Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Листопад 2018 17:46

Українці назвали найпопулярніших сучасних українських письменників

Rate this item
(0 votes)

Се­ред су­час­них віт­чиз­ня­них пись­мен­ни­ків укра­їн­ці най­біль­ше зна­ють і чи­та­ють Лі­ну Кос­тен­ко й Сер­гія Жа­да­на.

Про це свідчать дані всеукраїнського дослідження Ukrainian Reading Publishing Data 2018, здійсненого культурно-видавничим проектом «Читомо» спільно з цифровим видавництвом GUTENBERGZ у співпраці із соціологічною службою Центру Разумкова, поінформувала на презентації дослідження співзасновниця ГО «Читомо» Ірина Батуревич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відповіді на відкрите запитання: «Хто є найпопулярнішими авторами в Україні?» засвідчили, що для Ліни Василівни Костенко нічого не змінилося, вона досі лідерка, але їй на п’яти наступає вже Сергій Жадан — відповідно 10% і 7% опитаних», — зазначила Батуревич, уточнивши, що Ліна Костенко очолює рейтинги вже багато років поспіль.
Відповідно до опитування на третьому і четвертому місцях — Юрій Андрухович та Оксана Забужко (4,7% і 4,3% відповідно), на п’ятому — Василь Шкляр (4% респондентів).
Однак, за її словами, кожного з названих письменників читали майже вдвічі менше серед опитаних. Твори Ліни Костенко читали 5,8% респондентів, Сергія Жадана — 3,9%. Оксана Забужко обійшла Юрія Андруховича — 2,6% проти 2,4% відповідно. Василя Шкляра з 2,2% посунула з п’ятірки лідерів Люко Дашвар з 2,3%.
Як зазначалося, загалом респонденти назвали 145 імен сучасних українських письменників. 14% не змогли пригадати жодного, майже стільки ж (13,8%) обрали відповідь «важко відповісти». 10% не відповіли. 16% українців узагалі не читали творів вітчизняних авторів сьогодення.
Серед сучасних українських письменників називали імена Василя Стуса, Олеся Бузини, Всеволода Нестайка, Юрія Покальчука, Василя Барки, Анатолія Дімарова, Наталі Забіли, Павла Загребельного. 2% українців називали класиків української літератури.
Дослідження було проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 26 жовтня по 1 листопада 2018 року в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2013 респондентів віком від 15 до 59 років. Теоретична похибка вибірки — 2,3%.
Читачі також назвали найпопулярніші українські видавництва: Харківське видавництво «Ранок» та «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» Івана Малковича очолили рейтинг найпопулярніших українських видавництв у 2018 році.
«Перше місце в рейтингу посіло видавництво «Ранок». Його знає найбільша кількість читачів — 10,4%. На другому місці — «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» Івана Малковича — його знає 7,2% українців. На третьому місці — «Клуб Сімейного Дозвілля» з 6,2% опитаних.
Далі у десятці — «Видавництво Старого Лева» (4%), «Фоліо» (3,3%), «Основа» (2,2%), «Навчальна книга — Богдан» (1,8%), «Веселка» (1,4%), «Освіта» (1,4%), «Свічадо» (1,2%)», — сказала вона.
Водночас Батуревич зазначила, що видавництво не є визначальним фактором під час купівлі книжок. Найбільше на вибір покупця впливають рекомендації друзів, анотація на книжці, автор.
Дослідження здійснено за підтримки Українського культурного фонду.

 

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».