Держаудитслужба провела захід державного фінансового контролю в одному із ЗВО і встановила, що відповідно до колективного договору він щомісячно проводить перерахування на рахунок первинної профспілкової організації на культурно-масову, фізкультурну, оздоровчу роботу та надання співробітникам матеріальної і фінансової допомоги у розмірі 2% від надходжень за надання платних послуг, що при складанні калькуляції вартості навчання вже враховано. Отже, вартість навчання у цьому випадку необґрунтовано завищено.
Крім того, проведеними ревізіями встановлено факти надання пільг із платного навчання у вигляді зменшення встановленого розміру вартості (без внесення відповідних змін до укладених договорів) або надання такої послуги взагалі на безоплатній основі, що призводить до недоотримання власних надходжень державними вишами.
Зазначається, що окремі ЗВО, намагаючись залучити до себе контингент, занижують вартість навчання через зменшення в калькуляціях видатків з оплати комунальних послуг, що також призводить до втрати власних надходжень.
«Питання формування вартості навчання для чергового набору студентів постає перед ЗВО щорічно. Вартість має відповідати ринковому попиту й пропозиції, забезпечивши ліцензійний набір студентів та гарантувати окупність витрат з цієї освітньої послуги.
Не завжди ці два критерії вдається задовольнити з кожною зі спеціальностей, яких у ЗВО декілька. Як правило, одні спеціальності популярніші і на них високий конкурс — це підстава для підвищення вартості навчання, інші спеціальності менш популярні, тож вартість навчання буває нижча за собівартість», — наголосили у відомстві.
Натомість, зазначають у Держаудитслужбі, вирахувати реальну собівартість навчання за кожною спеціальністю неможливо, утім, і не вимагається, позаяк чинні нормативні документи визначають тільки середню вартість навчання.
Також наразі в Україні велика проблема з енергоефективністю у ЗВО. Така ситуація склалася через те, що приміщення частіше застарі, великі чи у занедбаному стані, матеріально-технічна база кожного ЗВО неоднакова, але, безперечно, потребує постійних фінансових витрат.
Крім цього, тарифи на комунальні послуги постійно зростають. Тому деякі українські ЗВО тимчасово вимушені переходити на дистанційне навчання саме через неспроможність оплачувати рахунки за комунальні послуги.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».