Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Лютий 2016 17:32

«Динамо» без надії

Rate this item
(0 votes)

Ки­їв­ське «Ди­на­мо» го­тує­ть­ся за­вер­ши­ти пер­шу в цьо­му сто­літ­ті участь у плей-оф Лі­ги чем­піо­нів УЄФА вже на ста­дії 1/8 фі­на­лу. Піс­ля до­маш­ньої по­раз­ки від анг­лій­сько­го «Ман­чес­тер Сі­ті» з ра­хун­ком 1:3 про ви­хід до чверть­фі­на­лу мо­жуть мрі­яти хі­ба що най­за­тя­ті­ші опти­міс­ти.

Кияни показали 24 лютого на полі НСК «Олімпійський» традиційний «весняний» футбол: із великим бажанням, непоганою фізичною готовністю, але водночас із браком ігрової практики, а не тренувальних спарингів.
На головний зимовий спаринг партнерів вивів 41-річний голкіпер Олександр Шовковський — єдиний із нинішніх футболістів «Динамо», хто особисто причетний до пам’ятних сторінок історії клубу кінця 90-х років минулого століття, коли візит до Києва був важким випробуванням і для «Барселони», і для «Баварії».

У захисті компанію ветерану склали Даніло Сілва, Александар Драгович, Домагой Віда та Євген Хачеріді, в півзахисті діяли Сергій Рибалка, Денис Гармаш, Віталій Буяльський, на флангах — Андрій Ярмоленко та Дерліс Гонсалес, на вістрі атаки — Лукаш Теодорчик.
Єдиною для більшості фахівців несподіванкою стала поява в основному складі польського форварда, але, як показав другий тайм, коли Лукаша замінив бразилець Джуніор Мораєс, особливого вибору тренерський штаб на чолі з Сергієм Ребровим не мав — непереконливо виглядали обидва нападники.
Головним шансом для «Динамо» вважали можливу недооцінку з боку суперника і не найкращу форму команди з Англії. Та команда під орудою чилійського наставника Мануеля Пеллегріні на совість підготувалася до матчу з киянами, що і продемонструвала на головній арені України.
Власне, ставлення манчестерців до плей-оф Ліги чемпіонів було очевидним ще кілька днів тому, коли на матч дуже шанованого на Туманному Альбіоні турніру — Кубка Англії тренерський штаб виставив відверто резервний, напівмолодіжний склад, який закономірно розгромно поступився лондонському «Челсі» — 1:5.
У Києві ж на всіх позиціях діяли провідні виконавці — голкіпер Джо Гарт, польові гравці Санья, Кліші, Отаменді, Компані, Фернандо, Стерлінг, Сілва, Фернандіньйо, Яя Туре, Агуеро. Мануель Пеллегріні через значну кількість травмованих нині не має повноцінної лави запасних, тому в матчі з «Динамо» він провів лише одну заміну, та й ту на 90-й хвилині, коли гру вже було зроблено.
Перший тайм однозначно залишився за гостями. Динамівцям тільки в першій десятихвилинці вдавалося тримати м’яч і підбиратися близько до володінь Гарта. Вже на 4-й хвилині непоганий момент мав лідер столичного клубу Андрій Ярмоленко, втім, переграти Гарта з гострого кута йому не вдалося. Згодом «Сіті» відповів моментом від Туре, який тільки пристрілювався — Шовковський без проблем заволодів м’ячем.
Перший вагомий сумнів у шансах «Динамо» вийти до чвертьфіналу головного турніру континенту з’явився на 15-й хвилині. Після кутового Драгович недогледів за Туре, котрий із другого поверху скинув м’яча на Агуеро, якого не зміг зупинити Віда. Аргентинець прослизнув повз хорвата та з лінії воротарського майданчика розстріляв володіння Шовковського.
Вже через сім хвилин Агуеро міг забити другий, однак удар низом пройшов поруч зі стійкою воріт. А «Динамо» відповідало на такі дії довгими безадресними діагональними передачами, дальніми неточним ударами, втратами м’яча майже біля власного штрафного майданчика. Вже на 31-й хвилині замість Дениса Гармаша з’явився на полі Мігель Велозу, але й португалець не вніс радикальних змін до гри господарів поля.
А на фініші першої половини матчу Агуеро вкотре переграв захист київського клубу: в контратаці притримав м’яч, п’ятою віддав пас на реактивного Стерлінга, який з лівого краю штрафного майданчика виконав простріл точно на вільного Сілву. Іспанець спокійно з близької відстані розстріляв ворота Шовковського.
По перерві за рахунку 0:2 «Динамо» не опустило рук. Нагоду скоротити відставання мав Андрій Ярмоленко. Лідер киян пробив у своєму стилі, увійшовши до штрафного майданчика з правого флангу, однак м’яч пройшов поруч зі стійкою.
Кияни, зрештою, таки забили гол престижу. На 59-й хвилині Віда виконав подачу з глибини поля, захисник гостей зміг вибити м’яч за межі штрафного майданчика, однак точно на ногу Віталію Буяльському: вихованець «Динамо» потужно пробив з відскоком від газону, і м’яч рикошетом від Отаменді залетів у ворота Гарта.
Останній момент вирівняти становище мав усе той же Буяльський. Віталій класно пробивав після передачі Велозу, однак голкіпер гостей парирував цей удар. «Сіті» також пробачив киян, коли Туре після навісу від Стерлінга головою пробив повз стійку, хоча перебував на лінії воротарського майданчика.
На фініші гри гості подій не форсували, третій гол «Динамо» пропустило на рівному місці: Туре, якого ніхто не зустрічав, пройшов до лінії штрафного майданчика та потужно пробив у дальній кут воріт Шовковського — без шансів для голкіпера.
Рахунок 1:3 залишає киянам примарні шанси в матчі-відповіді, який відбудеться в середині березня в Манчестері. Це той випадок, коли «втрачено все, крім честі».
Зовсім іншим, зважаючи на результат першого матчу, був виїзд донецького «Шахтаря» до німецького Гельзенкірхена. Перший поєдинок 1/16 фіналу Ліги Європи проти «Шальке», що відбувся у Львові, підопічні Мірчі Луческу звели до нічиєї без забитих м’ячів.
У цій зустрічі гірники могли і програти, коли б гості реалізували свої нагоди, могли й виграти — особливо запам’яталися можливості Олександра Гладкого, але голкіпер гельзенкірхенців Фірманн кілька разів рятував свою команду.
В цілому результат 0:0 є найкращою нічиєю для команди, що грає на своєму полі. Втім, у 2015 році це донеччанам у протистоянні в Лізі чемпіонів із «Баварією» не допомогло — тоді після нулів у Львові було 0:7 у Мюнхені. Але все ж «Шальке» — це не «Баварія», та й Олександр Кучер, з вилучення якого почався розгром на «Альянц Арені», цього разу на виїзді команді не допоможе, бо свої дві жовті картки, які перетворилися на червону, основний центральний захисник донеччан цього разу отримав до фінального свистка у Львові.
Тож компанію Ярославу Ракицькому в обороні в Гельзенкірхені складали Іван Ордець або Сергій Кривцов. Що з того вийшло, «ДУ» проаналізує наступного тижня, коли підсумки протистояння «Шальке» й «Шахтаря» будуть ще свіжими в пам’яті, але емоції вже дещо забудуться.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».