Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Лютий 2016 10:27

Німецькі спецслужби займуться російськими дезінформаторами

Rate this item
(0 votes)

Ні­мець­ка роз­від­ка і контр­роз­від­ка за до­ру­чен­ням уря­ду бу­дуть ви­вча­ти, чи Ро­сія впли­ває на гро­мад­ську дум­ку ме­то­да­ми спе­ці­аль­них служб, — по­ві­до­ми­ла га­зе­та «Зюд­дой­че Цай­тунг» (ЗЦ). 
Вис­нов­ків ні­мець­ких служб, як по­ві­дом­ляє ЗЦ, че­кає канц­лер Ан­ге­ла Мер­кель, а дій за­кор­дон­ної роз­від­ки БНД і ци­віль­ної контр­роз­від­ки — Бю­ро за­хис­ту Кон­сти­ту­ції має ко­ор­ди­ну­ва­ти від­по­ві­даль­ний за спе­ці­аль­ні служ­би дер­жав­ний сек­ре­тар у сек­ре­та­рі­аті канц­ле­ра Кла­ус-Ді­тер Фрі­че.

Експерти з питань Росії переконані, що кампанії російських медіа не є поодинокими випадками, а «елементом систематичної дестабілізації Німеччини, яка досі була стабільним каменем у фундаменті західної спільноти».

«Хто хоче запровадити в Європі новий порядок, той мусить вдарити по Німеччині і німецькому канцлеру», — пишуть автори матеріалу Стефан Корнеліус і Георг Масколо.
Предметом вивчення німецьких служб захисту держави мають бути також можливі зв’язки Кремля з німецькою радикальною правицею. «Такі зв’язки існують у Франції і в Угорщині», — стверджує ЗЦ, додаючи, що «складно собі уявити, щоб у Німеччині якраз інакше».
Публіцисти ЗЦ пишуть, що найчастіше застосовуваним російською пропагандою методом є інформування про інциденти без повідомлення про причини. Після нападів на жінок на Новий рік у Кельні російські медіа звинуватили у сутичках американське ЦРУ. Російські коментатори порівнювали кельнські події з погромами євреїв у листопаді 1938 року німецькими фашистами.
В іншому матеріалі російські автори твердили, що німецька влада направляє до центрів для біженців чеських проституток, щоб за їх посередництвом поширювати венеричні хвороби серед чехів, що мало стати формою покарання за відмову Праги прийняти біженців.
ЗЦ нагадує, що під час холодної війни як КДБ, так і східнонімецька «Штазі» намагалися компрометувати західних політиків формату Франца Йозефа Штрауса чи Рональда Рейгана, а також особистості такого масштабу, як папа Іоанн Павло ІІ. «Російські служби продовжують цю традицію, вважаючи дезінформацію елементом гібридної війни», — пишуть журналісти ЗЦ, нагадуючи, що у 2013 році начальник Генерального штабу Росії визнав, що дезінформація належить до методів ведення війни гібридного типу.
На думку публіцистів ЗЦ, російські служби володіють нині більшими можливостями впливу на громадськість Заходу: телеканал «Спутнік» і RT транслюють німецькою, а Інтернет ідеально надається для поширення дезінформації.
Класичним прикладом російської дезінформації ЗЦ вважає недавній випадок з 13-річною дівчинкою російського походження з Берліна. У січні ця дівчина пропала, а коли її знайшли, заявила, що її викрали і зґвалтували «іноземці південного походження».
Російські медіа роздмухали цю тему, звинувативши німецьку владу у спробі пригасити скандал. На захист «нашої Лізи» став міністр закордонних справ Сергій Лавров, публічно вимагаючи від Берліна пояснень. Швидко виявилося, що дівчинка через проблеми у школі переховувалась у знайомого, а версію викрадення і ґвалту видумала.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».