Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Лютий 2016 17:41

Шанс для Марії Музичук

Rate this item
(0 votes)

Найвизначніша шахова подія в історії України відбудеться у Львові з 1-го до 18 березня. Чинна чемпіонка світу Марія Музичук поміряється силами з китаянкою Хоу Іфань. Матч відбудеться в палаці Потоцьких, а церемонія урочистого відкриття та закриття турніру відбудеться в Театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької.
До цього в Україні й близько не відбувалися події, статус яких міг би наблизитися до чемпіонського матчу. Найзначніші шахові турніри відбуваються у Росії, Америці, Англії. Тобто в країнах, де є гроші. Але не в Україні, яка, однак, славиться сильною школою і відомими вихованцями.

Навіть два українці — Руслан Пономарьов та Василь Іванчук — за титул чемпіона світу з шахів серед чоловіків 2002 року змагалися між собою у Москві. Тож шахова подія у Львові є безпрецедентною.
У жіночому рейтингу ФІДЕ на початку 2016 року чинна чемпіонка світу Марія Музичук посідала третє місце. Лідирує у жіночому рейтингу китаянка Хоу Іфань, яка випереджає Хампі Конеру з Індії. Зважаючи на рейтинг, фахівці однозначні в тому, що більше шансів на успіх у львівській битві має Іфань. Утім, її перевага не є тотальною.
До того ж не варто забувати, що Марія гратиме вдома, матиме підтримку та відчуватиме натхнення. Це повинно мати позитивний ефект. В останні місяці Уфань програла чотири партії.
Звісно, вона грала проти сильних суперниць, але такого з нею давно не траплялося. Китаянка у рейтингу чоловіків-шахістів посідає 66-е місце, серед жінок вона перша і на сто очок випереджає найближчу переслідувачку.
Ясна річ, Іфань є дуже серйозною суперницею, проте й Марічка Музичук наполегливо готувалася і теж здатна показати гарну гру. Хоу Іфань зі своєю командою вже прибула до Львова. Першу партію шахістки проведуть 2 березня. Загальний бюджет поєдинку — 600 тисяч євро.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».