Освіта
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Сiчень 2019 15:32

На Полтавщині хочуть відновити земські школи

Rate this item
(1 Vote)

У Пол­тав­ській ОДА сер­йоз­но за­мис­ли­ли­ся над від­нов­лен­ням бу­ді­вель зем­ських шкіл, які бу­ло зве­де­но в ре­гіо­ні ще у 1910–1914 ро­ках. Біль­шість цих уні­каль­них бу­ді­вель у сти­лі ук­ра­їн­сько­го мо­дер­ну, збу­до­ва­них за про­ек­том ві­до­мо­го ук­ра­їн­сько­го ар­хі­тек­то­ра Опа­на­са Слас­тіо­на — урод­жен­ця Пол­тав­щи­ни, роз­та­шо­ва­ні на те­ри­то­рії Лох­виць­ко­го райо­ну.

Саме там на початку ХХ століття Лохвицьке земство активно почало зводити шкільні будівлі, котрі не тільки розв’язали освітню проблему, але й стали окрасою губернії.
Голова Полтавської ОДА Валерій Головко, пояснюючи мету проекту, зазначив, що реставрація дореволюційних земських шкільних будівель сприятиме розвитку туристичного потенціалу Полтавщини.
«Відновлення культури, історії та туристичної привабливості — це абсолютно правильний шлях розвитку регіону. Говорячи про це, ми, по суті, боремося за наше право називатися державою Україна.
Сьогодні разом з ініціаторами проекту обговорили подальшу спільну роботу у цьому напрямку. Виокремили конкретні кроки, визначили дати та готуємося до конкретних дій. Це — важливі речі, які сьогодні потрібно робити, і на них виділятимемо серйозні кошти», — зазначив глава регіону.
Поштовхом для початку нового проекту стала подвижницька діяльність землячки полтавців Ольги Герасим’юк, яка 18 січня 2019 року презентувала на Полтавщині проект «Школи Лохвицького земства за проектом О. Сластіона».
Метою цього проекту став порятунок майже півсотні унікальних шкільних будівель на Полтавщині, які були збудовані у Лохвицькому земстві на початку XX ст.
У віддаленій перспективі ініціатори проекту хочуть домогтися визнання своєї ініціативи на рівні ЮНЕСКО, щоб включити вже відреставровані унікальні історичні будівлі до Списку об’єктів культурної спадщини, які охороняються цією поважною міжнародною організацією.
«Ми три роки воювали за збереження цих будівель, а сьогодні керівництво області підтримало наш проект. Це дуже важливо для нас, — заявила на презентації проекту О. Герасим’юк. — Ідеєю є те, що ми сьогодні обговорили.
Буде протокольне доручення, яке піде на місця. І люди, які сьогодні представляли регіон, будуть практично реалізовувати проект. Сьогодні — переломний момент. Ми від прекрасних мрій переходимо до практичної реалізації...»
Практичною стороною проекту опікується відомий київський спеціаліст, головний архітектор проекту «Школи Лохвицького земства» Іван Биков. Журналістам, котрі висвітлювали презентацію проекту в Полтавській ОДА, він розповів, що найбільше унікальних історичних будівель земських шкіл — 24, зведених за проектом О. Сластіона, знайшли на території Лохвицького району.
А всього дослідники відшукали вже 53 таких будівлі. Причому 11 із них розташовані за межами Полтавщини. Зокрема, на Чернігівщині. Два десятки колишніх земських шкіл нині не використовують, а майже півтора десятка вже зруйновано часом і людьми...
«Комплекс шкіл Лохвицького земства — найбільший єдиний комплекс пам’яток українського архітектурного модерну, який узагалі був створений. І зберігся не тільки в Україні, а й за її межами, — розповів І. Биков. — З 1820х років на Лівобережній Україні російський імператор заборонив будувати в українському архітектурному стилі.
І лише на початку ХХ століття єдине повітове земство — Лохвицьке прийняло рішення будувати в національному архітектурному стилі, яке було засуджене царем Миколою ІІ. Тоді за проектом Сластіона створили 60 шкіл...»
Звісно, погоджувались учасники наради в Полтавській ОДА, проект із реставрації будівель земських шкіл потребуватиме чималих коштів. З цього приводу В. Головко заявив, що гроші на відновлення історичних будівель виділять із бюджету області після затвердження планупроекту на спеціальному засіданні Полтавської ОДА.
Засновники проекту покладають надії залучити гроші й від активістів Полтавського земляцтва. Його створять уже в середині лютого 2019 року.

Олек­сандр БРУ­СЕН­СЬКИЙ,
м. Пол­та­ва

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».