Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Листопад 2018 15:09

Обов'язкове читання для всіх молодих жінок

Rate this item
(0 votes)

Ко­ли Мі­шель Оба­ма ого­ло­си­ла, що ви­дасть кни­гу, з’яви­ли­ся здо­гад­ки, що це — по­ча­ток по­лі­тич­ної кар’­єри. Та­кі ме­му­ари за­зви­чай сиг­на­лі­зу­ють про по­ча­ток пре­зи­дент­ської кам­па­нії.

Утім, здебільшого справа завершується виданням такої собі «цегли», яка годиться лише для збору пилу на полиці. Як це сталося, наприклад, із Hard Choices Хілларі Клінтон, яку, напевно, вона доручила написати своїм асистентам — і в ній нема нічого від Хілларі як людини.

Ознайомлення з книгою Мішель Обами розвіює всі сумніви. Від початку в ній панує щира, забавна, інтелігентна, моментами гірка, але передовсім позитивна тональність. Мішель не тільки написала книгу сама, але й дуже професійно навіть записала книгу у варіанті аудіо.
Книгу поділено на три частини. Перша стосується дитинства і ранньої молодості Мішель — у дівоцтві Робінсон, друга — її зв’язку з майбутнім президентом і материнства, третя — восьми рокам у Білому домі.
Кожна з цих частин захоплює, наповнена цікавими висловлюваннями, які вперше показують, якою насправді є Мішель Обама і в чому полягає успіх її подружнього життя.
Мішель походить із південної частини Чикаго, тобто з гетто, і якщо її книга має якусь мораль, то напевно саме цю — життя сповнене випадків і ніхто не обирає, де народитися. Важка праця — це одне, але середовище і допомога ззовні часто є ключовими для розвитку.
Коли Мішель училась у початковій школі, вона поскаржилася мамі на вчительку, яка не вміла справитись з учнями і не могла їх нічому навчити. Мама повірила доньці і зробила все, щоб перевести дочку з найгіршого до найкращого класу у школі.
Цей крок виявився неоціненним — завдяки ньому Мішель згодом вступила у добрий ліцей. Звідси, хоча її відчисляли, вступила у Прінстон, а потім і на відділення права у Гарварді.
Протягом цих років її мотивувала віра і гордість її батьків, детермінація, щоб мати добре оплачувану роботу і постійна потреба довести собі, що вона достатньо сильна учениця.
Після закінчення навчання Мішель почала працювати в юридичній фірмі в Чикаго. Саме там вона зустрілась із молодим Бараком Обамою, який тоді був у фірмі на стажуванні. Це не було кохання з першого погляду. Спочатку вони були друзями, до того ж Мішель була сконцентрована на своїй кар’єрі.
Батько Обами, якого він майже не знав, походив із Кенії. Його мама була білою американкою з Гаваїв, неспокійним, мандрівним типажем. Барак народився на Гаваях, але виховувався в Індонезії.
Перед тим як він почав вивчати право, працював соціальним активістом у Чикаго. Однак ні його біографія, ні його цілі не мали нічого спільного з традиційним вихованням і обережним, практичним підходом до життя, характерним для Мішель.
Проте зв’язок — емоційний, фізичний і інтелектуальний, який був між ними, переміг не тільки ці початкові сумніви, але й роки чекання, коли Барак закінчував навчання у Гарварді, писав першу книгу на Балі, а Мішель чекала в Чикаго, все чіткіше розуміючи, що насправді не хоче бути юристом.
У шлюбі виявилося, що пара не може мати дітей. Малія, а потім і Саша народилися завдяки допомозі лікарів.
Поки кар’єра Барака не набрала розгону, він переживав фінансові проблеми. Незважаючи на це, обоє сплачували за навчання у Гарварді, відмовилися від вигідних адвокатських посад: він з огляду на переконання, вона — оскільки хотіла працювати з людьми, а не зі стосом паперів на столі.
Барак швидко накопичував політичний капітал. Мішель кілька років працювала у неприбутковій організації, яка відбирала молодь для громадських робіт, потім у Чиказькому університеті.
Мішель завжди вважала політику брудною справою, повною компромісів. Попри вдячність за вісім років, проведених у Білому домі, і за шанс, який американці надали її чоловікові, її шокує сама думка про участь у боротьбі за президентську посаду.
Утім, Мішель максимально використала ці вісім років як перша дама, реалізуючи програму, метою якої була боротьба з ожирінням дітей в Америці. Тепер, коли це вже позаду, вона може щиро сказати, як сильно ранили її зауваження критиків, які тільки чекали найдрібніших проблем її родини.
Так, життя повне несподіванок, і Мішель Робінсон Обама, чиї предки були невільниками, знає про це найкраще. Саме це дає їй надію на майбутнє — і для її родини, і для Америки. Її книга захоплює і надихає. Вона не є ні політичним маніфестом, ні літературним явищем.
Це — щира, пронизлива історія сильної і мудрої жінки, котра розповідає, як послідовно відповідала на запитання, які ставимо собі ми всі: в чому ми добрі, чим є для нас родина і що є кар’єра, чим для нас є гроші, а чим — люди.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».