Особистість
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Листопад 2018 18:13

Хто не знає Бубку?

Rate this item
(0 votes)

4 ГРУДНЯ — 55 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ СЕРГІЯ НАЗАРОВИЧА БУБКИ (1963), СВІТОВОГО РЕКОРДСМЕНА 
ЗІ СТРИБКІВ У ВИСОТУ, ПРЕЗИДЕНТА НАЦІОНАЛЬНОГО ОЛІМПІЙСЬКОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ

Нав­ряд чи знай­деть­ся лю­ди­на в Ук­раї­ні та й у ці­ло­му сві­ті, яка мо­же від­по­віс­ти: «Я не знаю Буб­ку!» Але ні­хто їй не по­ві­рить. Чо­му ж так ста­ло­ся? Да­вай­те з’ясу­ємо.
Сер­гій Буб­ка на­ро­див­ся 4 груд­ня 1963 ро­ку в Лу­ган­ську. Він є да­ле­ким ро­ди­чем мит­ро­по­ли­та Іла­ріо­на (Іва­на Огі­єн­ка).
Їх­ній пре­док ко­зак Мак­сим Огі­єн­ко у ча­си Ко­лі­їв­щи­ни (1768 рік) став од­ним із ва­таж­ків ан­ти­по­мі­щиць­ко­го Клі­щин­сько­го пов­стан­ня (1767–1770 ро­ки) (се­ло Клі­щин­ці Лу­бен­сько­го пол­ку — те­пер Чор­но­ба­їв­сько­го райо­ну Чер­кась­кої об­лас­ті).

Стрибками з жердиною Сергій почав займатись у 1974 році. Його першим тренером був Віталій Опанасович Петров, заслужений тренер СРСР, а пізніше його тренували Євген Родіонович Волобуєв та Аркадій Георгійович Шквира.
У десять років уже обрав своєю спортивною спеціальністю стрибки з жердиною та навчався в дитячих спортивних школах Луганська і Донецька. Після того як у 1981 році став срібним призером на чемпіонаті СРСР серед дорослих, розпочався справжній шквал його переможних виступів і рекордів — рахунок тільки рекордів світу йшов на десятки.
13 липня 1985 року на паризькому стадіоні він подолав небувалий рубіж — 6 метрів. Авторитетні спортивні фахівці вважали, що стрибок Бубки ознаменував початок нової ери в стрибках із жердиною.
Журналісти писали ще більш захоплено: «Бубка — на шостому небі», «Бубка летить над Парижем», «Стрибок у XXI сторіччя», «Бубка — надлюдина жердини», «Легкоатлетичний космос підкорено».
Любителям спорту запам’яталася драматична дуель двох визначних радянських спортсменів — Сергія Бубки і Родіона Гатауліна на Іграх доброї волі в Москві у 1986 році, яку виграв із черговим світовим рекордом 6,01 м Сергій Бубка, причому його стрибок був феноменальним — із запасом над планкою на 20–25 см.
Вручаючи йому золоту медаль Ігор доброї волі, президент Міжнародного олімпійського комітету Хуан Антоніо Самаранч з усмішкою зауважив, що, коли йому трапиться така можливість, він залюбки готовий повторити цю приємну процедуру і на інших Іграх — Олімпійських.
Він став пророком — Сергій Бубка виграв і Олімпіаду в Сеулі. Особисті досягнення Бубки істотно підвищили престиж стрибків із жердиною. Завдяки його блискучим виступам Міжнародній федерації легкої атлетики вдалося збільшити річний бюджет із 50 тисяч доларів до декількох сотень мільйонів.
Бубка має вищу освіту, яку отримав у Київському інституті фізичної культури на спортивному факультеті. У 2001 році він захистив кандидатську дисертацію «Формування індивідуальних здібностей студентів у процесі фізичного виховання» в Інституті проблем виховання Академії педагогічних наук України.
А в 2014-му Бубка став доктором наук («Олімпійський та професійний спорт»), захист відбувся у Національному університеті фізичного виховання і спорту України.
Тричі визнавався найкращим спортсменом світу: «Чемпіон чемпіонів» (1997 р., газета «Екіп», Франція); переможець у номінації «За видатну кар’єру» (2000 р., IAAF). Чотири рази очолював Десятку найкращих спортсменів СРСР (1984, 1985, 1986, 1991), він є рекордсменом за кількістю перемог.
За заслуги у спорті Сергія Бубку було нагороджено орденами СРСР: Трудового Червоного Прапора, Леніна, нагородами України: Почесною відзнакою Президента України, орденом «За заслуги» II та І ступенів, орденами князя Ярослава Мудрого трьох ступенів.
За визначні спортивні досягнення, особисті заслуги у піднесенні міжнародного авторитету України 4 лютого 2001 року Сергію Бубці присвоєно звання Героя України з врученням ордена Держави.
Бубка занесений до Книги рекордів Гіннесса за найбільшу кількість світових досягнень у легкоатлетичному спорті.
У житті Сергій Назарович не тільки видатний атлет та спортивний організатор, але й успішний бізнесмен. Зарубіжні ЗМІ оцінюють його статок у 350 мільйонів доларів.
Утім, важливіше те, що одним із головних напрямів у житті Сергія Бубки стала активна участь у міжнародному спортивному русі. Українця обрали членом МОК, а потім — і членом виконкому цього комітету. Входить він і в раду ІААF.
Сергій Бубка — помітна фігура суспільно-політичних подій і в себе на Батьківщині. Він був депутатом Верховної Ради, а нині — президент НОК України. Після обрання на цю високу посаду Сергій Бубка, подякувавши за довіру, підкреслив: «Був, є і буду патріотом держави. Мій пріоритет — сучасний олімпійський рух».
Свого часу талант, помножений на працьовитість, допоміг досягти Сергієві Бубці великих вершин у спорті. Немає сумнівів, що завдяки неординарним особистим рисам він досягне висот і на олімпійському терені.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».