Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Лютий 2016 12:09

Павло Розенко: «Систему субсидій треба трансформувати»

Rate this item
(0 votes)

За­вдя­ки сис­те­мі суб­си­дій вда­ло­ся уник­ну­ти со­ці­аль­них бун­тів у зв’яз­ку з під­ви­щен­ням та­ри­фів та за­без­пе­чи­ти май­же сто­від­сот­ко­ву опла­ту на­се­лен­ням ко­му­наль­них по­слуг. Про це в ін­тер­в’ю «Дзер­ка­лу тиж­ня» по­ві­до­мив мі­ністр со­ці­аль­ної по­лі­ти­ки Ук­раї­ни Пав­ло Розенко.

«Досвід багатьох країн свідчить, що неефективність соціальної політики при шоковому підвищенні цін призводить до бунтів. Ми уникнули соціальних бунтів. Незважаючи на політичні спекуляції на тему тарифів, люди не вийшли на вулиці з масовими протестами», — сказав він і додав, що відбулася майже стовідсоткова оплата населенням рахунків за цей опалювальний сезон.

Водночас, за словами П. Розенка, якщо через три-п’ять років у системі субсидій залишиться більш як 5 млн сімей, це буде провалом: «У довгостроковій перспективі систему субсидій, безумовно, потрібно трансформувати. Переглядати норми споживання, виводити людей із системи субсидій, підвищуючи рівень їхнього життя. Але в короткостроковій перспективі ми забезпечили спокій і провели реформу енергетичного сектора».
Міністр повідомив, що сьогодні середній розмір субсидії коливається від 500 до 4500 грн.
Глава Мінсоцполітики також зауважив, що у зв’язку із теплою зимою наприкінці опалювального сезону на рахунках споживачів за півроку накопичиться певна сума зекономлених коштів: «За нашими підрахунками, близько 1–1,5 млрд грн. Я за те, щоб цю суму можна було монетизувати. Тоді в майбутньому у людей з’явиться стимул для економії наступного сезону. Але ми повинні чітко сформулювати ідею, що суми на рахунках споживачів мають бути використані не на купівлю їжі, наприклад, а лише на енергозбереження».
Держенергоефективності разом із Мінрегіоном відпрацьовують механізм, як можна використовувати кошти, що залишилися на рахунках. Є кілька варіантів: монетизувати і роздати людям, повернути до держбюджету або залишити на віртуальних рахунках, щоб люди могли використовувати їх для майбутніх оплат.
Міністр соціальної політики України Павло Розенко наголошує, що запропонована урядом пенсійна реформа не передбачає підвищення пенсійного віку. Про це він заявив в ефірі телеканалу «112 Україна».
«У Верховну Раду вже внесений урядовий законопроект щодо запровадження накопичувальної системи і ми наполягаємо на необхідності його прийняття», — сказав він.
Водночас міністр зазначив, що дискусія щодо пенсійної реформи ще триває і з МВФ, і з народними депутатами: «МВФ вважає потрібним заходом запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення, але, окрім цього, вони пропонують реформувати і солідарну систему. І задля цього пропонується фактично єдиний вихід — підвищити пенсійний вік».
Проте П. Розенко наголосив (і це позиція, яку поділяють і Президент України, і Прем’єр-міністр України), що сьогодні підвищувати пенсійний вік категорично не можна. Допоки в Україні не почне зростати якість життя, рівень життя і найголовніше — тривалість життя громадян, говорити про підвищення пенсійного віку неприпустимо.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».