Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Лютий 2016 11:35

Новий керівник Мосаду

Rate this item
(0 votes)

На­при­кін­ці ми­ну­ло­го ро­ку із­ра­їль­ський прем’­єр Бень­ямін Не­тань­яху при­зна­чив но­вим ке­рів­ни­ком із­ра­їль­сько­го Ін­сти­ту­ту роз­від­ки і спе­ці­аль­них зав­дань (Мо­сад) Йос­сі Ко­ена. Пе­ред ним пос­тає низ­ка ви­кли­ків, хо­ча на­прям­ки дій за­ли­шаю­ть­ся не­змін­ни­ми.

У конкурсі на посаду нового керівника брали участь: радник прем’єра з питань національної безпеки Йоссі Коен, генеральний директор розвідувальних служб (міністерство стратегічного планування і розвідки) Рам Бен-Барак і заступник директора ізраїльської розвідки, публічно відомий як N. Перед вибором нового шефа Мосаду Нетаньяху провів консультації з Таміром Пардо, який пішов у відставку, та знаменитим багаторічним керівником розвідки Меїром Даганом.

Обрання керівника однієї з найсильніших розвідок світу ізраїльські медіа іронічно назвали «телетурніром», оскільки Нетаньяху зробив цей конкурс публічним. Ідентичність директорів Мосаду завжди була однією з найбільших таємниць Ізраїлю, а медіа не могли публікувати їхні прізвища.
Йоссі Коен розпочав виконання обов’язків 1 січня 2016 року, коли завершив свою п’ятирічну каденцію Тамір Пардо. Беньямін Нетаньяху, пояснюючи своє рішення, сказав: «Усі три кандидати — це винятково талановиті чоловіки з великим досвідом і надзвичайно широкими можливостями», а презентуючи особу Коена підкреслив, що «він має лідерські якості і професійні знання — якості, необхідні для осіб, які керують такими організаціями».
Народжений у Єрусалимі, 54-річний Йоссі Коен після завершення обов’язкової військової служби став до лав Мосаду у 1983 році. Він виконував обов’язки керівника підрозділу Мосаду в Європі. У 2006 році його призначили керівником департаменту Tzomet, відповідального за рекрутування і функціонування агентурних джерел інформації (агентів та інформаторів) у всьому світі. У 2011 році він був призначений заступником директора Мосаду і відповідав за спеціальні операції. Коен керував багатьма дуже делікатними місіями. З’являлися домисли, що під його керівництвом ізраїльські офіцери розвідки ліквідували кілька іранських науковців, які займались атомною програмою та інфікували їхні комп’ютери вірусами.
У 2013 році Беньямін Нетаньяху запропонував йому посаду радника з національної безпеки, яку він обійняв у листопаді того самого року. Вже тоді ізраїльські публіцисти, які займались спеціальними службами, переконували, що Нетаньяху готує Коена до керівництва Мосадом. Протягом двох років Коен завоював довіру прем’єра, що дало йому перевагу на старті конкурсу на керівника Мосаду.
Окрім того, що він володіє англійською, французькою та арабською, Йоссі Коен відомий ще й як Y, здобув немалий дипломатичний досвід, супроводжуючи Нетаньяху у найважливіших закордонних подорожах. Він був присутнім під час візиту у Вашингтоні (листопад 2015 р.), у тому числі під час довірливих розмов з Джоном Керрі та на розмові Нетаньяху з Володимиром Путіним у вересні минулого року.
Чи Мосад під керівництвом Коена відрізнятиметься від агентства, яким керував Тамір Пардо? Різниця буде помітною на певному особистісному рівні. Коен харизматичніший від свого попередника, у нього репутація складного у співпраці, дуже вимогливого шефа, більш агресивного у роботі, ніж Пардо. Напевно також зміниться імідж шефа Мосаду: Коен відомий своїм особливим ставленням до зовнішнього вигляду. Він регулярно дбає про свій фізичний стан, його зачіска бездоганна, він носить вишукані костюми і дуже полюбляє краватки. Тому серед підлеглих отримав прізвисько «Модель».
Після зміни керівника напрями діяльності Інституту розвідки і спеціальних завдань, напевно, не зміняться — такий висновок можна зробити за результатами прес-конференції прем’єра Ізраїлю після призначення Коена. «Недавні напади радикальних ісламістів у Парижі, Малі, Каліфорнії і Лондоні домінують серед світових загроз, і Мосад мусить цьому протидіяти, щоб забезпечити національну безпеку Ізраїлю», — сказав Нетаньяху.
Проте пріоритетом для Коена буде контроль атомного договору з Іраном та класична мета ізраїльських служб: «Хамас» і його зв’язки з державами Перської затоки, близькі відносини палестинських бойовиків з Іраном, Хізбаллою у Лівані і Сирії. Під керівництвом Коена Мосад мусить пристосувати свої можливості до кібернетичних загроз і сучасних інноваційних технологій.
Шеф Мосаду мусить володіти здатністю приймати рішення, ризикуючи життям своїх підлеглих. Він має допомагати досягненню Ізраїлем міжнародних цілей і здобувати широку геополітичну перспективу. Йоссі Коен, завдяки багатому оперативному досвіду, багаторічній службі у Мосаді та дипломатичним умінням, здобутим під час виконання функцій керівника РНБ, має всі підстави для того, щоб вирішувати ці завдання.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».